АКЦІЯ ЗАЛЯКУВАННЯ АБО ВІЙНА ЄС ТА РОСІЇ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ СФЕРІ?

11 вересня 2014, 14:32
Власник сторінки
журналист
0
35

Хронологія подій, які відбулися із припиненням поставок реверсного газу така.

Вчора ввечері на сайті Нафтогазу з’явилося повідомлення про те, що оператор польської ГТС Gaz System повідомив Нафтогаз про вимушене переривання поставок на два дні.

При цьому наголошувала прес-служба відомства Нафтогаз обговорює ситуацію, що склалася, з польським оператором і компаніями-постачальниками газу, щоб прояснити характер проблеми.

Натомість польська нафтогазова компанія PGNiG заявила, що з початку поточного тижня Газпром не задовольняє її заявки на поставку газу в повному обсязі. Зокрема, заявка за понеділок не виконана на 20%, за вівторок - на 24%.

Коментуючи інформаційний запит з Києву ситуацію, представник Газпрому Сергій Купріянов повідомив, що «до Польщі поставляється саме той обсяг газу, як і в попередні дні – 23 млн. куб на добу, а поставки газу за усіма напрямами здійснюються відповідно до наявності на даний момент ресурсів для експорту». Цим він пояснив неможливість виконання заявок PGNiG понад мінімальних  контрактних обсягів.

На момент написання матеріалу прес-служба Нафтогазу не надала вичерпної відповіді на питання навколо даної ситуації.

Натомість, екс-прес-секретар НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський відмітив, що ситуація перш за все стосується нюансів взаємовідносин Газпрому та Польщі, які мають відповідні контракти. Зокрема, чи передбачені документами, що регламентують двосторонні відносини реверсних поставок штрафні санкції компаній та операторів поставок, в якості яких в Польщі виступає Gaz System, а у Словаччині Eustream.

Контракти на двосторонні відносини мають передбачати форс-мажорні обставини, на які можна списати обмеження поставок газу без застосування штрафних санкцій, якщо нема інших страхових варіантів.

При цьому можна констатувати, що подальший розвиток ситуації має кілька сценаріїв, серед яких з’ясування що газу не вистачає саме взимку, коли Європа буде споживати більші обсяги газу і одразу буде відчутно, що відсутні реверсні поставки. Дефіцит ресурсу може призвести до підвищення вартості газу до 400 доларів та вище.

Щодо ситуації з постачанням газу від Газпрому до Словаччини, Росія вже скоротила постачання газу в цю державу. Зокрема, 10-відсоткове зниження об'ємів було зафіксоване у середу, про що повідомило словацьке інформаційне агентство TASR з посиланням на місцеве видання Pravda Daily.

«Словаччина зафіксувала 10-відсоткове падіння обсягів постачання російського газу в середу. Того ж дня Польща та Німеччина заявили про 20-відсоткове зниження», - йдеться у повідомленні. Причини обмеження постачання газу до Словаччини поки невідомі.

У міністерстві економіки Словаччини припускають, що падіння поставок газу може бути пов'язане з сезонними факторами. У "Газпромі" репетують, що постачання відбувається «відповідно до доступних експортних потужностей і потужностей російських підземних сховищ».

Але, на думку, Валентина Землянського, це лише конкуренція. Оскільки Газпром буде протидіяти реверсу газу з Європи до України. Крім того, газовий російський монополіст не має намірів віддавати прибутки європейським компаніям, зазначаючи, що керується виключно принципом – «Нічого особистого-лише бізнес!»

При цьому зрозуміло, що обмеження поставок газу це не проста акція залякування, оскільки в той час, як європейці розглядають проблему припинення поставок реверсного газу крізь бізнес-відносини, Росія намагається конкурувати з ЄС в енергетичній сфері.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Газпром,Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.