Чи вплине скасування мораторію на перевірки бізнесу на розвиток підприємств?

18 січня 2019, 09:30
Власник сторінки
0
40
Чи вплине скасування мораторію на перевірки бізнесу на розвиток підприємств?

На 2019 рік мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу продовжено не було. Як тепер будуть здійснюватися перевірки?

Мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу, який було введено ще у 2014 р. був спрямований на зупинення планових перевірок. Законом України від 07.12.2017 № 2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» було продовжено до 31 грудня 2018 року існуючий мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. На 2019 рік цей мораторій продовжено не було.

 

Як тепер будуть здійснюватися перевірки?

У перевірках застосовуватиметься  ризикоорієнтований підхід у плануванні перевірок. Зокрема, суб’єкти господарювання за ризикорієнтованим підходом поділяють на три групи: низького ризику, середнього ризику, високого ризику. Чим вищий ризик, тим частіше відбуватимуться планові перевірки.

Відповідно Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» підставою для проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) є внесення одного й того самого суб’єкта господарювання до планів здійснення заходів державного нагляду (контролю) різних органів державного нагляду (контролю).Такий комплексний плановий захід проводиться один раз на рік, а усі  контролюючі органи, які запланували перевірити даного суб’єкта господарювання, можуть його перевірити виключно у строки, встановлені Планом здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік. Наразі план комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік розміщено на сайті , де у субєкта господарювання є можливість перевірити чи внесено його підприємство до плану заходів будь-якого органу. 

 

Чи досягнув мораторій тієї мети, яка перед ним ставилася?

Щодо позитивного чи негативного ефекту від цього мораторію думки фахівців розділилися. Так, одні вважають, що це гарний метод боротьби з корупційними проявами, який на додачу стимулює розвиток малого та середнього бізнесу, проте, на думку інших, за роки дії призупинення перевірок відбулися здебільшого погані зміни (зокрема, мова йде про ситуацію на споживчому, зниження якості  продуктів харчування тощо).

На нашу думку, наявність надвеликих штрафів (як, наприклад, за порушення законодавства про працю) зводить нанівець саму мету таких перевірок, перетворивши її на джерело наповнення місцевого бюджету, що, безумовно, створює умови для корупції. Тому під час перевірок варто зробити акцент на дотриманні перевіряючими принципу недопущення встановлення планових показників чи будь-якого іншого планування щодо притягнення суб’єктів господарювання до відповідальності та застосування до них санкцій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: мораторій,перевірка,бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.