Замість імпорту електроенергії з РФ держава має повернути на ринок «Енергоатом»

25 жовтня 2019, 14:49
Власник сторінки
голова «Першої енергетичної асоціації України»
0
721

Держава штучно вивела з ринку електроенергії найбільші генеруючі компанії покладанням на них спецзобов’язань


Для посилення конкуренції на ринку електроенергії потрібно повернути на нього «Енергоатом», а не відкривати імпорт електроенергії з РФ.

Хочу зазначити, що держава штучно вивела з ринку електроенергії найбільші генеруючі компанії покладанням на них спецзобов’язань, зокрема, «Енергоатом». І нині представники влади виправдовують відновлення імпорту електроенергії з РФ необхідністю посилити конкуренцію на ринку.

Вважаю, що необхідно, перш за все, повернути «Енергоатом» та «Укргідроенерго» на ринок та перестати казати, що там немає конкуренції. Замість цього, за пропозицією комітету Верховної Ради у нас запровадили імпорт електроенергії. Абсолютно незрозуміла ситуація. Давайте спочатку всі викривлення, які є на ринку, ліквідуємо, зробимо все, що можна зробити, щоб там була конкуренція наших, своїх виробників. І якщо вже це не спрацює, можливо, тоді можна говорити про імпорт.

Додам, що імпорт електроенергії з РФ несе для України низку загроз, зокрема, він завдасть удару по вітчизняній енергетиці та посилить енергозалежність України від Росії. Запустивши імпорт, і якщо ми його розвинемо більш-менш солідно, то врешті-решт це призведе до того, що будуть у нас зняті якісь законсервовані, а потім взагалі зупинені якісь потужності, і Україна втратить і робочі місця, а основне – можливість у майбутньому за необхідності наростити виробництво електроенергії. І взагалі попаде в залежність. А ще й від кого ми попадаємо в залежність? Попадаємо в залежність фактично від Російської Федерації. Такий крок не можна вважати нормальним і розумним.

Нагадаю, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії», в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами.

За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте, з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Россия,Украина,Енергоатом,імпорт,електроенергія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.