Які проблеми треба вирішити для запуску іпотеки

01 лютого 2020, 11:28
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
228

В 2020 році влада заявила про намір знизити відсоткову ставку за іпотечними кредитами до 10-11% річних. Сьогодні ж галузь іпотечного кредитування фактично відсутня.

Поки ніхто серйозно не розглядав цілий ряд системних причин, які не дозволять іпотечному кредитуванню розвиватися навіть при наявності відносно доступних ресурсів.

Отже, окрім здешевлення кредитів шляхом зменшення облікової ставки НБУ, треба також прибрати низку нормативних перешкод, що унеможливлюють перехід до масового іпотечного кредитування.

За статистикою, загальний обсяг всього ринку іпотечного кредитування в Україні становить менше 5% ВВП. Для порівняння, в розвинутих країнах Європи чи США він складає більше 100% ВВП.

Це означає, що в Україні існує величезний потенціал розвитку сегменту довготермінових кредитів на нерухомість.

Відповідно до досліджень економістів, кожна гривня, направлена в будівельну галузь, генерує більше 6 гривень у ВВП. Це досягається шляхом зростання попиту на будівельні матеріали, метал, робочу силу та навіть меблі.

Завдяки цьому збільшується інтенсивність обороту коштів в економіці та відбувається зростання загального добробуту. У свою чергу, кожна гривня іпотечних кредитів додає до внутрішнього виробництва іще більше – близько 11,5 гривень.

Адже довгострокове кредитування також включає банківську систему і допомагає ефективно вкладати великі суми грошей. Які б інакше просто знаходилися на поточних рахунках або під матрацами.

Перша і головна причина, чому на сьогоднішній день в Україні іпотека майже цілком відсутня – це велетенські відсоткові ставки за кредитами. Людина може взяти позику на п’ять років і більше лише в тому випадку, якщо погодиться виплачувати по 18-22% річних.

Прості розрахунки покажуть, що такі позики можуть бути цікавими лише на короткий строк і тільки людям з дуже високим рівнем доходу. Та в цій категорії покупці нерухомості і так обходяться без кредитів. Тоді як люди без фінансових можливостей платити по 40-60 тисяч гривень на місяць автоматично втрачають змогу взяти економічно доцільну іпотеку.

В цьому напрямку зараз активно працює Національний банк, який знижує базову відсоткову ставку. Від неї сильно залежить вартість ресурсів всередині країни, в тому числі відсотки за іпотекою.

Якщо знизити облікову ставку достатньо сильно, то банкам стане вигідно направляти гроші на відносно недорогі кредити – по 10-11% річних, або навіть нижче.

Проте далеко не все залежить виключно від вартості грошей.

Одне з найбільших обмежень для фінансових установ закладено в Постанові НБУ 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: іпотека
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.