Нового цунамі не станеться

22 лютого 2018, 15:22
Власник сторінки
економічний експерт, екс-голова правління Юнекс Банку
0
149

У свіжому журналі Гроші - про те, чому не варто побоюватися чергового витка глобальної кризи.

Значні коливання індексів провідних фондових бірж, а надто в США, які спостерігалися на початку лютого, спричинили занепокоєння, що світ знову може поринути в глобальну економічну кризу.

Але варто одразу зазначити, що, за великим рахунком, світ ще й не вийшов з першої, справді глобальної, економічної кризи, яка почалася 2007 року. Однією з головних її причин стала зміна технологічного устрою. Розвиток IT-технологій, штучного інтелекту, поновлюваних джерел енергії, перехід на масове використання авто з електродвигунами, поява нано- та біотехнологій – усе це не могло не спричинити глибинні зрушення всієї економічної системи. Адже для неї упродовж майже всього 20-го століття було характерне панування вуглеводнів, роль яких важлива й нині.

Перехід до шостого технологічного устрою передбачає істотні зміни вартості активів, видів ділової активності і форм зайнятості людей. Все це неминуче призведе до зменшення вартості акцій одних компаній і зростання других. 

З огляду на сказане, можна припустити, що до середини двадцятих років 21-го століття шостий технологічний устрій забезпечить собі панівний статус у світовій економіці. Але спочатку слід очікувати значну турбулентність, геополітичну в тому числі. Тому упродовж цього періоду глобальна економіка може швидко відновлюватися, але потім знову занурюватися в нові хвилі економічної кризи.

Водночас, поки що не можна сказати, що ті значні коливання на фондових біржах, які ми спостерігали останнім часом, віщують про таку нову хвилю.

Економіка США має непоганий вигляд. Попри неоднозначність кроків Дональда Трампа, його внутрішня економічна політика, спрямована на дерегуляцію, зменшення податкового тиску, створення робочих місць, позитивно сприймається американським бізнесом і населенням, стимулює приплив інвестицій у Штати. Також нині немає жодних підстав казати про якісь фатальні диспропорції на європейському або азійському ринках, які могли б спровокувати значну дестабілізацію світової економіки.

Виходячи з цього, значні коливання фондових бірж, у першу чергу в США, є відображенням надто перегрітого ринку акцій там.

Основні американські індекси акцій за 2017 рік та січень 2018 року зросли мало не на 30%, що навряд чи відображає їхню реальну вартість. Тому певна корекція була прогнозованою. Хоча коливання виявилися дещо більші, ніж це можна було припускати. Додаткові побоювання стосовно зменшення вартості акцій пов’язані також із очікуваним 2018 року поетапним підвищенням облікової ставки ФРС. Це призведе до зростання кредитних ставок у США. А в таких випадках інвестори зазвичай частку коштів переводять з акцій в боргові цінні папери.

Для України загроза дестабілізації фондових бірж, у першу чергу, стосується зменшення вартості сировинних товарів на світових біржах. З огляду на переважно сировинний характер українського експорту, падіння цін на аграрну та металургійну продукцію на зовнішніх ринках може призвести до істотного скорочення надходжень валютної виручки, погіршення платіжного балансу і, відповідно, істотної дестабілізації курсу гривні до іноземних валют. Але слід зазначити, що за таких умов вартість енергоносіїв, значну частку яких Україна імпортує, теж може зменшитися. Що, безумовно, добре. 

Втім, ситуація на ринку вуглеводнів значною мірою залежатиме від того, що відбувається на Близькому Сході. У цьому регіоні Росія відверто розхитує ситуацію. А це може спровокувати зростання стурбованості стосовно достатності обсягів пропозиції нафти. Тому зниження цін на аграрну та металургійну продукцію не гарантує такого самого тренду на вуглеводні. 

Окрім того, зростання вартості запозичень на зовнішніх ринках зробить більш проблемним і витратним для українського уряду випуск єврооблігацій 2018–2019 років.

Це посилює потребу відновлення співпраці України з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інститутами. Бо лише вони зможуть надати нам фінансову допомогу, яка дасть змогу пройти без дефолту пік виплат за зовнішніми боргами в 2019–2020 роки.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: глобальный экономический кризис,IT-технологии,искусственный интеллект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.