З 1 липня стануть законними рейдерські грабежі підприємців

22 червня 2013, 10:45
Власник сторінки
Менеджер компании "Ваше здоровье"
0
604
З 1 липня стануть законними рейдерські грабежі підприємців

Для підприємців наближається чорний день

1 липня закінчується останній термін, до якого, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 6 від 9 січня 2013 року, всі суб'єкти господарської діяльності повинні були обладнати свої касові апарати спеціальними модемами для передачі відомостей про касові операції безпосередньо до Міністерства доходів і зборів.

У постанові цей апарат названий «модулем безпеки, який відповідно до технології, розробленої Національним банком України, забезпечує контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведення розрахункових операцій для реєстратора, який створює контрольну стрічку в електронній формі».

На практиці це означає, що з зазначеного числа за касові апарати без таких модемів почнуть штрафувати. При цьому варто додати, що ціна модему - близько тисячі гривень, нового касового апарату з вже вбудованим модемом - дві з половиною тисячі. При цьому не всі діючі касові апарати підходять для установки модему, крім того, десь у сотню обійдеться його щомісячне обслуговування. Природно, за всі ці технічні удосконалення в результаті заплатить покупець - вартість нововведення буде закладена в ціну товару.

Правда, глава «Мінсдоха» Олександр Клименко заспокоює підприємців: це, мовляв, не такі великі витрати порівняно з тими вигодами, які ви отримаєте від скорочення кількості перевірок. І дійсно, чого дарма ходити, якщо показники роботи підприємства - ось вони, на долоні? Оскільки єдиної методики розрахунку матеріальної шкоди від перевірок і перевіряючих поки не існує, тут можна і погодитися: в деяких випадках, з урахуванням обороту підприємства і профілю його діяльності, може бути, і так. Але є нюанси гірше.

У вартості щомісячного обслуговування модему касового апарату приблизно третина - це «еквайринг», вартість послуги з передачі електронних даних. Монопольне право на еквайринг щедра рука Нацбанку без всяких тендерів (в державних структурах взагалі забули це слово) передали двом хитрим приватним підприємствам: Interplat і «Укркарт» («Українська національна РОЗРАХУНКОВА картка»).

За приблизними підрахунками, їх доходи від даної діяльності можуть скласти близько 110 мільйонів на рік. Вже недобре - одна справа, коли на доходи підприємця «накладає лапу» держава, і зовсім інша - коли воно ж насильно змушує віддавати частину доходів іншому підприємцю. А головна хитрість полягає в тому, кому згадані підприємства належать.

За даними видання «Дзеркало тижня» та інтернет-видання «Національне бюро розслідувань України», засновником Interplat є кіпрська офшорна фірма Sycon Holdings. Що ж до «Укркарт» - тут і кінців не знайдеш, відомо лише, що її нещодавно придбала настільки ж невідома фірма «Аваль-брок». Єдина зачіпка - якщо Interplat всіляко приховує свій юридичний і фізичний адресу, то у «Укркарт» він відомий: Київ, вул. Марини Раскової, 11, корпус Б. Правда, від цього користі небагато, оскільки надто цікавих туди не пускає пильна охорона. Тому, хоча злі язики і стверджують, що офіс Interplat знаходиться там же, двері в двері, - перевірити це неможливо.

Додаткова головний біль, яка очікує підприємців, - це те, що вони явно не встигають підключити модеми до зазначеного терміну і їм погрожують штрафні санкції. Про це заявив керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський. За його словами, переобладнання касових апаратів лише однією великої торговельної мережі обходиться приблизно в 270 тисяч доларів. Це ж наскільки потрібно підвищити ціни у цій мережі?

Але справа тут не тільки у витратах, а і в технічній готовності. Численні скарги на збої в системі електронної звітності надходять вже зараз, а після 1 липня їх число зросте багаторазово. Живий тому приклад - численні огріхи в роботі подібної системи електронної подачі документів для вступу до вузу, роботу якої Міносвіти не може остаточно налагодити вже третій рік.

Ось чому на Всеукраїнському з'їзді малого та середнього бізнесу 30 травня з таким захопленням була зустрінута звістку про те, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект про відстрочення введення модемів до касових апаратів до 1 липня 2014 року. Втім, мало які законопроекти у нас реєструють, а чи багато хто з них приймаються? У відповідь на такі наміри міністр доходів і зборів Олександр Клименко милостиво заявив, що відомство може дати поблажку і поки не накладати штрафи, але від самої ідеї відмовлятися не збирається.

Але найстрашніше тут - навіть не штрафи. А те, що конфіденційні дані, що представляють собою комерційну таємницю, опиняться в безконтрольному розпорядженні комерційних структур. І представники бізнесу висловлюють з цього приводу обгрунтовані побоювання. Голова Спілки захисту українського підприємництва Сергій Доротич заявляє: «Вся інформація про діяльність підприємств буде акумулюватися і стане доступною якимось третім приватним структурам ... Як буде використана ця інформація, нам достеменно не відомо, тому що рейдерські атаки в нашій країні ніхто не відміняв ... Підприємці до останнього часу не очікували такої, на наш погляд, нахабства, щоб вся інформація, яка доступна податковим органам, стала відомою іншим об'єктам господарювання ».

Дійсно, перспектива страхітлива: така система звітності дозволить «вирахувати» привабливі об'єкти, які можна відняти у нинішніх власників, для чого або використовувати цю інформацію самим, або продати бажаючим, або передати «асоціації стоматологів» у вигляді подяки за надане хлібне місце.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Плохие пользователи
ТЕГИ: рейдерство,рейдерский захват,рейдер,рейдерство в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.