НБУ знову готує наступ на підприємців? Так, і інформаційна атака вже іде.

20 лютого 2019, 22:39
Власник сторінки
Викладач в університеті
0
495
НБУ знову готує наступ на підприємців? Так, і інформаційна атака вже іде.

Як гадаєте, що найбільше гальмує розвиток економіки України? Корупція? Війна? Відсутність реформ? Всі три варіанти – мимо.



Економіку, як виявляється, гальмують ФОПи (тобто підприємці), бо вони такі-сякі платять у бюджет мало податків. Саме таку дивну думку намагається нам нав’язати Тимофей Милованов (член ради НБУ и професор якогось університету) у своїй статті «Штраф за ФОП: почему система ФОПов вредна для экономики Украины» (Джерело: http://www.liga.net/)

 

Зрозуміло, що стаття Милованова – це частина інформаційної кампанії, яку НАБУ розгортає, готуючись до нового витку тиску на ФОПів. Виток цей, до речі, обіцяє буде вельми жорстким і нахабним, прочитати про майбутній людожерний закон можна тут  (Джерело: https://dou.ua/forums/topic/26348/ ) Спробуємо розібрати цей опус детальніше:


«Дійсно, в певних галузях легко використовувати ФОПів для працевлаштування (наприклад, ІТ сфера чи юридична практика), а в інших - ні (наприклад, промисловість). Таким чином різні галузі платять різні ставки податку. Це спотворює розподіл талановитих людей. Вони ідуть в працювати в ІТ, а не в промисловість частково і тому, що податки в ІТ менше. Результат - промисловість не розвивається і страждає вся економіка» - пише Милованов.


Звісно, промисловість, яка не розвивається і економіка, яка страждає – це проблема. Проте використання ФОПів у IT-секторі тут ні до чого. Насправді, люди йдуть у IT не для того, щоб ухилятися від податків, а тому ще це єдина(!) у державі сфера, де спеціаліст може отримувати гідну заробітну плату за свою працю, та єдина сфера, що вільна від корупції і бюрократії. Автор статті демонструє типово «радянський» стиль мислення: вигнати молодь із затишних офісів і поставити за станки заводів. Але це не спрацює. Точно не у двадцять першому столітті і не в демократичній державі. По-перше, люди які працюють у IT і люди, які працюють у промисловості – це різні люди, з різним професійним бекграундом і набором знать. Одних неможна замінити іншими. По-друге, добре це чи погано, але IT-сектор на даний момент спроможний забезпечувати працівників нормальними умовами праці, заводити в країну гроші і працювати з прибутком, а промисловість – неспроможна. Саме це зумовлює попит на роботу в  IT і відсутність такого попиту в інших сферах.


Йдемо далі. «Наступна проблема - компанія, побудована на ФОПах, не може повністю показати банкам та іншим кредиторам свою бізнес модель».


Питання правильне саме по собі, але це питання точно не до  IT-сектору. Хтось бачив справжню бізнес модель «Укрзалізниці»? «Укрпошти»? «Нафтогазу»? Таку модель, щоб з неї було видно, як використовуються і куди діваються мільярдні державні кошти, при тому що на виході – самі збитки? Ось коли побачимо, тоді і з IT-сектору (який, навпаки, не ковтає бюджетні кошти і виходить на прибутки) можна буде питати.


Важливо не плутати причини і наслідки. IT компанії (і не тільки IT) використовують ФОПів, тому що не мають іншого шляху. Держава замість того, щоб підтримувати ефективний і прибутковий сектор – душить його. І він підлаштовується и виживає як може. Будуть нормальні умови – тоді і система використання ФОПів може стати неактуальною. Але саме в цій послідовності – спочатку нормальні умови, потім – «боротьба» з ФОПами.


«Ці органи можуть погрожувати штрафами та іншим покаранням і таким чином тиснути на компанії. Результат - можливості для корупції, маски шоу, неможливість захистити себе в судах, тощо»

А ось це вже – загроза, хоч і завуальована. Читаємо цей абзац правильно: «Працюєте чесно і ефективно, але з використанням ФОПів – чекайте на маски шоу і кримінальні справи». Але не треба лякати IT-сектор, він і не таки переживав. Будуть душити – всі знову підуть у тінь і будуть працевлаштовувати людей на «мінімалку», а справжні зарплати знову підуть у конвертах. Чи виграє від цього держава, бюджет та пенсійний фонд? Відповідь очевидна.


І на останок. Президент Петро Порошенко, як виявилося, обізнаний, що IT-сектор забезпечує 4% ВВП (а може забезпечити і більше, якщо на нього не тиснути) і 150 тисяч робочих місць. (Джерело: https://zn.ua/ECONOMICS/it-sektor-formiruet-4-vvp-ukrainy-poroshenko-308600_.html )  обіцяє йому всіляку підтримку. А НБУ що, про це в курсі? І чому так дивно співпало, що анті-ФОПівський закон  готують безпосередньо перед президентськими виборами? Чи може все це – спланована акція не стільки проти підприємців чи проти IT, скільки проти президента, на якого очікувано буде спрямована хвиля гніву, якщо (не дай Боже) ФОПів почнуть душити? Думаємо. Аналізуємо. Не даємо собою маніпулювати.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: ФОП,НАБУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.