У вкладників виникли проблеми з поверненням коштів

30 травня 2014, 16:35
Власник сторінки
0
94

Головна причина відтоку депозитів - це недовіра українців до банківської системи. Є негативні очікування щодо загальної економічної ситуації плюс військові ризики.

В зв`язку з загальною системною кризою в Україні, яка не оминула і економічно-банкову сферу також, відбувається значний відтік депозитів. Це, на думку економічних експертів створює ризики для ліквідності банків.

«Головна причина відтоку депозитів - це недовіра українців до банківської системи. Є негативні очікування щодо загальної економічної ситуації плюс військові ризики. Це великий стрес для банків, тому потрібно визнати, що у багатьох вкладників є зараз проблеми з поверненням своїх коштів» - зазначив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Слід, також зазначити, що є велика різниця між офіційними показниками відтоку депозитів та тим, що відбувіється насправді.

«У минулому році у нас був приплив депозитів понад 75 млрд грн, а зараз ми їх позбулися. Тобто, по суті, ми вийшли на рівень 2012 року. Але є ще один негативний момент - реальний відтік депозитів більше, ніж 75 млрд грн», - сказав економічний експерт Борис Кушнірук.

«Реальний відтік депозитів насправді становить більше тієї цифри, яку назвав міністр фінансів. А причиною тому стала економічна і політична нестабільність. Паніка на ринку почалася з грудня. Зараз вона трохи зменшується, але все ж залишається на досить високому рівні. А це обмежує умови для кредитування, і банки обережніше підходять до видачі грошей, що погано впливає на розвиток економіки. У суб'єктів господарської діяльності просто немає коштів для роботи» , - пояснив експерт.

Гадаю, слід підкреслити – нещодавно під стінами НБУ відбувався мітинг проти неефективної економічної політики Нацбанку. Внаслідок безконтрольованного рефінансування, на міжбанку збільшилась кількість спекулятивних валютних операцій, що призвело до падіння рівня національної валюти. Крім того, рефінансовані банки не тільки не підвищили рівень обслуговання, але й заблокували виплати депозитів, що обурило вкладників, та змусило їх вийти на вулиці. Ситуацією із зловживаннями в НБУ та незаконними блокуваннями виплат депозитів – зацікавили активістів Майдану, та в соціальних мережах почали з`являтися группи, в яких люди згуртовуються та координують свої зусилля, щоб повернути свої вклади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Украина,НБУ,економіка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.