ВПЕРШЕ ЗА 600 РОКІВ ПАПА РИМСЬКИЙ ІДЕ САМ…

16 лютого 2013, 12:57
Власник сторінки
0
284
ВПЕРШЕ ЗА 600 РОКІВ ПАПА РИМСЬКИЙ ІДЕ САМ…

Папа Римський Бенедикт XVI має намір залишити свою посаду 28 лютого 2013 року. Таку заяву понтифік особисто виголосив латинською мовою, виступаючи 11 лютого на церемонії канонізації мучеників Отранто

Своє рішення Папа Римський Бенедикт XVI  пояснив погіршенням стану здоров'я. Понтифік повідомив, що в нього не достатньо сил, щоб далі керувати церквою, через похилий вік. При цьому Папа підкреслив, що має намір продовжити служіння церкві.

Рішення Бенедикта XVI стало несподіванкою в тому числі і для представників церкви. Йозеф Ратцингер (Бенедикт XVI), німець за походженням, став головою католицької церкви в квітні 2005 року, коли йому було 78 років. Нині йому 85 років, і він є одним із найстаріших понтифіків в історії римо-католицької церкви.

За час його керування Ватикан пережив декілька гучних сварок довкола церкви, починаючи від масового звинувачення священників в педофілії і завершуючи корупцією.

Таким чином, з 20:00 за місцевим часом 28 лютого 2013 року  Римська кафедра, Престол Святого Петра будуть вакантними, і ті, на кого покладено відповідні повноваження, повинні будуть скликати конклав для обрання нового Папи Римського. «Кардинальський пленум» по обранню нового римського пешосвященника може бути скликаний на початку березня і продовжитися один-два тижні. В усякому випадку конклав має завершитися до 31 березня, коли католицька церква буде відзначати свято Пасхи. Про це повідомив під час брифінгу керівник служби друку Святого Престолу священник Федеріко Ломбарді.

Останній раз діючий очільник Римо-католицької церкви залишав свою посаду 600 років назад, в XV столітті – тоді про залишення Престолу Святого Петра заявив Папа Григорій XІІ.

Папа Григорій XІІ, родом із Анджело Коррер, обіймав свою посаду трохи більше дев'яти років – з 1406 по 1415 рік. Правління Папи припало на кризовий період в історії Римо-католицької церкви, зазнавшої розколу. Григорій XІІ в боротьбі за єдиновладдя  пообіцяв зректися престолу  в випадку, коли це зробить його суперник – Папа Бенедикт ХІІІ. Точки кипіння серед двух Пап та їх прибічників остаточно було досягнуто, коли на соборі був обраний новий Папа – Олександр V.
            Григорій XІІ та Бенедикт ХІІІ його авторитету не визнали та продовжили жорстоку боротьбу за владу над церквою. Завершення цьому всьому розбрату було покладено на Вселенському соборі 1414 року, результатом якого стало бігство за кордон приємника Олександра V – Іоанна ХХІІІ і зречення Григорія XІІ. Бенедикт ХІІІ від зречення відмовився і був підданий анафемі.

В 1417 році Престол обійняв новий Папа Римський – Мартин V, що ознаменувало завершення Великого західного розколу – боротьби за Святий Престол, тривавшої декілька десятиліть.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.