Олег Бахматюк - яйцевий шлях кидали и афериста!

14 лютого 2013, 14:34
Власник сторінки
0
784
Олег Бахматюк - яйцевий шлях кидали и афериста!

Олег Бахматюк — відоме обличчя в плеяді українських мільйонерів-аграріїв.

Всього за декілька років його агрохолдинг “Укрлендфармінг” зібрав під собою найбільшу кількість земель в усій Євразії, а компанія “Анвангард” - є лідером з виробництва яєць в усій Європі. Продукція підконтрольних йому підприємств розповсюджується в багатьох країнах світу, зокрема: СНД, середньо-східної та північної Африки. Завдяки відкритості й публічній позиції Олег Бахматюк спромігся, навіть, вивести “Авангарт” на Лондонську біржу та розмістити євробонди на сотні мільйонів доларів. Але мало кому відомо, що Олег Бахматюк очолює одночасно і рейтинг найбільших боржників України. Заборгованість олігарха аналітичні видання оцінюють по різному. Сам Бахматюк зізнався “Українській правді”, що вже встиг заборгувати близько 1 млрд.

Що ж за звір насправді приховується під іміджем сучасної компанії і про що уникає говорити її засновник, про це далі...

Селище Макарів, Київська область. Мальовничий та охайний населений пункт має одну, але масштабну проблему: тут розташована Макарівська птахофабрика, що входить до складу “Авангарду”.

У 2005 році агрохолдинг переобладнав покинуту свиноферму й організував потужне виробництво яйця в самому центрі села. Від тоді місцева влада та жителі населеного пункту почали активну відчайдужну боротьбу з підприємством. Причина — нестерпний сморід, повна відсутність дозвільних документів і порушення санітарно-екологічних норм. Справа в тому, що подібне підприємтство — є джерелом потужного забруднення і повинно мати, згідно державних санітарних правил, сантірну захистну зону, не менше аніж 1000 метрів. Але в даному випадку житлові будинки розташовані практично за парканом птахофабрики. Більше того, лише у трьохстах метрів звідси знаходиться місцева школа-гімназія, а у чотирьохстах — дитячий садочок. Рівень шкідливих викидів перевищує норму в рази.

В даний час в птахофабрики немає дозволу на спецкористування землею, немає дозволу на викиди в атмосферу забруднюючих речовин. По багатьох показниках чималі перевищення дозволеного рівня: двуокис азоту перевищує в 1,5 рази, сірководню — в 15 разів.

Обуренню людей немає меж. Фабрика працює, отруюючи не лише повітря, а й життя місцевих мешканців. Від смороду не можливо захистись, від насиченого запаху селяни втрачають свідомість, скаожаться на головну біль, ускладнення дихальних шляхів, печію, різь в очах. Люди ходять в медицинських масках навіть в хаті.

Нечистоти виливають прямо за городами селян, під час весняних повеней гній тече й по подвірях. Літом неможливо знаходитись на вулиці й через величезний рій мух, які розносять небезпечні інфекції.

Селяни розповідають, що тушки дохлих курец, керівництво підприємтсва викидає до стічної ями, навіть не прикопуючи їх, що в свою чергу суттєво ускладнює ситуацію.

У 2008 році головний санітарний лікар Київської області Галина Гринчук винесла постанову про припинення експлуатації птахофабрики ТОВ “ Макарівська птахофабрика”, але документ оскаржили в суді.

Проте мешканці села не здавались. Сільська рада скасувала дозвіл на реконструкцію та будівництво об'єктів, а потім, в 2009 році, взагалі прийняла рішення про закриття птахофабрики, яке також було проігнороване. Усі приписи щодо припинення роботи, які виносилися екологічними та природо-охоронними службами оскаржувалось підприємством в суді й скасовувалися.

Через це жителі села налаштовані боротись за своє здоров'я радикально, згодні навіть на революцію. Вже сьогодні вони готові чергувати під стінами Кадміну, аби добитись справедливості. Та чи буде з цього толк?

Втім, Макарівська далеко не єдина проблемна птахофабрика холдингу “Авангард”. В самому центрі села Хутори, що на Черкащині розташовані аж чотири підприємтства під загальною назвою “Птахофабрика Перше Травня”.

По санітарним нормам будівництво пташників повино розташовуватись не ближче чим на 1 кілометр до жилої зони. “Перше Травня” знову ж таки розташованефактично на городах селян. Цікаво, яким чином керівництво отримало дозвіл на будівництво і чи є цей дозвіл у них взагалі?!

Просто за селом, під парканом, розливається великий ставок нечистот. Сотні тон курячого посліду щоденно виливається до ями і є чудовим середовищем для розвитку шкідливих мікроорганізмів та мух.

У Семфиропільському районі Криму, мешканці трьох сіл Пирове, Молочне та Залісся так само б'ють на сполох. Через діяльність птахофабрики “Южная-Холдинг”, яка також належить “Авангарду” під загрозою забруднення опинилося Сімферопільське водосховище, а це неминуче приведе до екологічної катастрофи в самому центрі півострова. В останні роки підприємство використовувало старі пометосховища без будь-яких документів. А після відповідної заборони суду птахофабрика почила скидати відходи там, де їй заманеться. Мешканці ж окресних сіл не розуміють, хто дав пташнику право вивозити послід їм на городи.

Недалеко від села Молочне, ріки й береги курячого лайна призвели до того, що вся рослиність, в тому числі й ліс, в районі 5 кілометрів пожовтіли, повсихались й припинили ріст. Після дощу небезпечна їдка суміш розпливається на 10-15 кілометрів.

Після багатьох мітингів, акцій протесту жителі навколишніх сіл остаточно втратили надію, що коли-небудь вони зможуть дихати чистим повітрям. Так як їм ніхто не допомагає у вирішенні екологічної катастрофи.

Контролюючі органи на таке складання посліду все ж таки відреагували. Підприємство порушує закони України про відходи та охорону земель. Вони заявляють, що посадові особи підприємства будуть притягнені до адміністартивної відповідальності. За попередніми розрахунками сума збитків, завданих державі діями підприємтсва “Южная-Холдинг” складає майже 5,5 мільйонів гривень.

Дізнатись про причини вивезення на непристосованні території курячого посліду в керівництва підприємства — нереально.

Проте екологічні катастрофи та відсутність документів — не єдині неприємності бізнесмена. Державна фінансова інспекція звинувачує агрохолдинг “Авангард” в махінаціях й розкраданні державних коштів та майна в особливо великих ромірах. Загальна сума нанесених державі збитків, лише по Чорнобаївські птахофабриці в Херсонській області становить понад 90 млн.грн. Як виявила перевірка агрохолдинг брав кредити в підконтрольному Бахматюку банку “Фінансова ініціатива” начебто під будівництво та купівлю обладнання. Міністерство агрополітики, в свою чергу, компенсувало підприємству відсотки за користування цими кредитами. Проте 12 птахокомплексів, які згідно паперів, введені в експлуатацію ще в 2008 році, так і не були побудовані. Декілька забитих в землю металевих колів та частина обладнання посеред поля — це і вся птахофабрика, яку побачила перевірка в кінці 2011 року. Відсутньою була навіть проектно-кошторисна документація.

Коли на початку року ця інформація стала відома широкому загалу, сам Олег Бахматюк робив вигляд, що йому мало про це відомо. Мовляв, я не вкурсі, сам факт проблеми є, але він набагато менший й оцінюється не більше чим на 10-12 млн. грн. Також заявив, що вони насправді відбудовували фундамент, й суть питання стоїть в сроках його побудови, не встигли, одним словом.

Починаючи з січня цього року птахофабрики дійсно швидко почали відбудовувати, проте на які кошти ведеться будівництво наразі не відомо. Розслідування махінацій триває. І одним з питань є причетність до них Мінагрополітики. Міністерство так поспішало виділити кошти “Авангарду”, що навіть не дочекалося відповідної заяви на дотації від конкурсної комісії області. Проявили, так би мовити ініціативу, й просто перевили кошти на рахунок, без жодних документів.

Подібні махінації з бюджетними коштами виявлені й на інших підприємствах агрохолдингу “Авангард”. Вже відкрито 6 кримінальних справ за фактом розкрадання державних коштів, в особливо великих розмірах. Перевірки тривають.

“Авангард” - компанія публічна і згідно міжнародних правил має звітувати перед акціонерами не тільки про свої здобутки, але й про наявні проблеми. Проте єдиною реакцією на скандал з фіктивними птахофабриками і зниклими бюджетними коштами став лист, розісланий всім лондонським акціонерам від імені Бахматюка Олега. В ньому керівник компанії запевняє інвесторів, що інформація поширена держфінінспекцією не достовірна, а у компанії немає жодних проблем з держорганами. Вочевидь, в такий спосіб Бахматюк хотів уникнути зайвих запитань з боку акціонерів, адже подібний скандал кидає тінь не лише на прозорість методів роботи агрохолдигну, але й автоматично ставить під сумнів звітність компанії щодо потужностей і прибутків компанії. А це, в свою чергу, є приводом для детальної перевірки підприємства представниками лондонської біржі. Навідавшись в Україну, вони б побачили картину, яка повністю відрізняється від фотографій в рекламних проспектах, а цього Базматюк аж ніяк не може допустити.

Виявленні махінації з бюджетними коштами загрожують “Авангарду” не лише панікою на лондонській біржі, але й серйозними санкціями для підприємств і самого Бахматюка.

Щоб зменшити загрозу з боку правоохороних органів і показати свою незаміність для української влади Бахматюк робить стратегічний маневр. В діловій пресі з'являється ряд публікацій про 4 млрд. доларів, які китайська компанія “Sinomach” готова інвестувати в український “UkrLandFarming”. Як відомо, залучення іноземних інвестицій — одне з найгостріших питань для української економіки. І якщо Бахматюк приведе в Україну такі грандіозні кошти, прихильність з боку влади йому гарнатована.

Проте ажіотаж навколо поширеної “Авангардом” інформації, занепокоїв китайську сторону. На сайті новин фондового ринку Китаю, з'явився офіційний відкритий лист компанії, в якому повідомлялось наступне: “Члени Ради директорів компанії спростовують недостовірні данні та заяви, які з'явилися в ЗМІ і вводять в оману... В протоколі про співпрацю, який підписано компанією і УкрЛендФармінгом, викладені виключно наміри відносно майбутньої співпраці. Цей документ не є юридично обов'язковим для сторін... Ні конкретних проектів, ні конкретних сум в цьому протиоколі, ціллю якого було лише закріпалення досягнутих домовленостей, вказано не було”.

Звідки взялася сума в 4 млрд.грн. представникам китайської сторони не відомо.

Проте представники влади в подібні тонкощі не заглиблюються і охоче вірять в обіцянки бізнесмена. В кулуарах “Авангарда” подейкують, що у Бахматюка вже є впливові покровителі, які начебто допоможуть йому вирішити ряд гострих питань. Зокрема мова йде про надання дозвільних документів його підприємствам, про лонгацію рефінансування для банку “Фінансова ініціатива” та вирішення деяких судових питань.

Три роки тому, Вищий господарський суд України за поданням Генеральної прокуратури, повернув адмінбудівлю по вулиці Щорса 7/9 у Києві у власність держави і забов'язав компанії Бахматюка звільнити приміщення. Як стверджують в Укрзалізниці, Бахматюк заволодів їхньою будівлею незаконно. Проте виконавча служда чомусь не поспішає х провадженням цього ріщення, а керівництво “Авангарду” заспокоює своїх працівників: “Ніхто нікуди веселятися не буде, про це вже домовились “нагорі”. А от хто допоможе бізнесмену налагоджувати зв'язки з американським урядом наразі невідомо.

Американський журналіст Девід Брейкем на сайті видання “Newsobserver” повідомив, що конгресмен від Північної Кароліни Ларрі Кіссель та конгресмен від штату Іллінойс Тімоті Джонсон вже почали підготовку законопроекту про заборону в'їзду громадянина України Олега Бахматюка на територію Сполучених Штатів Америки. Така неприязнь до бізнесмена викликана невиконанням взятих інвестиційних забов'язань щодо двох фабрик фірми “Townsends” у Сайлер Сити та Моксвеллі. Декілька років тому Бахматюк придбав збанкротілі фабрики, з умовою їх санацій. Проте, цитуючи сайт “Newsobserver”, у Бахматюка опустилися руки, тому він вирішив закрити потужності, вивільнити робочу силу і піти геть. Простий завод в Моксвіллі у жовтні 2011 року, створив хвилевий ефект, який торкнувся не тільки 479 працівників заводу, але й сусіднього округу Рандольф. У цьому окрузі розміщені близько третини з 150 фабрик, які поставляли різну продукцію на заводи "Townsends".

Заводи простоюють вже більше року, і деякі з фермерів були змушені продати обладнання, щоб залишитися на плаву. Тепер вони вимагають відшкодування матеріального збитку від Omtron USA за порушення умов договору. Цей крок, у свою чергу, змусив компанію Бахматюка розпочати процедуру банкрутства з метою уникнення додаткових витрат.

Супутнім явищем закриття фабрик стало масове безробіття. Усього близько тисячі місцевих мешканців в обох містечках лишилися без роботи. Міський голова Сайлер Сіті Чарльз Джонсон констатує, що після закриття заводів місцевий бюджет недораховуватиметься колосальних сум коштів, адже лише води для підприємства, що працює на їхній території, щороку продавали на 5 млрд.доларів.

Сам Бахматюк пресу ігнорує, ніяких коментарів, ніяких пояснень. Вся інформаційна політика агрохолдингу будується на підкупу ЗМІ. “Авангард” має домовленості з рекламними відділами майже всіх інформаційних видань, які за чималий гонорар забов'язуються не тільки піарити підприємства Бахматюка, а й блокувати усю негативну інформацію про них.

Враховуючи розмах бізнесу Бахматюка, наслідки його дій можуть бути масштабно катастрофічними.

Бахматюка к стенке!  http://k-stenke.com/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: Бахматюк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.