Японське відлуння

22 березня 2011, 07:50
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
3224

Японське відлуння

Як землетрус на Далекому Сході відобразиться на Україні.

 

Катастрофічний землетрус 11 березня 2011 року та цунамі, що слідувало за ним, спричинили величезний збиток північно-східним районам Японії. Загинули тисячі людей, було зруйновано декілька портів, постраждали транспортні магістралі та аеропорти. Збиток, нанесений третій за величиною економіці світу, за попередніми оцінками експертів, вже нараховує $200 млрд.  

 

Вселяють занепокоєння і опосередковані наслідки кризи. Наприклад, міжнародні експерти прогнозують подорожчання мікросхем, так як Shin-Etsu Chemical (найбільший в світі виробник кремнієвих пластин) поки не можуть назвати точну дату відновлення виробництва на своїх заводах. Любителі фототехніки активно обговорюють на форумах новини щодо призупинення виробництва на підприємствах Canon, а споживачі гаджетів – проблеми на заводах Sony (деталі до LCD-екранів, літієві батареї та інше).

 

Крім того, занепокоєність інвесторів викликає ріст національної валюти Японії – ієни. 17 березня її курс по відношенню до долара побив історичний рекорд 1995 року, склавши 76,25 ієни/$. Це може дуже негативно відобразитись на компаніях-експортерах, зокрема, найбільших автовиробниках – Toyota, Nissan та Honda, які виробляють від 22% до 38% машин в Японії. Адже вони також були змушені зупинити виробництво. Українські представництва поки що не готові прогнозувати наслідки стихії, але підкреслюють: дефіциту автомобілів та комплектуючих не очікується, оскільки складських запасів вистачить на 2-3 місяці.

 

Але найбільш небезпечним є те, що активна репатріація (повернення з-за кордону) японського капіталу для страхових виплат та відновлення зруйнованого виробництва може стати причиною для нової хвилі економічної кризи. Адже останні двадцять років Японія активно робила внески в закордонні активи. До початку 2011 року об’єм японських портфельних інвестицій в іноземні активи сягав $3,2 трлн. Масовий вивід, японськими компаніями, цих засобів для покриття власних потреб може призвести до здешевлення таких активів та руйнуванню схем фінансування, збудованих на залученні дешевого японського капіталу. В такій ситуації можливе «замороження» обіцяного Україні кредиту майже на $100 млн та можлива відмова від фінансування корпорацією Itochu будівництва метро на Троєщину в Києві (кредит в $2 млрд на 30 років під 1,5%) видасться дрібницею. Цікаво, що українці самі відчувають це: 43,9% з тих, хто проголосували на сайті ЛИГА.net, очікують погіршення і в екології, і в економіці країни в результаті землетрусу в Японії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.