Казахстан вбачає зацікавленість третіх осіб в історії з Шалабаевой

05 серпня 2013, 16:57
Власник сторінки
0
104
Казахстан вбачає зацікавленість третіх осіб в історії з Шалабаевой

МЗС Казахстану побачило зацікавленість третіх осіб в історії з депортацією дружини екс-глави БТА банку Мухтара Аблязова Алми Шалабаевой.

МЗС Казахстану побачило зацікавленість третіх осіб в історії з депортацією дружини екс-глави БТА банку Мухтара Аблязова Алми Шалабаевой. Про це на брифінгу повідомив офіційний представник зовнішньополітичного відомства Жанболат Усенов.

"За офіційними каналами ми ніколи не отримували дані про те, що італійська сторона розглядає наші відносини в якомусь іншому ключі. Повідомлення в пресі про нібито мали місце заявах деяких політиків, що давали негативну оцінку діяльності посла Казахстану в Італії і казахстансько-італійських відносин, в цілому, викликають у нас, як мінімум, здивування. Між Казахстаном і Італією налагоджено високий рівень співпраці, і казахстанська сторона шкодує, що в ЗМІ Італії розгорнулася свого роду антиказахстанская кампанія, яка, на наш погляд, має ознаки залучення зацікавлених третіх осіб", - сказав Усенов.

МЗС Казахстану не вважає, що це позначиться на двосторонніх відносинах, заявив він. Разом з тим, у зовнішньополітичному відомстві вважають, що політикам та офіційним особам слід з більшою відповідальністю підходити до публічних висловлювань та оцінці двосторонніх відносин, а також внутрішньої політики зарубіжних держав.

"Посол повністю виконував покладені на нього функції. Ніякого неправомірного тиску з боку посла на правоохоронні органи Італії не чинилося", - сказав офіційний представник Мзс.

Він також повідомив, що міністр закордонних справ Казахстану Ерлан Ідрісов провів зустріч з італійськими депутатами, в ході якої обговорювалося питання щодо депортації Шалабаевой.

"Завершилася зустріч міністра закордонних справ Ерлана Идрисова з групою депутатів фракції "П'ять зірок" палати депутатів парламенту Італії. Одним із питань обговорення стала ситуація навколо депортації Алми Шалабаевой з Італії. Міністр довів до італійських депутатів інформацію про те, що громадянка Шалабаева знаходиться під підпискою про невиїзд у зв'язку із справою про отримання казахстанськими посадовими особами хабарів за незаконне виготовлення та видачу національних паспортів, в тому числі, на ім'я Шалабаевой і її родичів", - зазначив Усенов.

Ідрісов під час зустрічі підкреслив, що Шалабаева повністю вільна у своєму спілкуванні і пересуванні Алмати, яку вона сама вибрала в якості місця свого проживання. Він також нагадав, що раніше Генпрокуратура Казахстану заявила, що кримінально-процесуальне законодавство дозволяє їй звертатися з проханням про виїзд за межі Казахстану під заставу і гарантії того, що вона з'явиться в правоохоронні органи Казахстану в разі необхідності в зв'язку з вищевказаним справою про незаконну видачу паспортів.

"Глава МЗС Казахстану зазначив, що додаткові дані з цього питання могли б дати представники казахстанських НУО, а також вкладники і кредитори БТА банку, які постраждали від злочинних дій Мухтара Аблязова", - уклав Усенов. 

Нагадаємо, що 31 травня цього року дружину Аблязова - Шалабаеву, яка проживала в Італії по фіктивному паспортом Центрально-Африканської Республіки, депортували разом з неповнолітньою донькою в Казахстан. Пізніше МВС Італії анулював рішення про депортацію. В даний час дружина Аблязова і їх дочка знаходяться в Алмати. Вона є фігурантом окремої справи про незаконну видачу казахстанських паспортів родичів її чоловіка. Між тим, влада Казахстану відзначили, що Шалабаева може повернутися в Італію
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.