Блог Євгенія Макієнка: Про Надання інформації з Державного реєстру нерухомості

12 грудня 2014, 12:36
Власник сторінки
0
20

Стаття присвячена оцінці введення електронної форми доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно в електронній формі та можливих впливів цієї ініціативи у досягненні європейських стандартів.

Важливим кроком на шляху вдосконалення суспільних відносин у питанні доступу та отримання інформації фізичними та юридичними особами, що міститься в Державному реєстрі прав на нерухоме майно та їх обтяжень, стало прийняття Верховною Радою України Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів” № 1701-VII, що набрав чинності 25 листопада 2014 року.
В зв’язку з цим Міністерством юстиції України заявлено про початок громадського обговорення тексту проекту Постанови Кабінету Міністрів України “Про реалізацію статті 28 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”.
Згідно листа Державної реєстраційної служби України від 26.11.2014 р. №14445/06-15-14, для фізичних та юридичних осіб інформація з реєстру надаватиметься за об’єктом нерухомого майна, а для  державних органів, адвокатів та нотаріусів це буде можливо і за суб’єктом нерухомого майна.При цьому, отримати такі дані можна буде в електронній формі через офіційний веб-сайт Укрдержреєстру за допомогою електронного цифрового підпису, або в паперовій – подавши відповідну заяву до органів державної реєстрації прав чи нотаріусу.
Згідно проекту Постанови, інформація з Державного реєстру прав в електронному вигляді не надається, якщо:

1) Особа, яка здійснює запит інформації, не зареєструвалася на офіційному веб-сайті Укрдержреєстру відповідно до пункту 26 цього Порядку;
2) При заповненні форми заяви про надання інформації з Державного реєстру прав на офіційному веб-сайті Укрдержреєстру заявник не зазначив  критерії пошуку відомостей, передбачені пунктом 28 цього Порядку;
3) Заявником не сплачено кошти за отримання інформації з Державного реєстру прав в електронній формі, або плата внесена не в повному обсязі.

Норми, внесені до законодавства, дають змогу змінити порядок доступу до відомостей Державного реєстру прав і зробити їх більш відкритими та загальнодоступними, що є безумовно позитивним моментом та дасть можливість зменшити корупційну складову при видачі інформації з реєстру. Спрощується також і порядок отримання відповідної інформації.
З огляду на це, перед державним підприємством «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України Укрдержреєстром, було порушено питання необхідності, термінового виконання роботи, щодо доопрацювання програмного забезпечення Державного реєстру прав. Особливо це стосується частини забезпечення реалізації нововведень, передбачених положеннями Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодо одержувачів юридичних осіб та публічних діячів».
Важливим моментом для пересічних громадян, котрі зможуть в подальшому отримати інформацію з реєстру, є також плата за її надання, котра повинна бути відповідною рівню життя людей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.