Десять фактичних порад, якщо Вас викликали на допит.

29 жовтня 2019, 12:09
Власник сторінки
адвокат
0
42

Десять фактичних порад, якщо Вас викликали на допит.

  1. Завжди, звичайно по такій можливості, користуйтесь послугами адвоката, пам’ятайте, що відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 66 КПК України Ви маєте право в незалежності від Вашого статусу свідка скористатись такою допомогою. Якщо Ви не маєте можливості піти на допит з адвокатом, принаймні проконсультуйтесь з ним, як себе правильно вести та на що звертати увагу під час проведення допиту.
  2. Ніколи не йдіть на допит у тому разі, коли Вас викликають по телефону, чекайте офіційного документа передбаченого ст. 137 КПК України – повістки. На даний час досить поширеною є практика виклика свідків засобами телефонного зв’язку, смс, направленням повісток смс. З огляду на що, у нас є одне просте застереження для тих, хто хоче йти на допит за телефонним викликом, а Ви впевнені, що до Вас телефонує, чи надсилає якісь документи, саме слідчий чи оперативний працівник? З офіційним документом все простіше, Ви бачите хто його виписав, підпис посадової особи правоохоронного органу, який Вас викликає, печатку установу, за необхідності маєте змогу перевірити службове посвідчення у особи, яка вручає Вам повістку.
  3. Під час початку допиту вимагайте у слідчого, прокурора, оперативного співробітника роз’яснити Вам, Ваші концептуальні права, навіть якщо Ви їх знаєте, будьте певні, це на завадить. Так, одним із Ваших прав відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 66 КПК України є знати у зв’язку із чим і в якому кримінальному провадженні Ви допитуєтесь. За звичай, слідчі і прокурори обмежуються повідомленням Вам номеру кримінального провадження та статті Кримінального кодексу України за якими вказане провадження було внесене у Єдиний реєстр досудових розслідувань. Хочемо зауважити, що для більшості людей це просто цифри і ніякої інформативності вони не мають. З огляду на вказаний факт, просіть пояснити відносно яких фактів, яких осіб розслідується вказане кримінальне провадження, який злочин вчинено вказаними особами чи їх діями, яке відношення Ви маєте до вказаних фактів. Пам’ятайте, що вищевказана інформація міститься у витягу з ЄРДР, який за Вашою вимогою Вам повинен показати слідчий. Окрім вищевказаної інформації, у витягу Ви можете побачити чи входить вказаний слідчий, прокурор до групи слідчих/прокурорів у вказаному провадженні, оскільки саме вказаний факт відповідно до КПК України дає йому право проводити відповідні слідчі дії.
  4. Ніколи не сперечайтесь зі слідчим, прокурором чи оперативним співробітником. Пам’ятайте, що Ви ніколи і нікому із них нічого не доведете, лише витратите час та зіпсуєте собі нерви. Замість того, щоб вступати з ними в дискусії чи суперечки, просто кажіть, що це їх точка зору, у Вас вона інша, а розсудити Вас зможе суд, якщо справа звичайно до нього дійде. Постійно використовуйте право власноручно робити доповнення і зауваження до протоколу допиту передбачене п. 7 ч. 1 ст. 66 КПК України, це набагато ефективніше ніж суперечки зі слідчим і прокурором, перевірено. Не показують витяг з ЄРДР, не вписують у протокол всіх присутніх під час допиту осіб, вчиняють інші незаконні дії пишіть про це у зауваженнях.
  5. Готуючись йти на допит і безпосередньо під час його проведення, пам’ятайте, що слідчий, прокурор чи оперативний співробітник це Ваші процесуальні опоненти, для того щоб не сказати гірше. Вони не є, ані Вашими родичами, ані Вашими друзями і Ви, чи інформація, якою Ви володієте їм потрібні лише для того, щоб виконати поставлені перед ними завдання. Про Вас, Ваші права та все що з Вами пов’язано, вони будуть думати у останню чергу. З огляду на це категорично не можна вести з правоохоронцями «задушевні» бесіди. Чим менше Ви їм розкажете, тим краще буде для Вас. Ми не агітуємо Вас казати не правду, або спотворювати ти чи інші обставини, лише пам’ятайте прислів’я: «Мовчання – золото», а також про права надані Вам ст. 63 Конституції України та ст. 18 КПК України.
  6. Відповідайте лише на ті питання, які ставить Вам слідчий, прокурор чи оперативний співробітник. Не потрібно допомагати їм робити свою роботу, вони отримують за це заробітну плату, пам’ятайте про це. Завжди слухайте питання, які задають слідчий, прокурор до кінця і не поспішайте давати відповідь не дочекавшись закінчення запитання. Завжди думайте, перед тим, як давати ту чи іншу відповідь. Не має нічого страшного у тому, що Ви зробити 2-5 хв. паузу перед відповіддю на запитання, обдумуючи, як правильно і точно сформулювати відповідь. Пам’ятайте, що майже завжди інформація про людей та події, які мали місце та на які Ви посилаєтесь будуть перевірятись органом досудового розслідування, а тому давайте таку інформацію лише тоді, коли Ви вважаєте, що вона буде підтверджена з інших джерел.
  7. Під час надання Вами свідчень, якщо Ви чогось не пам’ятайте, так і кажіть, що вказаних обставин я не пам’ятаю, не потрібно вигадувати велосипед і робити перш за все собі ж ведмежу послугу пригадуючи або додумуючи обставини, яких насправді Ви не пам’ятаєте. Під час надання свідчень радимо Вам користуватись наступними формулюваннями: «я не пам’ятаю», «мені на даний час важко пригадати вказані обставини», «обставини про які Ви питаєте, не відносились до моєї компетенції», «для відповіді на Ваше запитання, мені потрібно переглянути певні документи».
  8. Під час надання свідчень намагайтесь зберігати спокій і врівноваженість. Пам’ятайте, що більшість дій слідчого, прокурора, оперативного співробітника спрямовані на те, щоб викликати у Вас негативні психоемоційні реакції для того, щоб витягнути з Вас потрібну інформацію або просто змусити Вас нервувати і в кінцевому випадку втратити контроль над ходом проведення допиту. На тиск, погрози та інші неправомірні дії правоохоронців реагуйте внесенням відповідних зауважень у протокол допиту, викликом слідчо-оперативної групу у зв’язку із вчиненням відносно Вас відповідних службових злочинів.
  9. Уважно перечитайте текст протоколу допиту і якщо деякі відповіді слідчий, прокурор чи оперативний співробітник записали не так, як Ви це говорили, попросіть їх переписати, якщо Вам в цьому буде відмовлено, зробіть з цього приводу зауваження до протоколу. Пам’ятайте, що деякі важливі питання, слідчий чи прокурор можуть ставити Вам вже наприкінці допиту, коли Ваша увага і концентрація падають і Ви хибно вважаєте, що допит вже практично завершено. Саме тому, таку важливу роль відіграє уважне вивчення друкованого тексту протоколу допиту.
  10. Робіть нотатки питань та відповідей під час допиту. З огляду на те, що копію протоколу допиту Вам ніхто робити не буде, вказані нотатки будуть Вашою дорожньою картою у тому випадку, якщо Вас повторно будуть викликати до слідчого чи прокурора. Пам’ятайте, що закон не забороняє Вам робити такі нотатки і всі заборони посадової особи, яка проводить допит робити це, будуть мати незаконний характер. Не бійтесь, якщо Вам будуть лякати таємницею досудового розслідування і змушувати підписати протокол про нерозголошення таких даних, кажіть, що це необхідно для Вашого власного використання. У будь-якому разі Ви зможете показати вказані нотатки Вашому адвокату для отримання детальної консультації.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: юрист,адвокат,допрос,бізнес,допити
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.