Гривня. Підсумки 2015 року і прогнози на 2016 рік.

28 грудня 2015, 10:49
Власник сторінки
юрист
0
170
Гривня. Підсумки 2015 року і прогнози на 2016 рік.

Майже рік тому, у лютому, гривню продавали на чорному ринку "долар по 38", в народі існувало декілька домінуючих прогнозів щодо курсу гривні. Чи змінилася ситуація, чого очікувати від майбутнього.

10 місяців тому, у лютому 2015 року, долар продавали на чорному ринку «по 38», в народі існувало декілька  домінуючих прогнозів щодо курсу гривні до долара:
1) «Оптимістичний»: 30-40.
2) «Реалістичний»: 50-60.
3) «Зрадофільські» варіації:
- рубль=гривня, долар по 80, євро по сто;
- бакс «по соточкє».
4) «Екзотичні прогнози» від особливо обдарованих розумом, які:
- пророчили 150, стопіцот і вище;
- до кінця року гривні взагалі не буде як такої, буде інша нацвалюта,- ще одне модне твердження, яке довелося почути від представників глямурної «іліти», що  висловлювалися в довірливих розмовах з душком інсайду.

Ті ж, хто висловлювалися щодо подальшого укріплення гривні, підлягали висміюванню. До цієї ж категорії, любі друзі, відносили й мене (є можливість пересвідчитись й подивитись ленту ФБ). А саме, на березень 2015р. прогнозував курс нижче 30, з подальшим укріпленням до рівня нижче 25. Моя позиція ґрунтувалася на вибраних відгуках, IMHO, найадекватніших фінансових аналітиків (публіка їх ігнорувала, адже «гостреньке» сприймати цікавіше) і спілкування зі знайомими працівниками банківської сфери (втім, далеко не завжди оптимістичного).

В результаті, прогнози збулися, здебільшого завдяки активним адміністративним мірам НБУ, який викручував руки експортерам (продаж обов’язкової валютної виручки), та к і імпортерам (штучні обмеження у доступі до міжбанку).

Наразі, лунають прогнози щодо курсу 30-32 грн. за долар на початок наступного року. Спробуємо розібратись.

Слід звернутися до джерела INSIDER, які виклали консенсус-прогноз, складений Focus Economics.

Так, найпесимістичніша в прогнозі компанія "Інвестиційний капітал України" в 2016 році  прогнозує 32 грн./дол, а у 2017 році - цілих 35 зрадогривень за зелений. А тепер увага! "ІКУ" - це та сама компанія, якою володіла голова НБУ Валерія Гонтарєва. Здавалося б - ось де простір розійтися прихильникам "зради"! Вдумайтеся: компанія голови НБУ надає прогноз- 32 гривні за долар. 32, Карле! Здавалося б: це ж інсайд, що тут думати - треба хапати кубушку із заощадженими за рік кровними 1000 грн. й нестися до найближчого пункту обміну питати бакси!

Продовжую писати для тих, хто не побіг і читає статтю й далі. Звісна річ, жодних інсайдів на шару ніхто викладати не буде, адже така інформація зробила одну пані гривневим мільярдером. Не виключено, що зацікавлені особи скинулися й приплатили за правдоподібний для більшості прогноз. Так і формується горезвісний "забіг оленів", згідно зі сленгом фінансистів.

Подивимось інші прогнози зі згаданого джерела. Сбербанк та Raiffeisen Research (Raiffeisen Bank International AG, Австрія) вангують 30 грн/ долар США. Переважна більшість аналітиків, у тому числі - Alfa-Bank, Barclays Cаpital, The Bleyzer Foundation поставили на 25 грн./долар США, суворий UniCredit (Укрсоцбанк) - 26,5, Credit Agricole Ukraine (Credit Agricole Group, Франція) - 24.5, від нього майже не відстає угорський OTP Bank - 24.4. Більш оптимістичними виявилися Oxford Economics зі своїми 23,7, Credit Suisse (Швейцарія) - 23, шведський SEB  взагалі припускає 20, а польська KUKE S.A. - 20.5.
В цілому консенсус-прогноз на наступний рік - 25,7 грн/дол.
Згадане джерело
http://www.theinsider.ua/business/56794e5777ab0/

Зупинимось на деяких передумовах курсоутворення на сьогодні:
- Національний Банк України продовжує обмежувати адміністративними методами закупку імпортерами долару. Останні вимушені проходити тяганину, доводити мету купівлі зеленого тощо. Експортери й надалі продають свій обов’язковий відсоток прибутку, отриману гривню мають пускати на сплату податків, інші витрати.
- Дефолту не було й не буде. Кому нейметься - до суду, ласкаво просимо. Навіть при цьому шанси дале-е-еко не стовідсоткові.
-  Міжнародні кредитні програми згортатися не будуть навіть у випадку дефолту. Оце так злили нас, правда?
- Бюджет-2016 року і зміни до Податкового кодексу України, попри зрадофільські прогнози - прийнято.
- Виходячи з прогнозів (на цей раз - погоди), зима буде тепла.
- На сході країни повномасштабних бойових дій немає.

Спробуємо прикинути свій власний грубий розрахунок, навскидку:
НБУ, міжбанк - 23, в пунктах обміну - 25.
До Бюджету-2016 закладено 24грн./долар. Отже, 24+2=26 грн. за долар в реальному режимі для пересічних громадян.

В 2016 році курс буде трохи розхитуватись, і буде змога відкупитися і злитися на крайніх значеннях, хоч і не так, як в минулому році. Тобто, оманливі поради експертів обертатимуться "забігами оленів", які українці вже проходили в минулому році, закупаючись по 38, а зливаючись по 25... Все це буде спостерігатися в обмінних реаліях і фінансисти робитимуть свою справу. А пересічним громадянам я б не радив гратися у вигідний обмін - як правило, залишаються в програші, у більшості випадків.

На мій погляд, у випадку необхідності купівлі іноземної валюти (долар, євро) з довгостроковою метою (відпочинок влітку тощо), звичайно, є сенс закупатись зараз, а так я б вклав гривні в імпортну техніку. У будь-якому випадку, експерти будуть багато чого радити, це їх робота, але кожен має самостійно, відповідально робити свій власний вибір. Головне - тримаючи голову холодною.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: економіка України,курс доллара к гривне,курс доллара сегодня
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.