20 років під брендом «Богдан»: еволюція національного автовиробника

24 травня 2018, 15:14
Власник сторінки
Прес-секретар корпорації "Богдан"
0
133

Нинішній рік став ювілейним для автобренду «Богдан». Під цим ім’ям двадцять років назад компанія розгорнула виробництво громадського транспорту.

З того часу підприємство подолало шлях від автобусів малого класу до сучасних 12 та 18-метрових моделей, які відповідають європейським вимогам безпеки та комфорту.

Залучення грошей та науки

Загалом, за 20 років під брендом «Богдан» з конвеєрів зійшло 18 781 тролейбусів, автобусів та електробусів. На сьогодні це європейський транспорт, який пристосований для пасажирів з особливими потребами, забезпечує підвищений комфорт під час поїздок та ощадливе використання ресурсів – палива або електроенергії. Важко навіть уявити, що у перший рік серійного виробництва компанія випустила лише 3 автобуси. А сьогодні потужності Корпорації дозволяють виробляти до 6 тис. сучасних автобусів і тролейбусів на рік.

Народження бренду відбувалося у складних економічних умовах, притаманними для 90-х років. Чимало підприємств в країні були збитковими, 60% усієї економіки перебувало в «тіні», а інфляція швидко знецінювала українську гривню. Однак попри несприятливі економічні процеси, «Богдан» бере на себе зобов’язання вивести виробництво громадського транспорту в Україні на новий рівень і вкладає в це не лише фінансовий, але й значний інтелектуальний капітал.

У 1998 році розпочинається розробка першого міського автобуса малого класу «Богдан А091». До проектних робіт були залучені  науковці та інженери АТ «Укравтобуспрому», колишнього Всесоюзного інституту автобусо-тролейбусобудування, який знаходиться у м. Львові.  Нова модель з’явилася у той момент, коли ринок відчував гостру потребу в автобусах такого класу. Він прийшов на зміну морально застарілим зразкам радянської техніки і зміг потіснити російські «ГАЗелі» та «ПАЗики».

Втім фахівці «Богдану» ще у 2008-2009 рр. розуміли, що автобуси малого класу – це тимчасове вирішення транспортних проблем українських міст. Стрімкий розвиток міської інфраструктури диктує необхідність переходити на сучасні низькопідлогові автобуси і тролейбуси збільшеної місткості. Тому в 2009 році «Богдан» відмовився від  розробки малих автобусів. Серед напрацювань залишили місце лише для спеціалізованих шкільних та 9,8-метрових туристичних моделей.

Перспективне автобудування

З 2008 року «Богдан» переорієнтувався на один з найперспективніших напрямків сучасного автобудування і став першим українським виробником, який почав виготовляти гібридний та екологічно чистий електричний транспорт в Україні. Так, вже 2012 року компанія представила перший гібридний автобус, який поєднав у своїй конструкції дизельний та електродвигун, що дозволило заощаджувати до 35-40% пального. Крім того він мав ще одну вагому перевагу: вартість. Український гібрид був удвічі дешевший, ніж його європейські аналоги.

Ще за два роки світ побачив повністю електричний автобус «Богдан А70100». І якщо на той момент закордонні автоконцерни вже випускали подібні моделі, то Україна пасла задніх і взагалі не була представлена у цьому сегменті ринку. З появою електробуса наша держава змогла вийти на ринок Європи у сфері виробництва електричного транспорту та представити свої напрацювання. У 2015 році «Богдан А70100» пройшов сертифікацію в ЄС і вийшов на вулиці Польщі.

Електробус настільки добре зарекомендував себе на ринку ЄС, що з українським виробником невдовзі захотіли співпрацювати й інші країни Європи. У 2018 році  Корпорація підписала договір з французькою компанією Bluebus щодо виробництва кузовів для електричних автобусів. Також був укладений контракт з данською Banke Electromotive на розробку електричних спецвантажівок. Знаково, що ювілей бренду «Богдан» зустрічає  розширенням контрактного портфелю та поглибленням міжнародного співробітництва.  

Виклики війни

Втім проектна діяльність «Богдану» не обмежується передовими моделями електробусів та гібридів. Військова агресія Росії проти України суттєво скоригувала діяльність АТ «АК Богдан Моторс». У 2014 році, відповідаючи на потреби української армії, Корпорація надала свої конструкторські та виробничі потужності для виготовлення військової техніки, яка могла б виконувати різноманітні задачі на лінії зіткнення та забезпечувати логістику в тилу. Адже автопарк Збройних сил України за роки незалежності не оновлювався і армія не мала сучасної боєздатної техніки, щоб протистояти ворогу.  

Лише за рік «Богдан» створив сімейство тактичних броньованих автомобілів «Барс-6» та «Барс-8». Вони отримали натівський рівень бронезахисту, пройшли відомчі випробовування Міністерства оборони і відтоді постійно потрапляють у рейтинги найкращих військових розробок України. Так, у 2014 році машини увійшли у «Топ-8 найяскравіших презентацій українського автопрому». А в 2017 році мобільний мінометний комплекс UKR-MMC, створений на базі «Барс-8ММК», був визнаний одним із досягнень оборонно-промислового комплексу за версією авторитетного міжнародного інтернет-видання InformNapalm.

Окрім цього Корпорація створила для ЗСУ та Нацгвардії низку автомобілів різних модифікацій, серед яких – військові вантажівки, санітарні автомобілі, командирські позашляховики, багатоцільові пікапи. А щоб зробити їх максимально надійними та якісними, компанія запровадила європейські стандарти якості у виробництво. Перед тим, як потрапити до кінцевого споживача – військових, техніка проходить 5 ступенів контролю.

А що далі

Національний автовиробник продовжує працювати над модельним рядом та новими розробками. Фахівці АТ «АК Богдан Моторс» впевнені, що інфраструктурне майбутнє кожного українського міста неможливе без розвитку «зеленого» електротранспорту – трамваїв, тролейбусів та електробусів. Це глобальна тенденція, характерна для розвинутих держав, яка дозволяє відмовитися від витрат на пальне і зберегти довкілля. А «Богдан» може запропонувати не лише сучасні моделі низькопідлогових тролейбусів, але й готовий приєднатися до розробки дорожніх карт, в рамках яких міські ради зможуть за короткий термін якісно оновити та суттєво збільшити муніципальний рухомий склад. До того ж Україна посідає друге місце в світі за кількістю тролейбусних ліній і перше – за їхньою довжиною. Це сприятлива обставина, яку потрібно використати для того, щоб модернізувати наявну систему та пристосувати її до сучасного пасажиропотоку.

Ще один важливий крок у поліпшенні безпеки та якості пасажирських перевезень в Україні – це повний перехід від маршруток до великих тролейбусів і автобусів. Низка міст вже почала реформу і взялася за оновлення зношених автопарків. Корпорація першою підтримала та підхопила цю ініціативу, адже розуміє, що сучасний транспорт повинен відповідатиме європейським та світовим стандартам безпеки та комфорту і враховувати особливості людей з обмеженими можливостями. АТ «АК Богдан Моторс» не перший рік працює над тим, щоб забезпечити Україну автобусами і тролейбусами великого та надвеликого класів. Це не єдина амбітна мета, яку поставив перед собою вітчизняний автовиробник. Наступний ювілей бренду компанія планує відсвяткувати новими моделями та міжнародними контрактами. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Богдан,автобус,тролейбус,Богдан, корпорация
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.