Допит

29 жовтня 2019, 12:07
Власник сторінки
адвокат
0
18

Допит

— З якою метою, коли і де ви народились?

Так, мова буде про допит. Не найприємніший етап досудового розслідування, але необхідний. Наприклад, в справах, які відкриті «за фактом вчинення злочину», нажаль таких справ в провадженні органів досудового розслідування більшість, не має підозрюваних осіб, а всі особи, яких перевіряють на причетність до вчинення злочину наділені статусом свідка. Слід констатувати, що саме під час допиту слідчі отримують інформацію про подію, час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення.

Далі піде мова детально про кожний момент допиту, але пам’ятайте головне: Джон Сноу нічого не знав і Ви можете чогось не знати, нічого дивного в цьому не має. А, якщо під час допиту у вас виникає нестримне бажання похизуватись своєю бізнес – ідеєю або будь-якими Вашими інноваціями, поспішаємо Вас засмутити, слідчий не оцінить Ваших наукових відкриттів, однак скоріш за все Ваш процесуальний статус у найближчому майбутньому може змінитись, а Ви отримаєте таку поважну посаду співучасника, як «організатора».

 

Листи від нікого

Пам’ятає, як Гаррі Поттера не могли заховати від листів з Гоґвортсу? На допит теж викликають спеціальним листом — повісткою. Вона обов’язково має мати номер кримінального провадження, пояснювати на яку процесуальну дію Вас викликають, Ваш процесуальний статус (свідок, підозрюваний чи потерпілий), час і місце прибуття (ст. 137 КПК України). Пам’ятайте, що незалежно від процесуального статусу Ви можете прийти на допит з адвокатом. У випадках передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України та З.У. «Про безоплатну правову допомогу», Ви також маєте право на безоплатну правову допомогу.

Про виклик на допит особа повідомляється особисто, поштою, електронною поштою, телеграмою, телефонним зв’язком (за допомогою месенджерів), але не пізніше ніж за три дні до проведення допиту. Недотримання триденного строку — належна причина, щоб не з’являтися на допит взагалі. Так, Ви не помилились, сучасні засоби зв’язку можуть використовуватися для надсилання повісток  (ч. 1 ст. 135 КПК України). Але слідчому, для використання такого способу виклику на допит необхідно встановити, що телефонний номер чи поштова адреса належить особі, яка викликається на допит; в такому повідомленні вказаний весь перелік інформації, яку має містися повістка; у слідчого є підтвердження отримання такого інформаційного повідомлення. .

Отримання повістки, в якій не зазначений весь перелік інформації, яка там має бути за законом, — теж не можна назвати належним повідомленням про виклик на допит, отже її можна ігнорувати (але провести допит-тренування для себе і співробітників з адвокатом).

В КПК України перелічені поважні причини, через які особа може не з’явитись за викликом на допит. А от нез’явлення без поважних причин може призвести до адміністративного штрафу, а також і до примусового приводу на допит.

 

На дачі. Дачі показань

На початку допиту слідчий має встановити Вашу особу, намагайтесь не провокувати конфлікт та зайвий раз не псувати собі нерви. Пам’ятайте, не має нічого страшного у тому, що Ви дасте слідчому свій паспорт і він внесе з нього у протокол допит відповідну інформацію. У деяких випадках слідчі роблять ксерокопію з Вашого паспорту, у цьому випадку Ви звичайно можете проти цього заперечувати, оскільки КПК України не містить будь-яких вказівок на можливість вказаних дій правоохоронців.

Слідкуйте за годинником: безперервний допит має тривати не більше двох годин, а в день — не більше восьми годин (попросить родичів телефонувати вам кожні дві години, якщо Ви не виходити на зв’язок – це привід розпочинати розшукові дії). Порядок проведення допиту, а також інші права і обов’язки Вам має повідомити слідчий до його початку, якщо будуть допущені порушення процедури — це привід внести зауваження до протоколу.

Важливо пам’ятати, що дача неправдивих показань, як і просто відмова тягнуть кримінальну відповідальність. Але стаття 63 Конституції України знімає таку відповідальність, якщо мова йдеться про показання проти себе чи близьких родичів.

За законом Ви можете давати показання як усно, так і письмово, попередьте про це слідчого. Якщо Ви чи Ваш адвокат побоюється, що під час невимушеної бесіди, ви наговорите більше, ніж треба, то письмові свідчення для Вас. При використанні вказаного способу допиту, Ви звичайно будете мати час для обмірковування відповідей.

Проведення допиту може фіксуватися за допомогою аудіо- чи відеозапису. З одного боку, це корисно для уникнення зловживань та порушень  порядку проведення допиту, з іншого боку – це може чинити зайвий тиск на допитуваного, в залежності від його марально-психологічної витривалості.

Пам’ятайте, що допит — це не вільна бесіда: розкажіть все, що знаєте, поговоримо без протоколу за чашкою кави – точно не Ваш варіант! Слід пам’ятати, що серед слідчих і прокурорів у Вас друзів немає, вільного часу — також. Допит має проходити в порядку передбаченому КПК України: питання — відповідь, без видумувань або будь-яких додумувань. Не впевнені щодо відповіді? Так і кажіть та уникайте категоричності в такому випадку (і перевірте в протоколі чи згадана Ваша невпевненість). Всі розмови на загальні теми про «бариг», війну, податки і суцільну несправедливість — не підтримуйте, для цього є громадській транспорт та сусіди під під’їздом.

Під час допиту саме вам важливо зберігати спокій (алкоголь та заспокійливі — не найкращий варіант), спілкуйтесь з правоохоронцями тактовно та виважено, не дозволяйте вивести себе ізі стану спокою. Якщо з Вами адвокат — він буде моральною підтримкою, так званим запобіжником для непотрібних емоційних спалахів.

 

Протокольна зустріч

Допит завершися, швиденько підписуєте протокол і Ви вільні? Н!. Тепер найважливіша частина допиту — перевірка того, що записав слідчий чи прокурор.

Перевіряйте не тільки свої відповіді, але і питання. Уточнюйте невідповідності, виправляйте описки та помилки, пишіть зауваження щодо протоколу та самої процедури допиту. Потрібно попереджати не підписувати протокол, в якому є чисте місце на папері?

Допит — важлива і досить виснажлива частина розслідування. Тому, якщо Ви не впевнені в собі, на Ваш успішний бізнес чинять тиск, краще забезпечити себе адвокатською підтримкою. Адвокат може звернути увагу на ті професійні нюанси, які просто не помітить не спеціаліст. До того ж, правоохоронців присутність адвоката може утримати від можливих протиправних дій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: юрист,адвокат,допрос,бізнес,допити
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.