Добровільний вихід з товариства з обмеженою відповідальністю

08 листопада 2017, 19:54
Власник сторінки
Юрист практики судебного процесса и решения конфликтов Юридической компании "Dictum"
0
72

Дана стаття містить інформацію щодо підстав для добровільного виходу учасника з Товариства з обмеженою відповідальністю, а саме на підставі заяви або договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦК України, учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, заявивши про це не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом. Справжність підпису на заяві про вихід з товариства підлягає нотаріальному засвідченню. Відповідно до п. 10 ч. 4 ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи – примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) …». Виходячи з ч. 1 ст. 148 ЦК України, якщо у Статуті передбачені інші строки для повідомлення учасників про вихід з Товариства, особа має право посилатися на пункт даного Статуту та повідомляти учасників в термін встановлений статутом Товариства. Тож, для внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме про склад засновників (учасників), потрібна заява учасника (засновника) про добровільний вихід з ТОВ, повідомивши при цьому інших учасників в термін встановлений законом чи статутом Товариства, яка в свою чергу підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню! Ризики: Без нотаріального посвідчення, реєстратор відмовить у проведені державної реєстрації. Щодо договору або іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника), то даний договори має відповідати нормам чинному ЦК України та мати відповідні розділи: - сторони договору; - предмет договору; - ціна договору та порядок розрахунків; - обов’язки сторін; - порядок переходу права власності на частку в статутному капіталі; - відповідальність сторін; - особливі умови (обов’язково вказувати, що один з примірників договору призначений для органу державної реєстрації).
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бизнес,право,юрист,адвокат,устав,договор,гражданское общество,корпоративное право,учредительное собрание,протокол
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.