Токени: як це працює

26 березня 2018, 13:46
Власник сторінки
засновник Distributed Lab і конференції BlockchainUA
0
25

В журналі Гроші - про економіку і фінанси, заснованих на токенах. Дуже коротко, дуже конкретно.


Utility токени створювалися за аналогією з біткоінами, і їх метою було залучення фінансування у проект. По суті, токен виконував кілька функцій – доступ до сервісів проекту, розрахункова валюта, спосіб акумуляції цінності, створюваної проектом. У результаті utility токени стали все більше нагадувати цінні папери, і з 99% ймовірністю можна стверджувати, що це буде прийнято на законодавчому рівні у США.

EBTD (Equity based token distribution) – це модель, що передбачає дотримання інтересів засновників, користувачів та інвесторів у пост-хайп періоді. Суть моделі EBTD у тому, що бізнес, який бажає токенізувати свої процеси і залучити капітал, продає не просто токени, а частку в компанії, разом з якою йде право на усі токени, які будуть випущені бізнесом. Тобто, якщо стартап випускає 1000 security tokens і має 10 рівноправних акціонерів, то кожен з них отримує право на 100 токенів.

Навіщо це треба? Припустимо, стартап просто продасть акції і при цьому досягне своєї мети побудувати децентралізовану автономну мережу. Вплив команди засновників на подальший розвиток проекту, а також можливості щодо монетизації будуть зведені до нуля, а відповідно і вартість частки в компанії. З тієї ж причини немає компанії Bitcoin і її акції не торгуються на біржі. Таким чином, щоб врахувати інтереси інвесторів, їм потрібні security токени, за якими будуть платитися дивіденди, коли проект стане децентралізованим. З іншого боку, якщо інвесторам дати тільки маркери і не продавати акції, то може виникнути ситуація, коли компанія не зможе адаптуватися до реалій ринку.

Тобто на початку розвитку проекту, коли ймовірність зміни курсу велика і компанія ще не знайшла свою нішу, потрібно мати правильних акціонерів на борту, а коли відбувається перехід до децентралізації, роль токенів, як способу автоматизованого розподілу прибутку, виходить на перший план.

Якщо ви маєте у проекті тільки utility токен – у вас будуть проблеми з внутрішньою економікою. Функції будь-якого utility токена можна розкласти на commodity, currency і equity токени.

Commodity token – це ваучер (ф'ючерс, розписка) на послугу. Може бути обміняний на послугу у будь-який момент, незалежно від її ціни. Випускається бізнесом/платформою, яка надає послуги. Продається як товар. Може бути переданий між користувачами платформи.
Currency token – розрахунковий засіб для користувачів, необмежений в емісії або не керував проектом. Платіжна валюта повинна бути прив'язана до іншої існуючої валюті в 99% випадків. Currency токени або є ідеальною внутрішньою платіжною системою, або спираються на існування зовнішньої.

Equity token – право на спільне володіння системою. Equity токен при необхідності може бути розділений на три складових – ownership, dividend, governance. Ownership представляє саме частина власності в компанії і є фактично токенізірованной акцією. Dividend дає право на отримання дивідендів від системи, які видаються в commodity або currency токенах. Governance дозволяє брати участь в ухваленні рішень з приводу управління платформою.

За currency токені ситуація найскладніше:
1. Currency token повинен бути максимально незалежний від системи саме для того, щоб ним не можна було маніпулювати (інакше вийде черговий utility).
2. Обсяг обігу currency token може (і повинен) бути прив'язаний до розміру внутрішньої економіки.
У разі власної валюти це означає можливість додаткової емісії. У разі зовнішньої валюти – збільшення резервів.
3. Свій сurrency token може знадобитися тільки для управління внутрішньої економікою.

Прив'язка користувачів до використання внутрішньої валюти робиться через:
а) комісії, обов'язкові до оплати у валюті; б) резерви на рахунках; в) обов'язкові централізовані послуги.

Коли не потрібна власна валюта (99% випадків – і сюди відносяться більшість ідей ICO – initial coin offer, початкову пропозицію монет):
1. у системі тільки один merchant (валюта, яку приймає тільки Apple, не має сенсу);
2. у системі є мерчанти тільки одного типу (валюта, яка використовується тільки для покупки шаурми, не має сенсу – до тих пір, поки це не commodity token, тобто ваучер на одну шаурму).

А там, де не потрібна власна валюта, є сенс використовувати токенізовану зовнішню валюту (и), зручну для користувачів, а також commodity та equity токени.

Компанія з прозорим розподілом прибутку, швидким прийняттям рішень, незалежністю від засновників – мрія інвесторів. Працює у будь-якій валюті, яка подобається користувачам. 99% успішних кейсів ICO-проектів потрапляють саме у цю категорію. Коефіцієнт P/E (прибуток до доходів) такої компанії у порівнянні з традиційною буде ну, може, у 2 рази вище (за рахунок прозорості фінансових потоків), але її ринкова частка може зростати швидше.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бизнес,капитал,фьючерс,стартап,блокчейн
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.