Класовий принцип: як не обрати квартиру “економ” за ціною “бізнесу”

02 грудня 2019, 00:35
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
123

Для орієнтування в різноманітті житлових комплексів потенційні покупці часто зважають на клас житла. Проте, оскільки сегментація не закріплена законодавчо, цим користуються деякі забудовники.

Поняття класифікації житла набуло популярності на українському ринку в середині 2000-х років. Тоді відбувався бум нової нерухомості і будівельники хотіли виробити єдині правила гри, які б полегшили вибір житла для покупців. Проте з того часу жодна класифікація так і не була закріплена законодавчо. І навіть зараз далеко не кожен забудовник визначає клас житла з огляду на об’єктивні фактори. Натомість приналежність нерухомості до певного класу пояснюється лише маркетингової стратегію компанії.

Зараз на ринку житла присутні п’ять класів новобудовеконом, комфорт, комфорт плюс, бізнес та преміум.

Економ – це найдоступніший варіант. Найчастіше житлові комплекси (ЖК) цього класу знаходяться на околиці міста або навіть за його межами. Матеріали для стін і технології мають відповідати виключно критеріям безпеки та діючим будівельним нормам. Найчастіше до економу належать панельні або монолітно-каркасні будинки із заповненням стін піноблоком. Утеплення присутнє, адже воно давно стало невід’ємною частиною для будь-якого нового ЖК. Проте його якість, а також матеріали, знаходяться на найнижчому прийнятному рівні. 

Для економу характерна відносно невелика площа квартирвід 18м2 для однокімнатних та від 35м2 для двокімнатних. Також це необмежена кількість квартир на одному поверсі.

Щодо території, то житлові будинки економ-класу найчастіше мають вільний прохід, найпростіші зелені насадження та об’єкти відпочинку. Навіть дитячі майданчики є опціональними. Хоча в реальності зараз важко знайти ЖК, в якому б забудовник не подбав принаймні про елементарний варіант.

Дуже часто економ-житло обирають молоді родини. Іще такі квартири купують просто для вкладення грошей. Потім вони стоять по декілька років зачинені і без ремонту. При цьому, за статистикою, сьогодні економ не є найбільш популярним класом житла серед покупців. Натомість першість належить комфорту. 

Якщо житло економ-класу в столиці коштує в середньому близько 20 тис. гривень за квадратний метр, то “комфортна” квартира вартуватиме майже 25 тис. за квадрат. Разом із зростанням вартості покупець отримує й чимало серйозних покращень. 

Так, квартири комфорт-класу будуються із якісних матеріалів. За рахунок цього вони мають кращий рівень шумо- і теплоізоляції. Більше того, якісне утеплення є одним із вагомих чинників, які з будівельної точки зору відрізняють комфорт від економу.

Також обов’язковою умовою для комфорту є транспортний компонент. Якщо “економний” ЖК може знаходитися будь-де, то “комфортний” – в місці з ефективною розв’язкою, як автомобільною, так і громадського транспорту.

Квартири в будинках цього класу обов’язково мають балкони, в тому числі – утеплені. На території будинку повинні бути обладнані зони відпочину, спортивні майданчики тощо. Іще одна важлива характеристика – це наявність паркомісць, принаймні у кількості 40% від загального числа квартир.

Також все більшої популярності набувають ЖК комфорт-плюс. Вони мають всі перелічені вище ознаки, а також одну чи декілька додаткових опцій. Наприклад, консьєрж, відео-нагляд або охорона території. 

Зовсім до іншої ліги належить житло бізнес-класу. У столиці такі варіанти коштують близько 40 тис. гривень за квадратний метр. Для ЖК бізнес-класу обов’язковими є дизайнерський екстер’єр та інтер’єр. Вкрай важливим є використання екологічних матеріалів. Кількість паркомісць – не менше 80% від числа квартир. Також будинок має бути обладнаний лаунж-зоною, консьєржем і огородженою територією з ландшафтним дизайном.

Саме тому справжній бізнес точно не можна переплутати із комфортом – лише із преміумом. 

Але деякі недобросовісні забудовники присвоюють своїм будинкам зовсім нерелевантні класи. Наприклад, є реальні кейси, коли класовість будинку “зростала” через рік після старту реалізації квартир в ньому. Варто зауважити, що таке зростання не супроводжувалось жодними технічними, технологічними чи інженерними покращеннями.

Окремо проблемою є визначення класовості житла поза межами столиці. Справа у тому, що багато де потенційні покупці просто не мають змоги порівняти реальний і самодекларований “комфорт” чи “бізнес”. Як наслідок, вони переплачують за нібито більш якісний та престижний варіант, який не має необхідних характеристик. 

Одна із найголовніших причин такої ситуації – відсутність офіційних критеріїв для визначення класу новобудов. Проте сьогодні навіть добросовісні забудовники не лобіюють їх прийняття. Коли порівнювати житло, якому 15-20 років, і сучасне, то за технологіями й матеріалами теперішній економ зможе легко позмагатися із старшим комфортом.

А це означає, якщо критерії були б закріпленими,то вийшла б ситуація, схожа на нинішню проблему з Державними будівельними нормами: коли ти слідуєш нехай навіть застарілим критеріям і стандартам, або втрачаєш можливість взагалі належати до будь-якого із класів.

Адже, враховуючи неповороткість українського законодавчого механізму, вкрай малоймовірно, що формальні вимоги дійсно встигали б за будівельними реаліями.

Другий фактор – це невисокий середній рівень поінформованості потенційних покупців. Багато людей вірить рекламі і думають, що клас новобудови є визначальним. І навіть при фільтрації варіантів на сайтах з пошуку нерухомості обирають опції певної групи. У свою чергу, цим користуються деякі будівельники, які тільки формально відносять власні будинки до вищого класу. За рахунок цього вони потім виглядають трохи дешевшими у порівнянні з ЖК, що дійсно відповідають всім критеріям класу. Але тільки при сліпому порівнянні. 

Отже основна порада – не орієнтуватися на клас житла, натомість дивитися на дійсно важливі для себе параметри. Серед основних –  технологія будівництва, матеріали стін, інфраструктура, кількість квартир на поверсі, транспортний компонент, розташування комплексу, а також вартість. Такий підхід до вибору нерухомості точно буде важчим та більш трудомістким. Але навіть серед великої кількості варіантів ви зможете обрати ідеальне житло, яке матиме найкраще співвідношення ціна-якість саме для вас. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: комфорт,новостройки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.