Продажі – вище, податки – нижче

25 лютого 2018, 09:47
Власник сторінки
, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД)
1
115

У свіжому журналі Гроші - чому зростають продажі нових авто і що буде з податками, які сплачують автовласники

Ринок нових автомобілів у 2018 році перевищить позначку у 100 тисяч штук. Основні фактори, які будуть впливати на зростання продажів – відновлення економіки і задоволення відкладеного попиту. На моє переконання, падіння продажів 2015-2016 років було викликано нестабільністю та загостренням обстановки у ЗМІ. Люди думали не про покупку авто, а про більш істотні проблеми: житлоплоща, комунальні послуги, ліки, продукти.

Тобто якщо раніше людина звикла міняти машину, скажімо, кожні 3-4 роки, то з приходом кризи люди відмовлялися від купівлі нового авто. Тільки у 2017 році цей відкладений попит був реалізований. І в 2018 році ми будемо спостерігати збереження цієї тенденції.

Що стосується ввезення авто з Європи за пільговими ставками акцизу, то спочатку цією схемою користувалися люди, які самі привозили собі автомобілі. Потім стали з’являтися рішення судів, які свідчать: якщо автомобілі привозить на митно-ліцензійний склад якась організація, і фізособи купують їх з цих складів, то вони мають право скористатися пільговим розмитненням.

Після таких судових вердиктів почалося зростання продажів. Але, на жаль, Верховна Рада чомусь вважала, що саме покупець авто повинен поїхати за кордон і придбати машину. Це було помилкою, тому що спрацювало виключно на користь лобістів схем по «евробляхах». Не кожен українець, незважаючи на безвізовий режим, відправиться до Німеччини за автомобілем. Люди економлять і використовують так званих «верблюдів», які приганяють їм «бляхи».

З цієї ж причини зустрічає величезний опір з боку згаданих лобістів моя ініціатива щодо скасування мит і ПДВ з ввезення авто, збору до Пенсійного фонду. Послуги будь-якої української фірми з ввезення європейських машин в Україну коливаються у межах 1000-1400 євро. За ці гроші людині привозять авто через «верблюда».

А тепер уявіть, перед яким вибором опиняється українець. Заплатити 1400 євро державі за чесне розмитнення авто і машина буде тільки його. Або заплатити посередникам 1400 євро за машину, яка зареєстрована на литовську або польську фірму і яка де-факто знаходиться на території України незаконно. До того ж, її ще необхідно раз на рік вивозити за кордон і страхувати там же кожні шість місяців (інакше злетить з реєстрації).

Розсудлива людина вибрала б чесне розмитнення. Але що тоді робити цим «фірмачам»? Їм доведеться згорнутися. Тому вони будуть всіма силами добиватися того, щоб податки на автомобіль тільки збільшувалися і всі українці прийшли до них.

За заявами активістів-захисників «евроблях», машин, завезених в Україну таким шляхом, приблизно мільйон. Значить, приблизно 1,4 млрд. євро українці готівкою передають посередникам. При цьому у парламенті зареєстровано 23 законопроекти про легалізацію «блях», але жодного – про зниження податків. І ніхто, крім ВААІД, не подав проект закону про зменшення податків для легкового автотранспорту. Але навіть депутатам, які спочатку підтримували наші пропозиції, керівництво їх фракцій рекомендує не підтримувати наш проект.

Також нагадаю, що протягом 5 років після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС має бути повернутий техогляд у рамках приєднання до Директиви ЄС 40/2009. Щоправда, у травні 2018 року цей документ втратить чинність, але замість нього буде діяти Директива 45, теж про техогляд.

Формально Україна взяла на себе зобов’язання повернути ТО у 2019 році. Мені, як одному з авторів і лобістів скасування у 2011 році цієї процедури, яка зводилася до незаконної торгівлі талонами, не хочеться її повернення в тому вигляді, в якому вона існувала раніше. Наше завдання зробити техогляд без корупції, прозорим і доступним.

І найцікавіше, що якщо все робити за правилами, то 80% б/в іномарок техогляд точно не пройдуть. Хоча б з тієї причини, що у них вирізані каталізатори, сажові фільтри, лямбда-зонди. Тобто не пройдуть по екології. Але ж ми, не дивлячись на важливість еконорм, зобов’язані робити акцент на безпеці дорожнього руху і самого авто. До речі, ми підтримали перенесення впровадження екологічних вимог Євро-6 з 2018 року на 2020 рік. В Україні, наприклад, майже немає бензину, який відповідає цим стандартам. До того ж, будь-яке підвищення ековимог збільшує вартість автомобілів, що б’є по кишенях покупців.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: техосмотр,борьба с коррупцией,таможенная стоимость,податки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.