Автопривиди на дорогах

29 жовтня 2018, 10:34
Власник сторінки
Прес-секретар корпорації "Богдан"
0
62

10 причин включити нелегальні машини на єврономерах у правове поле

Збільшення машин з іноземною реєстрацією на українських шляхах стало однією з найбільших проблем безпеки на дорозі. Культура керування в Україні не вражає дотриманням правил, а фактична безвідповідальність водіїв на єврономерах призводить до збільшення ДТП. Дивно, що питання досі залишається не вирішеним – щодня всі учасники дорожнього руху перебувають у небезпеці через порушників на нерозмитнених автівках. Владі необхідно якнайшвидше встановити контроль над машинами з іноземною реєстрацією – для цього існує щонайменше 10 причин. 

1.   Безпека на дорозі

Велика частина транспортних засобів, які нелегально завозяться до України з Європи, уже «доживає віку». Вживана машина з великим пробігом може «раптово» вийти з ладу під час руху і стати щонайменше перешкодою для інших водіїв. Подібна ситуація, до речі, нещодавно трапилася в Києві: у BMW з європейською реєстрацією на швидкості 100 км відвалилося колесо – машина влетіла у відбійник через дві смуги.

Також виникає питання, чи поміняють власники авто на єврономерах літню «гуму» на зимову – оскільки така заміна обійдеться їм у вартість завезеної машини. Або вони закриють свої транспортні засоби в гаражах, що малоймовірно, або ж стануть причиною масових ДТП. Гальмівний шлях узимку збільшується в рази, тож нелегальні автівки стануть реальною загрозою як для інших водіїв, так і для пішоходів.

Держава повинна негайно взятися за такий транспорт ще на етапі проходження кордону. Інакше це загрожує колапсом на автошляхах. За даними митниці, Україною їздить понад 315 тисяч авто, зареєстрованих в інших державах. 125 тисяч із них перебувають тут із порушенням терміну перебування. 

2. Зменшення кількості аварій

Очевидно, що зниження рівня ДТП можна досягнути передусім завдяки впливу держави – в її руках перебувають всі правові інструменти. Поки що ж статистка невтішна - кількість аварій з машинами на іноземних номерах зросла до 8,5% від загального обсягу.

Свавілля водіїв автівок з іноземною реєстрацією вражає більше за сухі дані. Новини рясніють повідомленнями про п’яних «шумахерів» на єврономерах, які літають дорогами на шалених швидкостях. Вони врізаються в зупинки, де люди чекають на громадський транспорт, не зупиняються на пішохідних переходах, влаштовують між собою перегони. І у випадку ДТП часто виходять сухими з води.

3. Відповідальність 

Саме тому держава має встановити контроль над нерозмитненими автівками, ввести їхніх водіїв в правове поле, які наразі є фактичними, але не юридичними власниками транспортних засобів. Це дає їм можливість просто залишати місце ДТП й не відповідати за скоєне через недосконалі закони.

Наявність покарання для таких водіїв – єдина можливість попередити страшні аварії. Поки що ці «автопривиди», заплативши ціну в $1,5-2 тисячі за транспортний засіб, легко уникають значно вищих судових витрат.

4. Культура керування

Наявність реальних методів впливу на водіїв змусить власників єврономерів поважати чинні правила дорожнього руху. Якщо культура керування так і не змогла зародитися серед українських водіїв сама по собі, цьому має зарадити держава. Так, це буде метод примусу, але на кону – життя та здоров’я громадян.

5. Страхування

За даними Державної фіскальної служби, обов’язкові страховки придбали лише для 198 тисяч автівок із іноземною реєстрацією із 315 тисяч. Тим часом у Європі користування машиною без страхування неможливе. Водії засобів на єврономерах полюбляють посилатися на стандарти цивілізованих країн, коли говорять про закордонні ціни на вживані автівки. Тільки чомусь забувають про ці стандарти, коли справа починає стосуватися гарантій безпеки і витрат на неї.

Тому вплив держави необхідний і для обов’язкового загального страхування – без легалізації авто з єврономерами тут не обійтися.

6. Оподаткування

Уникнення митних зборів уже позбавило бюджет, за приблизними підрахунками, 20 млрд грн. За ці гроші держава могла побудувати зручні розв’язки, безпечні переходи та багато інших інфраструктурних об’єктів. Якщо ж Верховна Рада ухвалить законопроект щодо зменшення мита на авто з єврономерами, скарбниця втрачатиме 2 млрд грн щороку. Цю суму можна було витратити на стипендії для 1,5 млн студентів, пенсії для 1,3 млн пенсіонерів, виплати на дитину для 1,1 млн сімей, а також на зарплати для 540 тисяч бюджетників. Крім того, ці кошти можуть допомогти Україні виконати свої фінансові зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом – і не потрібно буде збільшувати податки для легального бізнесу. Саме зважені митні ставки разом із правовим контролем мають сприяти поповненню казни. 

7.      Автовиринок 

Ще одна сфера, яка наразі відчутно страждає через засилля машин на єврономерах – автомобільний ринок. Великі корпорації могли б збирати свою продукцію на українських потужностях, однак їм невигідно робити це в країні вживаних авто. У той час, як низка розвинених країн захищає своїх  підприємців (вводить автокредитування та інвестує в свою промисловість), Україна полегшує умови ввезення вживаного металобрухту. Його продажі перевищили реалізацію легальних автомобілів.

8.      Робочі місця

Цього року уряд поставив трудову міграцію в один перелік з наслідками від розриву співпраці з МВФ для економіки. В умовах відтоку професійних кадрів, які знаходять в Європі низькокваліфіковану роботу, доволі дивною виглядає відсутність державної політики стимулювання промисловості.

Очевидно, що безперебійна робота автомобільних підприємств забезпечить роботою тисячі українських фахівців та збереже цінні кадри на місцях. 
9.      Заробітна плата

Розширення виробництва та стабільність розвитку бізнесу означатиме поліпшення умов праці - передусім збільшення заробітної плати для працівників. Наявність платоспроможних людей, безсумнівно, є плюсом для бюджету, тим паче для місцевого. 

10.    Правова держава

Зрештою центральній владі вже час продемонструвати, що вона є вірною принципам верховенства права та закону і здатна контролювати ситуацію в країні. Поки що ж вона програє вибрикам водіїв на єврономерах, які обкрутили державу на ввізному миті, залишили без податків, але найголовніше – влаштували свавілля на дорозі.

Незайве буде нагадати, що рівень смертності внаслідок аварій в країні є дуже високим, а уникнення відповідальності призводить до повного безладу на автошляхах. Влада не повинна потурати порушникам та залишати своїх громадян без належного захисту. Її обов’язком є виведення нелегальних авто на єврономерах з тіні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: податки,автомобілі,авторинок
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.