«Безневинні» палички

05 грудня 2012, 18:58
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
304

Коли щодня дерев’яні палички до смітника викине 1 млн людей, то вони викидають в смітник майже 4 смереки, чи чотири з половиною дуба, чи 1 бука.

Зустрілись якось з давнім другом. Вирішили поїсти суші. Купили по порції "з собою" і сіли їсти на Майдані. Потім, зрозуміло, все, що залишилось, спакували і викинули до смітника. І мені раптом стало так шкода, що це ж ми назавжди викинули в смітник дерев'яні палички. 

Мене це так збентежило, що я вирішив підрахувати, які ж збитки несе природа від такого нашого бездумного використання деревини. Почав з того, що підрахував загальний об’єм двох паличок (адже деревину зазвичай обчислюєм в об’ємі). Так от, якщо вважати, що висота і ширина однієї палички приблизно 3 мм, а довжина середньо 25 см, то загальний об’єм двох паличок приблизно дорівнює 0,000.004.5 м3. 

Тепер діло було за малим – уявити скільки приблизно людей щоденно може їсти  дерев’яними паличками (нібито) одноразового використання, помножити цю кількість на об’єм однієї пари паличок і таким чином визначити загальний об’єм викинутої до смітників деревини. Так от, якщо припустити, що щодня одноразовими паличками користується 1 млн людей в світі, то вони викидають в смітник 4,5 м3 деревини. Однак, точної кількості людей, які щодня споживають їжу так званими «одноразовими» деревяними паличками, визначити неможливо (принаймні в неті я таких даних не знайшов), тому таких людей може бути і 10, і навіть 100 млн! Адже тільки ареал щоденного користування паличками охоплює більше 2 млрд населення – це Китай, Японія, Філіппіни, Індонезія, В’єтнам, Таїланд, Корея і тд. І хоча там спокійно можуть використовувати стаціонарні палички (наприклад, метал – нержавійка, алюміній, срібло, чи кераміку, чи пластик), однак дерево також в ужитку. А якщо  до цього додати ще й решту 5 млрд. населення, то цифра в 100 млн може бути цілком ймовірною.  Отож, якщо припустити, що кількість в 100 млн більш ймовірна, то це значить, що щодня до смітника викидається 450 м3 деревини. 

Зрозуміло, що ці об’єми невтаємниченим нічого не скажуть. Але якщо їх перевести в звичайні дерева, то все стане зрозумілим. Так от, середня 70-річна смерека висотою 27 метрів має об’єм 1,2 м3.
70-річна ялина висотою 30 м – 1,7 м3,
115-річний дуб висотою 27 м – 1 м3,
100-річний бук висотою 30 м – 4,2 м3,
200-річна сосна кедрова висотою15 м – 0,4 м3. 
 
Тепер стає зрозуміло, що коли щодня дерев’яні палички до смітника викине 1 млн людей, то вони викидають в смітник майже 4 смереки, чи чотири з половиною дуба, чи 1 бука. А якщо це 100 млн? Тоді виходить, що вони одним махом викинули до смітника 375 смерек! Це 2,6 га лісу (бо на одному гектарі середньо розміщується 145 смерек). І так щодня! 

І хоча навіть при таких диких об’ємах споживання, щоб вирубати, наприклад, всі запаси смереки в Карпатах (а це 126 млн.м3), треба 767 років (!), однак з тих же 450 м3 деревини, яка гіпотетично йде до смітників, щодня можна було б отримувати 90 тон паперу (бо з 1 куба деревини ми отримуємо 200 кг паперу). Знову ж, щоб було більш зрозуміло, з цього дерева можна було б виробити 36 тис. пачок офісного паперу! Не мало, правда ж? 

Можливо, наступного разу, замовляючи суши, ми вже не станемо долучатись до бездумного щоденного нищення природи, залишивши, приміром, «одноразові» дерев’яні палички до наступного разу. А нашим суші-ресторанам взагалі варто було б подумати про те, щоб замінити дерев’яні палички на більш стаціонарні – керамічні, мідні чи хоча би пластикові. Добровільно. Поки не довелось вдаватись до більш радикальних дій, як в Китаї, де на використання одноразових дерев’яних паличок було накладено 5% податок (адже там щороку їх викидається 15 млрд!). Зелена природа тільки подякувала б нам за це.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.