Дешеві українські сигарети – причина їхньої контрабанди до Європи

10 серпня 2015, 15:54
Власник сторінки
0
125

Сигарети в Україні одні з найдешевших

Україна є найбільшим постачальником контрабандних сигарет в держави ЄС. Про це неодноразово наголошувалося  у звітах Всесвітньої митної організації.  Підтвердженням чого є постійний потік новин про конфіскацію українських сигарет у Європі. Так, наприкінці червня в Латвії поліція затримала групу контрабандистів  та  вилучила 1 мільйон нелегальних сигарет з українськими акцизними марками. 

Основною причиною такого потоку контрабанди є низькі ціни в Україні на тютюнові вироби у порівнянні у іншими країнами.

Експерти Українського центру контролю над тютюном проаналізували ціну на пачку сигарет середнього цінового сегменту в державах-сусідах і отримали наступні результати: Україна – 19 грн, Угорщина – 80 грн,  Польща – 76 грн,  Румунія – 74 грн, Словаччина – 73 грн, Росія – 31 грн, Білорусь – 25 грн, Молдова – 18 грн

При цьому варто зауважити, що в Росії з 2016 р. специфічна ставка акцизу зросте приблизно на 30%, а в Молдові з 1 травня 2015 року ставку специфічного акцизу збільшено з 75 лей до 200 лей на 1000 сигарет (більш ніж у 2,5 рази). Міністерство фінансів України запропонувало збільшити специфічну ставку акцизу на сигарети в Україні з 1 січня 2016 р лише на 26,7% . При цьому, за даними Держстату, зростання індексу споживчих цін в першій половині 2015 року становить 40,7%, а сигарети подорожчали лише на 19,7%.  Запропоноване Мінфіном зростання акцизу, скоріш за все, не призведе до збільшення реальних (тобто з врахуванням інфляції) цін на тютюнові вироби. Українські сигарети будуть найдешевшими в регіоні, тобто найбільш привабливими для контрабандистів. 
Шляхи подолання масової контрабанди українських сигарет до країн Європейського Союзу чітко зазначені в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Стаття 352 Угоди визначає: «Сторони розвиватимуть співробітництво і гармонізуватимуть політику щодо протидії та боротьби з шахрайством і контрабандою підакцизних товарів. Це співробітництво, зокрема, включатиме поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби». 

На переконання експертів Центру контролю над тютюном в Україні потрібно розпочати реальні кроки по наближенню до європейських ставок акцизів. Наразі в країнах ЄС мінімальний акциз на пачку сигарет становить 1,8 євро (=45 грн.), а в Україні – 6,08 грн., що в 7 разів менше. Міжнародні інституції, такі як Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я неодноразово звертали увагу на необхідності постійного і суттєвого зростання акцизів, але представники тютюнової індустрії намагаються відтермінувати цей процес у часі. 

У своїх повідомленнях індустрія користується старими міфами про зростання внутрішньої контрабанди та нелегальної торгівлі.  Натомість, як видно із графіка, до України просто не вигідно везти сигарети, а проблема контрафактної продукції та нелегальної торгівлі вирішується шляхом покращення роботи компетентних органів, а не утримання низьких цін на сигарети. Навіть звіти тютюнових корпорації говорять про зменшення рівня нелегальної торгівлі сигаретами в Україні з 8,5% ринку у 2013 році до 5,6% у 2014 році і 2,2% у 2015 році. І при цьому протягом 2014 року ставка акцизу зросла за рік на 40%!  

Отже, одним із найефективніших заходів, які може зробити влада України для подолання контрабанди із країни – це підвищити акцизи на тютюнові вироби, щоб поступово наблизити вартість сигарет до європейського рівня. Іншого шляху в України немає, і ціна питання тільки у тому, як довго ми готові йти до цін ЄС: 6-10 років, як пропонують експерти, збільшуючи акцизи щороку на 30% мінімум (звіт МЦПД), чи 16-18 років, як устами деяких експертів пропонує тютюнова індустрія, збільшуючи акциз щорічно на 16%. 
Враховуючи дуже високий рівень інфляції протягом 2015 року, потрібно не пізніше 1 січня 2015 року підвищити мінімум на 50% як специфічну, так і адвалерну ставки акцизу на сигарети в Україні.

«Потрібно пам’ятати головне: акцизи потрібно підвищувати для скорочення вживання тютюнових виробів. Відповідно до Статті 6 Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну політика оподаткування тютюнових виробів повинна сприяти досягненню цілей у галузі охорони здоров’я, спрямованих на скорочення споживання тютюну», - наголошує Андрій Скіпальський, керівник Центру контролю над тютюном.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: контрабанда,акциз,куріння,тютюн,тютюнові вироби,сигарети
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.