За що вбивали перших християн?

13 лютого 2013, 09:10
Власник сторінки
Менеджер компании "Ваше здоровье"
0
675
За що вбивали перших християн?

Блаженны жаждущие и алчущие правды ибо они насытятся

Історії Християнства близько 2000 років. За цей час християнська релігія зазнала безліч змін, які багато в чому спотворили істинний сенс вчення. Це стосується всіх конфесcій, за винятком Православної (східної) церкви. Західний християнський світ в силу свого розколу і подальшого поділу втратив прямий зв'язок з єдиної Апостольською Церквою, в якій головним постулатом залишилося пряме свячення, від перших апостолів і донині. Свячення і пов'язані з ним Таїнства зберегли в своєму первородний вигляді лише православні. Православна церква управляється патріархатом на чолі вселенського патріарха (нині патріарх Варфаломей), резиденція якого знаходиться в Стамбулі. Духовним центром же християн, як православних так і розкольницьких був і залишається Єрусалим.

Зараз християнство (східне і західне) є релігією більшості, принаймні для країн Євразії та Америки. У країнах Західної Європи переважає більше католицизм, рідше - протестанство, адвентизм, баптизм.
У країнах Північної Америки навпаки - протестанство, церква мормонів, свідки Єгови та інші. У Центральній та Південної Америки, як і з країнах Азії мають ходіння різні релігійні напрямки, включаючи перераховані.

У Східній Європі і частково на Близькому Сході переважає Православ'я. Серед країн східного регіону православними є в більшості своїй мешканцi Греції, Кіпру, Болгарії, Сербії, Грузії, України, Росії, Білорусії, Македонії, Чорногорії, Вірменії, Абхазії, Йорданії, Ефіопії.

Але не завжди Християнство було релігією більшості. Колись, в незапямятнi часи, події яких історики збирають по крупинках, послідовники Христа були гнані і упосліджене суспільством
 
Як же зароджувалося Християнство і хто були перші християни?
Першими хто проповідував Євангеліє (Євангеліє у перекладі з давньогрецької - блага вість) були Апостоли. У книгах Нового Заповіту вказується що основних апостолів було дванадцять, один з яких виявився зрадником. Крім основних дванадцяти наближених учнів Христа було ще близько 70 інших апостолів, про яких на жаль дуже мало сказано в Біблії

У першому столітті нашої ери, який не даремно називається століттям апостольським, послідовники Ісуса за Його благословення відправляються проповідувати Слово Боже усім народам, що населяли країни найближчі від Палестини.
У той час юдейські первосвященики були цілком задоволені - адже їхній головний конкурент, відводить паству з синагог і бентежить народ, був страчений.
До учнів ж Христа спочатку не ставилися з належною серйозністю, не бачачи в них будь-якої серйозної загрози. Але лише спочатку ..

Апостоли як відомо розійшлися по країнах, проповідуючи вчення про Царстві Небесному і хрестячи народи. Число ж послідовників вчення побажали хреститися, всупереч очікуванням іудейських законників не зменшувалася, а навпаки, зростала в геометричній прогресії

Першими місцями в яких була принесена Добра Новина були райони західного Середземномор'я: Крит, Пелепонес, Палестина, Кіпр, Балкани, Аппеніни, Мала Азія. Трохи пізніше перші місіонери прийшли в Єгипет, Персію, Ефіопію, Кавказ, Крим. І нарешті до більш північним народам: готам, кельтам, Балта, слов'янам. З останніми речі, за деякими даними вже населяли північну частину сучасної України, Полісся і Карпати, пов'язаний прихід на наші землі апостола Андрія. За легендою на місці сучасного Києва він воздвінул хрест, названий на честь нього Андріївським, передбачивши що в майбутньому на цих пагорбах буде побудований великий місто.

Але це одна сторона медалі. Друга полягає в реаліях, в яких існували перші християни.

Більшість перерахованих країн були провінціями Римської імперії. Потрібно відзначити що Римська імперія за багатовікове існування в першому столітті була міцна і непохитна. Території підвладні Риму простягалися від Португалії до Ірану, з Північної Африки до Альпійських гір. Абсолютно всі народи населяли імперію за винятком іудеїв, були язичниками. Також язичниками були самі римлянами, з відмінністю від інших народів лише в тому що римський цезар був також прирівняний до богів, що мав титул «найяснішого» (божественного). Саме цезар мав практично всі важелі управління імперією, брав чи скасовував закони, виконавча ж влада віддавалася на піклування місцевих васалів.


При цьому римська влада в особі імператора була досить толерантна до релігій завойованих народів. Була фактично свобода віросповідання, яка свідчила: «вір у що завгодно, але головне підкоряйся влади Римського Цезаря». Так існував століттями іудаїзм, який сповідував одного Бога але тим не менш не заважав імперії.

Римське уряд спочатку не відрізняло християн від євреїв, - до них застосовувалися однакові закони. Але надалі з поширенням християнства в самому Римі все кардинально помінялося.

Друга половина першого століття з приходом імператора Нерона, який правив з 54 по 68 рік, відома як початок епохи гонінь. Християнство стало офіційно забороненим рухом. Настільки забороненим, що його учасників при викритті чекала неминуча смерть. Це змушувало багатьох перших християн збиратися таємно, втім далеко не всіх.
Під час цих гонінь постраждали в Римі апостоли Петро і Павло. Петро був розіпнутий на хресті вниз головою, а Павло обезголовлений мечем.

За наказом Нерона християн розпинали на хрестах, обезголовлювали і, крім того, влаштовували масові видовища в цирках, на аренах яких на них випускали голодних звірів.
Римська влада влаштовувала також масові гуляння, на яких з християн, прив'язаних до стовпів і облитих смолою, влаштовували живі смолоскипи.

Не краща доля чекала послідовників вчення Ісуса і в інших землях .. Можна було б сказати що ПРАКТИЧНО У ВСІХ НАРОДІВ того часу християн не любили. Але сказати так - це ні сказати нічого. Не любили - це занадто м'яке вираження для тих фактів які мали місце.

Фактично ми маємо справу з явищем нетерпимості, ненависті та істерії з відносно до всіх хто ніс хрест просвітництва в смуті язичництва. Ця ненависть не залежала від національних, етнічних або соціальних факторів, вона була виключно реакцією на християнство
Таке явище, як відзначають античні літописці, спостерігалося поголовно у всіх державах і князівствах тієї давньої епохи

Це стосується і антів - союзу слов'янських племен. Наші давні предки за винятком поодиноких випадків, не прийняли нову віру. Більш того, вони з такою лютою ненавистю вбивали тих хто ніс хрест. До слова кажучи, хрестити слов'ян намагалися тричі: перший раз за часів Андрія Первозданного, другий - з приходом Кирила і Мефодія закінчившись також невдало, і лише в третій раз - 998 року князем Володимиром. Але мова зараз не про це.

           


Мимоволі виникає питання - а за що власне вбивали перших християн? Звідки така ненависть і злоба?
Можна було б припустити що іноземцям не подобалася віра, яка розходилася з вірою їх племені і предків. Припустимо. Але історія пам'ятає факти коли існували в ті часи на одній території різні релігії, різні пантеон богів, і при цьому ніякої конфронтації не виникало. При тому що християнський світогляд було виключно справою добровільною, ненав'язливим.

Ніхто нікого не примушував хреститися і приймати Спасителя проти своєї волі. Навпаки, вчення Христа стверджувало право вибору кожного, те що є проявом вільної волі. При всьому цьому число християн в 1-3 століття н.е. росло небаченими темпами, що теж залишається загадкою для істориків

Озлобленість ж людей язичницької епохи була викликала спочатку роздратуванням і нерозумінням, а пізніше ненавистю і страхом. Страх перед тим, що вони не могли а може бути і не хотіли розуміти. Уявіть собі таку ситуацію.
Люди вірили у своїх богів, з покоління в покоління слідуючи заповітом своїх пращурів, будували їм капища, святилища, ідоли .. Приносили їм у дари жертви для їхньої прихильності. І тут раптом приходять люди проповідую абсолютно незрозумілі, чужі речі. Наприклад відповідати добром на зло, молитися за ворогів, любити жебраків (за старим чернь), стежити плоть для очищення духу і т.д. Чи могли наприклад наші предки, які вважали безчестям не помститься ворогам за вбитих побратимів, ось так взяти і пробачити ворогів? І вже тим більше за них молитися ..

Прибульці ж стверджували що Бог один, що повністю рушіло язичницьке уявлення про ієрархії божеств, що уособлюють земні пристрасті.

Але головне-чому християни таки змусили з собою рахуватися і дуже швидко набирали собі нових послідовників, було не це. Це була одна і загальна причина, яка породила страх у людей живуть у темряві язичництва.
За страхом ж пішла ненависть і презирство. Ті ж, хто увірував в нове вчення ставали ізгоями, або в кращому випадку вважалися божевільними. Християн убивали не тому що вони несли суть, яка не лягала в головах людей, а тому що ця суть була не просто словами, а ще й справами.



Відповідь на ці питання закладений набагато глибше. Суть в тому, які були ці перші християни. Апостоли і їхні послідовники були людьми щиро віруючими в Спасителя. Це були справжні сподвижники, які несли Віру в своєму серці. Вони брали вчення не в приклад нинішнім християни буквально, несучи в собі світло істини і чистоту духу. З упевненістю можна сказати, що серед перших християн був дуже високий відсоток благочестивих, праведних людей, багато з яких були канонізовані в святі і великомученики.

Багато святі і праведники того часу робили неможливе з точки зору людини. Справами їх було подобу Христа: молитвою і вірою вони зціляли самих безнадійних хворих, виганяли бісів, воскрешали мертвих, здійснювали і інші чудеса, не подающиеся жодному поясненню з точки зору людей будь-якої епохи. Єдине пояснення яке приходило в голову - то що прибульці були чаклунами або чарівниками. Але і це уявлення валилося, коли люди знайомилися з новим вченням глибше.

Психіка будь-якого хто бачив це, притерпевают певні зміни. Людина під впечетленіем побаченого ставав перед вибором - повірити в те про що проповідують, і тоді позбавити себе звичного світу задоволень, стати божевільним в очах суспільства. Або навпаки, забути це й не приймати всерйоз. Але просто так забути мабуть не виходило. Тоді це викликало ланцюгову реакцію страху, роздратування і ненависті. Останнє почуття було викликано ще подсосзнательним розумінням своєї безпорадності по відношенню до християн.

Ті ж хто брав вчення, брав його беззастережно і щирою вірою
Християни перших століть намагалися жити в точності по тим заповітам і повчанням, які дав Господь під час свого земного життя. Вони щиро прощали кривдників, щиро любили Бога, і ближнього як самого себе.
Коли хвиля Доброї Новини у 2-3 столітті докотилася і до еліт багато з Римською знаті прийняли християнство. Деякі таємно, інші ж показово. Важко повірити, але дійсно багато багаті люди того часу абсолютно щиро продавали свої величезні маєтки, щоб виручені гроші роздавати жебракам. Адже зараз подібну картину уявити собі просто неможливо, але ТОДІ це було реальністю. Своїми подвигами вони надихали інших, через це вчення розросталося з величезною швидкістю, пiдкреплене дивами, які творили праведники.

Праведники того часу не боялися переслідувань. Деякі свідомо і демонстративно кидали виклик суспільству, що вимагає позбавитися від дивних людей. І від них позбувалися, найстрашнішими і нелюдськими способами. Але і це не лякало перших християн. Вони йшли на страту як на парад, безперервно хвалячи Господа за все. Таке безстрашність ще більш бентежило бачили це, через що багато людей самі починали спочатку цікавитися навчанням, а в подальшому таємно хрестилися.

Античні автори неодноразово описували випадки коли християни і під час страт виявляли небачені речі. Наприклад були випадки коли людей запускали до голодних левів на розтерзання, леви ж приходили до ніг їх і схилялися перед ними. Або коли споруджуючи на хрест, стражники раптом ні з того ні з сього падали на коліна перед засудженими, відмовляючись виконувати накази.

В остаточному підсумку осуд і гоніння християн йшли тільки на користь останніх, лише зміцнюючи віру. Поступово зростав інтерес і серед обивателів, що в кінцевому підсумку пробудило багатьох відкрити очі і побачити Істину

В кінці 3-го століття християнство розрослося до вищих щаблів римської еліти, і це призвело до того що в 20-х роках 4-го століття римський імператор Костянтин сам приймає хрещення, після чого оголошує християнську релігію державною. На цьому моменті закінчується так звана апостольська епоха, знаменита свої величезною кількістю святих та угодників.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.