Чи загрожує українській логістиці кадровий голод?

25 листопада 2016, 18:52
Власник сторінки
0
108
Чи загрожує українській логістиці кадровий голод?

Логістичний бізнес стрімко розвивається і диктує свої вимоги на ринку праці, які все рідше знаходять відповідний відгук. Ринок логістики втрачає фахівців із профільною освітою.

Нещодавно  до нас в компанію на співбесіду прийшов молодий спеціаліст.  Випускник доволі престижного ВНЗ, економічного факультету. Коли я запитав «Хто такий логіст? Які функції він виконує?», він не зміг відповісти. І в цьому -  проблема  не одного конкретного кандидата. Це – біда держави та рівня освіти майбутніх логістів.

Для виходу на міжнародні ринки, для роботи у європейських компаніях та, зрештою, для побудови успішної кар’єри  в логістиці, нашим  фахівцям недостатньо підготовки, яку вони отримують в Україні.  Рівень компетентності наших молодих спеціалістів  вкрай рідко відповідає міжнародним стандартам. Тому зараз маємо парадоксальну ситуацію:  з однієї сторони ринок праці перенасичений спеціалістами з логістики, компетенції яких не  відповідають потребам ринку,  з іншої – у компаніях дефіцит високопрофесійних кадрів, не дивлячись на непогані зарплатні пропозиції.

Скільки заробляють логісти?

Середня зарплата керівників підрозділів, як правило, знаходиться на рівні 12-14 тис. грн. При цьому мінімальні ставки стартують від 8 тис. грн, а найбільш успішні керівники вказують зарплату 20-30 тис. грн.  Директори компаній з логістики і ТОП-менеджери вказують зарплату в середньому 40-42 тис. грн, хоча є спеціалісти, які отримують зарплатню в доларах – 3-4 тис.*


Хто працює в логістиці?


За даними опитування, серед тих, хто уже працює по спеціальності, профільну освіту в сфері логістики мають 17%, профільну технічну освіту - 35%, економічну освіту іншого напряму – 34 %, гуманітарну освіту - 10%, ніякої спеціальної освіти - 4%.



(*, ** Дані опитування, проведеного Дослідницьким центром ZAMMLER  та міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна у квітні 2016 року серед аудиторії  зареєстрованих користувачів hh.ua)

Однак, ні технічна, ні економічна спеціальності не дають повного розуміння логістичних процесів. Логістична підготовка суттєво відрізняється від технічної, економічної  та ЗЕД напрямів.

Спеціальності «логістика» наразі в країні немає, а значить – відсутнє  глибинне вивчення логістичної галузі та можливість отримання студентами  необхідних компетенцій.


Куди зникла логістика як спеціальність?


В квітні 2015-го Постановою Кабінету Міністрів України № 266 спеціальність «Логістика» виключено з «Переліку галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти». Логістика «розчинилася» у спеціальності «Менеджмент».

В вересні минулого року Українська логістична асоціація та інші професійні об’єднання виступили з ініціативою внести зміни до цього Переліку та доповнити його спеціальністю «Логістика та управління ланцюгами поставок».  Натомість, в травні МОН затвердило спеціальність «Транспортні технології», яку, вочевидь, асоціюють з логістикою. Однак, транспортні технології – набагато ширше поняття, ніж логістика. Професійний логіст – це не лише інженер з організації перевезень, насамперед – це менеджер, управлінець, який відповідає за цілісний процес доставки і зберігання вантажів, а також - за якість логістичного обслуговування клієнтів.

Поява окремої спеціальності та розробка вузькопрофільних програм навчання дозволила б  підвищити рівень професійної підготовки, а також - збалансувати попит і пропозицію на ринку праці.


Світовий досвід та українські реалії


У всьому світі давно працює сертифікація логістів (професійні сертифікати присвоюють у відповідності до стандартів, визначених міжнародними організаціями, такими як: Американське товариство з управління виробництвом і запасами (APICS), Європейська логістична асоціація (ELA) та Міжнародне товариство логістики (SOLE)).  Розвинені країни об’єднує взаємне бажання мати один спільний рівень стандартів для логістів з метою досягнення взаємної вигоди.

В Україні явище сертифікації мало поширене. Разом з тим, наявність профільного сертифікату слугувала би  вагомим аргументом на користь пошукача, що є особливо важливим в умовах кризи та жорсткої конкуренції на ринку праці за деякими спеціальностями. У розрізі логістики сертифікація спеціалістів за європейським зразком в Україні дозволила б  не лише підвищити якість логістичних послуг у межах країни, а й бути компетентними та конкурентоспроможними логістичним операторам та окремо взятим спеціалістам на міжнародному ринку.

Зараз, в час гучних реформ – як освітніх, так і транспортних, дуже важливо не втратити той колосальний кадровий потенціал, який є в української логістики. Талановита молодь потребує інвестицій та якісно нових підходів.  І в цьому мають бути зацікавлені і бізнес,  і держава, адже професія логіста є перспективною як для самих спеціалістів, так і для країни в цілому.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.