УКРЗАЛІЗНИЦЯ: ЗА НАШІ ПРОБЛЕМИ ЗАПЛАТИТЬ КЛІЄНТ

25 травня 2017, 00:13
Власник сторінки
Менеджер по продукту
0
168
УКРЗАЛІЗНИЦЯ: ЗА НАШІ ПРОБЛЕМИ ЗАПЛАТИТЬ КЛІЄНТ

Коли ми вже будемо пишатися, нашою залізною дорогою, коли ми зможемо їздити до Європи, коли вічне питання...

Наша рідна Укрзалізниця не перестає нас дивувати. Якщо ви подумали, що мова йтиме про покращену якість сервісу для пасажирів, то це справа «далекого майбутнього». А от непослідовність, нелогічність управлінських рішень та нестримне прагнення перекласти вирішення своїх проблем на плечі пасажирів та вантажовідправників стали справжньою «візитівкою» залізничного монополіста в Україні.

Готуй сани літом, а фінплан – під кінець року

Цього тижня Укрзалізниця нагадала про себе одразу кількома новинами, кожна з яких є яскравою ілюстрацією усіх вище згаданих характеристик компанії. Перш за все, компанія наприкінці травня нарешті вирішили опублікувати проект фінансового плану компанії на 2017 рік! Тобто, перші п’ять місяців року залізничники працювали, отримували кошти від клієнтів та витрачали їх в режимі «фінансової анархії». Адже відсутність про програмного документу що надходження та витрачання коштів дозволяє виправдати будь-які, навіть нецільові, закупівлі. До того ж, оскільки Укрзалізниця оприлюднила лише проект фінансового плану, то очевидно, що цей документ чекає довга і виснажлива епопея з узгоджень, коригувань, доповнень. А тут у депутатів та міністерських чиновників сезон відпусток на носі, придбані путівки розкладені по кишенях, а дружини закінчують пакувати валізи. А отже, до серйозного розгляду фінплану УЗ повернуться лише наприкінці літа. І кому потрібен тоді план витрачання коштів наприкінці року?..

Клієнти та пасажири – найкращий «інвестор»

Очевидно, що потрібен він не скільки пасажирам, як самим залізничникам. Адже Укрзалізниця знову «запланувала» чергове підвищення тарифів на перевезення вантажів. Цього разу, від ідеї про зростання на 40 довелося відмовитися, а от 22% зростання вартості послуг вирішили залишити. Натомість обіцяють 22 млрд. грн на капітальні інвестиції, зокрема – на оновлення рухомого складу. Звісно, ця проблема дійсно актуальна. Тепловози та вагони потребують заміни. До того ж, частина вантажних вагонів залишилася на території окупованих районів Луганської та Донецької областей. Ще близько 6 тисяч вагонів з України виводять до Росії компанії, що потрапили під дію останнього пакету українських санкцій. Проте справді кваліфіковані керівники мали б спершу спробувати залучити зовнішнє фінансування та інвестиції, скоротити невиправдані витрати всередині компанії, підвищити ефективність  використання тих вагонів, що вже є у розпорядженні залізничного перевізника. Жодних новин, про якісь успіхи у цій царині, а от заяви про необхідність підвищення тарифів на перевезення лунають мало не щотижня.

«Розпродаж» з наперед відомим результатом.

До речі, про пошук нових внутрішніх резервів Укрзалізниці. Днями компанія знову оголосила про намір продати з аукціону запаси металобрухту. В принципі, півмільйона тон старого заліза, що є в розпорядженні Укрзалізниці, здатні не лише забезпечити українських металургів двомісячним запасом сировини. Насамперед – це ще один реальний спосіб поповнити скарбничку залізничників живими грошима. Навіть за стартовою ціною в 5 грн/кг, запаси металобрухту на Укрзалізниці оцінюються в 2,0-2,5 млрд. грн. – це майже вдвічі більше, ніж залізничники спрямували на оновлення техніки в першому кварталі. Проте за цей рік на тендери планують виставили лише третину наявних запасів, та й ті навряд чи продадуть. Адже нові умови тендерів на закупівлю металобрухту від Укрзалізниці багато в чому повторюють умови попередніх торгів, що не відбулися через відсутність учасників. Надто вже умови торгів були виписані під «свого покупця» всупереч дорученню Кабміну «допомогти» сировиною вітчизняним металургам. Формально така «допомога» була задекларована, проте на практиці залізничники не розцінюють співпрацю з металургами, як шанс отримати додаткові кошти. Адже «заробляти на пасажирах» підвищуючи тарифи набагато простіше, ніж розпродавати непотріб, що роками накопичувався на звалищах металобрухту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,металлургия,железная дорога,металлолом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.