Занедбані парки

26 квітня 2013, 15:09
Власник сторінки
журналіст, аналітик
0
303

Парки наші чудові, але занедбані. Винні як ми з вами, так і ті, хто відповідає за благоустрій у місті.

Цей тиждень в мене видався багатим на походи у парки. «Парковим», можна сказати. В минулу суботу це було прибирання в Голосієво. Пізніше відвідав Китаєво –  монастир в дуже мальовничому куточку Голосіївського лісу. А ближче до вихідних прогулявся парками Нивки і Бабин яр. Парки самі по собі чудові. Але вони капітально занедбані. Видно, що інфраструктуру цих парків влаштували ще в радянські часи і досі сяк-так стараються утримувати. Але не вдається чомусь. 

Ну, не чомусь – причини відомі: 1) халатність тих, хто повинен слідкувати й відповідає за благоустрій зелених зон міста, 2) байдужість самих жителів міста. 

Перше, що кидалось в очі в усіх цих парках – величезна кількість сміття. Викинув пластикову пляшку один, за ним інший і так парки перетворюються на справжні смітники. Прибирати повинні, мабуть, служби, закріплені за парками. Але вони не справляються. Проблема ясна – зарплати маленькі, в двірники ніхто йти не хоче. Добре, якщо вулиці ще хтось прибере. А на парки вже рук не вистачає. Ще так сяк в найбільш людних місцях поприбирається. А на весь парк сил не стає. Але ж ті, хто свинить, робитимуть це й далі. 

Вихід один – збільшити капітально штрафи за сміття (скажімо, до гривень 500) і закріпити по міліціонеру на кожен кут парку. Хоча не маю ілюзій відносно якості роботи нашої міліції. Ясень пень, можна очі закрити на будь-який проступок. «По льготним тарифам», так сказать. Та все одно, певен – охочих викидати сміття під ноги поменшає. Особливо, коли доходить до таких патологічних форм, як організація десь в глибинці парку сміттєзвалищ, що я зустрів в Голосієво. 

Ще одна проблема – повалені дерева. В тому ж таки Голосієво (чи Бабиному яру) таких безліч. До того додалось і спеціально порізаних сосен (мабуть, уражені якоюсь хворобою, хоча не факт), які створюють картину справжнього хаосу в лісі. Чесно, навіть в карпатських лісах не завжди такий хаос побачиш, як в столиці. Спеціальні служби мали б наглядати не тільки за чистотою, але й за порядком в лісі. Хіба ці повалені дерева не можна було б, наприклад, десь для котелень в приватний сектор спродати? Абощо. 

Подібна проблема і з чистотою ставків.

Хтось же ж мав би відповідати за цей безлад. Зрозуміло, що в країні криза. Десь там наверху скажуть - не до таких дрібниць як парки: дерева самі ростуть, а хочете чистоти – не смітіть. Але навіщо тоді служби з благоустрою? 

Тобто, хочу сказати, що криза буде в нас перманентною доти, доки кожен на своєму місці не буде виконувати свою роботу сумлінно. Парків це стосується також. Кожен повинен бути певен, що директор парку докладає всіх зусиль для його збереження. Так само як доклав всіх зусиль лікар, що ранком бігає в цьому парку, коли, приміром, оперував цього директора. Чи вчителька, яка виховує директора доньку, а на вихідних любить прогулятись тут з внуками. Ну, ви розумієте, про що я.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи-ПРО
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.