Все буде онлайн: як 4G може стати драйвером росту для українського бізнесу

29 січня 2020, 11:30
Власник сторінки
Директор
0
31
Все буде онлайн: як 4G може стати драйвером росту для українського бізнесу

Швидкий мобільний інтернет дав вагомий поштовх до розвитку електронної комерції та інших сфер бізнесу, в основі яких лежить використання онлайн-технологій.

Всі ми вже настільки звикли до того, що швидкісний мобільний інтернет доступний кожному власнику смартфону, що вже й не уявляємо собі, що ще декілька років тому це здавалося чимось малоймовірним. З запуском 3G, а потім і 4G, Україна пережила справжній бум мобільного інтернету.

 

Що справді важливо, так це те, що швидкий мобільний інтернет дав вагомий поштовх до розвитку електронної комерції та інших сфер бізнесу, в основі яких лежить використання онлайн-технологій. І враховуючи те, що значна кількість території нашої держави все ще не має достатнього покриття 4G, якщо стратегія доступності швидкісного інтернету, анонсована президентом і кабміном, буде втілена на практиці – в найближчі роки це може стати потужним драйвером росту для українського бізнесу.

Цифри, які говорять самі за себе 

Щоб не витрачати час на зайву деталізацію, озвучу сухі статистичні дані:

 - За результатами 2018 року, більше половини доходів від надання телеком-послуг у мобільного оператора Vodafone, склали доходи від передачі даних через інтернет;

 - Ріст українського за 2019 рік, склав 17%;

 - Україна знаходиться на другому місці у світі за доступністю доступу до інтернету (середня вартість підключення - $6,64);

 - Загальний об’єм ринку електронної комерції в Україні за 2019 рік, склав 97,4 млрд. гривень;

 - Згідно даних маркетплейсу Prom.ua, кількість покупок, зроблених користувачами з мобільних, досягла 45%.

 

І все це в умовах, коли ринок продовжує активно розвиватися, щодня запускаються , а багато власників бізнесу в оффлайні, ще тільки задумуються над організацією власного онлайн-представництва.

Можливості для економіки і зручність для споживачів

Мобільний інтернет для українських користувачів – доступне задоволення. Коли завдяки смартфону в кишені, можна не тільки отримати доступ до розваг, але й вирішувати робочі завдання, здійснювати покупки і користуватися різноманітними послугами, свідомо відмовитися від такого задоволення, стає малореально.

 

Можна з легкістю оформити покупку в інтернет-магазині, по дорозі на роботу в автобусі. Спілкуватися з репетитором онлайн-школи іноземної мови, сидячи на лавці в парку. Або вести переписку зі спеціалістом потрібного вам профілю, який знаходиться на іншому кінці країни.

 

Для бізнесу, переваги не менш важливі. В першу чергу, це нівелювання географічних бар’єрів і розвиток локальних ринків. Завдяки різкому росту мобільних інтернет-користувачів в невеликих містах, тут почали набувати популярності онлайн-платформи всеукраїнського рівня, такі як OLX.ua, Work.ua, Prom.ua та інші. Це, в свою чергу, активізувало діяльність малого бізнесу, який активно дані платформи використовує, і сприяло появі нових гравців.

 

Багато підприємців, особливо ті, які працюють в сфері послуг, отримали можливість повною мірою використовувати для формування клієнтської бази і нарощування продажів. В першу чергу, ми в AG Marketing помітили суттєвий ріст активності малого бізнесу по таким напрямам як локальне SEO (просування сайтів), контекстна реклама в Google Ads, таргетована реклама в Facebook та Instagram.

 

До буму мобільного інтернету це фактично не мало особливого сенсу, оскільки потенційна аудиторія для охоплення, була занадто малою.

 

Що цікаво, все частіше з’являються кейси і зі сфери великого, системоутворюючого бізнесу. Наприклад, аерофотозйомка дронами, дані з яких автоматично передаються завдяки безпровідному інтернету на сервер, вже активно використовується деякими корпораціями для потреб агросектору і видобувної промисловості.

Що чекає нас в близькому майбутньому

Українці ще далеко не повною мірою використовують навіть можливості 4G, а на підході вже стандарти п’ятого покоління мобільного зв’язку. Маленькі міста, сільська місцевість і просто віддалені куточки країни – простір для необхідного розширення покриття ще більш ніж достатній.

 

А основне, для багатьох власників бізнесу, які за інерцією продовжують працювати тільки оффлайн, стає очевидною необхідність починати використовувати інтернет як джерело отримання клієнтів. Це одне з небагатьох середовищ, де у гравців здебільшого рівнозначні умови, незалежно від масштабів і доступного бюджету.

 

Одним словом, потенціал росту ще дуже великий. І я впевнений, що бажаючих повною мірою скористатися для розвитку бізнесу, буде дійсно багато.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: інтернет-технології,малий бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.