Ущебрність "квадратних" коліс,

25 серпня 2016, 20:39
Власник сторінки
Журналіст, письменник
0
325

або Про вигоди твердої подушки



Маю одну невеличку загадку для всіх. Як ви гадаєте, що зображено на світлині, розміщеній першою? Складіть відповідь, не дивлячись на знімки, що розташовані нижче…

Напевне, хтось скаже, що це будівництво якогось житлового чи офісного приміщення, коли котлован так близько розташовано до інших споруд. Інший, читач, можливо, додасть, що це якийсь олігарх за хабарі відхопив дитячий майданчик і щосили вкопується в землю, поки не зорганізувалися громадські активісти.

Іншого запитання – (а де це все відбувається?), я вже й не ставлю, позаяк точно не здогадаєтесь. Ніхто правильно не відповість на нього – це напевне. Хоча зазначу, що дані знімки всі, як мовиться, зроблені вживу і особисто мною. Це ніякий не репост, не запозичення у когось там ілюстрації...

   Аби не мучити вас довго, друзі, ребусами й шарадами, скажу так. Відбувалося все це у той самий день, коли в Києві, на початку двадцятих чисел, здається, березня 2013 року місто геть замело, засипало, закучугурило снігом, чого до цього ніколи у таких колосальних масштабах не бувало. Мені тоді на світанку просто дивом вдалося через сугорби і перемети добитися до Борисполя і потужний лайнер німецької авіакомпанії, відмитий спеціальним розчином від обледеніння, легко здійнявся в заметільне небо, взяв курс на Мюнхен, щоб звідти ми відлетіли до США. Так я потрапив майже на два тижні в справжній земний рай, до Каліфорнії, у Сан-Франциско. Що ж стосується загадково будівництва, то саме у цьому місті так надійно лагодять дороги. В одному місці я натрапив на... «ямковий ремонт».

Не так, як у нас, коли два дядьки ледве не у гулагівських фуфайках розковирюють на путівцю ями, котрі вже набили оскомину всім, баюри, котрі розтрощили десятки коліс автівок, покоробили і вантажівки, і легковики, ще двоє чоловіків той жахливий бакай засипають або болотом, у кращому випадку - чимсь схожим на асфальт, а п’ятий, ручним котком розрівнює те підозріле місиво та утрамбовує. Звичайно ж, таке «обновлення» буде триматися лише до першого дощу чи снігу. Головотяпство, якому   немає ні кінця, ні краю. Але «на ремонт доріг», ви ж самі не раз чули з солодких піарних уст пана Гройсмана, «Кабміном 2016 року виділено 19 млрд гривень». Це без малого 800 мільйонів доларів США! Одне слово, безгосподарність, марнотратство, розтринькування народних грошей без найменшого толку. І ситуація ні при якій владі не змінюється на краще. Гроші просто закопуються в ті ямки та чиїсь кишені.

А ось як такі роботи здійснюються у блогословенних США. Це теж, щоб ви знали своєрідний «ямковий ремонт». Тому, що дорожній інспекції здалося, буцімто на цій ділянці дороги є коливання авто при проїзді вулицею. Значить виникла нерівність дороги. А такого не повинно бути. Тоді асфальт знімається на глибину до 70 сантиметрів - метра і туди забивається залізобетон (нижче ви побачите як). 

Переглянувши знімки, не важко зрозуміти, яка це відповідальна, стожильна робота. При цьому я не забуду зазначити, що, до прикладу, в тому ж таки Сан-Франциску немає таких катаклізмів погоди, як у нас: осіння та весняна слякота, морози іноді до 30 і вище градусів узимку, різкі перепади поміж теплом і холодом. Усе робиться в тому благодатному краю капітально. Навічно…

Ні,  поправлюся, не навічно, а надзвичайно добротно на певний час. Тому, що коли держінспекції одного дня знову здасться, що ділянка дороги недостатньо комфортна, все тут же зламають, і зроблять нову потужну метало-бетонну подушку, а зверху постлять надзвичайно якісний асфальт. Катайтесь на здоров’я.

Гадаю знімки не треба коментувати, самі розберетесь… 

 

Усе начебто видно й зрозуміло, і за досвідом летіти за моря-океани не потрібно. Тоді такий асфальт не пошкодять хоч би й щомісячні паради.  

Фото автора

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.