Немає рахунку – немає грошей

03 березня 2018, 09:50
Власник сторінки
Олег Попенко, голова комітету ЖКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА
0
165

В журналі Гроші - про те, чим загрожує ОСББ новий механізм виплати субсидій.

Згідно з наказом №1 Міністерства фінансів від 4 січня 2018 року, всі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) в Україні зобов’язані відкрити казначейські рахунки, на які вони будуть отримувати компенсацію субсидій з бюджету. Раніше субсидії, хоч і з затримкою, перераховувалися на основний банківський рахунок ОСББ і кооперативів, що дозволяло оперативно їх використовувати для виплати зарплат та сплати податків, на ремонт, вивезення сміття і т.д. Наразі ж мешканці багатоквартирних будинків можуть і зовсім залишитися без цих грошей.

Справа у тому, що на окремому рахунку будуть знаходитися тільки субсидії, тому об’єднання не зможуть тимчасово «перекриватися» (використовувати їх для покриття касових розривів, про це нижче – Ред.). До того ж, усі кошти, які поступають на казначейський рахунок, матимуть чітке призначення: вивезення сміття, прибирання території, ремонт фасадів. І заплатити можна рівно стільки, скільки було нараховано. Якщо виявиться, що коштів на оплату якихось заходів недостатньо, їх доведеться вилучати і перераховувати з основного розрахункового рахунку.

Більш того, субсидії надходять не щомісяця, а один-два рази на рік. Середня затримка з виплати субсидій становить 3 місяці, а останні платежі у 2017 році – це півроку і більше. І у цьому головна проблема. Фактично ОСББ повинні накопичувати борги для того, щоб закрити заборгованість у потрібний час. Причому кошти потрібно використовувати за кілька днів. І в цей момент у об’єднання повинні бути боргові зобов’язання на таку суму. Якщо ж кошти не використані, вони списуються назад у бюджет і повторно не можуть бути нараховані.

Відкриття такого рахунку – досить витратна процедура, яка обійдеться мінімум у 2 тис. грн. У підсумку, за приблизними розрахунками, ОСББ та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) по всій Україні витратять на відкриття казначейських рахунків 100 млн. гривень. При цьому якщо якісь платіжні документи будуть оформлені некоректно або з помилкою, гроші з казначейського рахунку отримати не вдасться. Одним словом, бюрократія і марна трата часу та сил.

До слова, наприкінці 2017 року з боку відразу декількох експертних груп звучала пропозиція про передачу фінансування пільг і субсидій до місцевих бюджетів. Але Міністерство фінансів не прислухалося до них і тепер викручується як може.

Втім, після масових протестів з боку ОСББ і ЖБК по всій країні, після того як питання було піднято на найвищому рівні (це засідання профільного Комітету ВРУ, куди представник Мінфіну не прийшов чотири рази поспіль), прем’єр-міністр Володимир Гройсман все-таки дав вказівку розібратися у питанні і вирішити його до 21 лютого.

Після цього Міністерство фінансів оперативно відреагувало на «бунт» з боку об’єднань багатоквартирних будинків, і питання відкриття казначейських рахунків неодноразово обговорювалося на різних засіданнях, як у районних адміністраціях Києва, так і в КМДА. Причому в міністерстві визнали, що проблема є і її потрібно вирішувати. Також 13 лютого відбувся круглий стіл у Мінфіні за участю міністра фінансів Олександра Данилюка та його заступника Сергія Марченка.

Цей захід було представлено як зустріч представників громадськості та ОСББ з міністром, але потрапити на неї змогли далеко не всі, у тому числі і я.

Втім, за його підсумками все-таки вдалося добитися перенесення обов’язкового відкриття казначейських рахунків на 1 квітня. При цьому, починаючи з нарахувань за січень 2018 року, ОСББ нараховують співвласникам внески у повному розмірі (без зменшення їх на суму пільг та житлових субсидій).

Але як бути тим об’єднанням, які вже нарахували своїм мешканцям плату за послуги з урахуванням пільг, і тим ОСББ, які отримали платіжки з урахуванням пільг і субсидій?

Вочевидь, що вони неминуче зіткнуться з труднощами. Просто це трапиться на півтора-два місяці пізніше.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: ЖКХ оплата ЖЭК услуги тарифы,субсидія,ОСББ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.