Фронт Змін за відкритість діяльності місцевої влади!

18 травня 2011, 16:03
Власник сторінки
політик, юрист
0
1677

Конституцією України кожному гарантується право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, що необхідна для реалізації їхніх прав, свобод і законних інтересів. Водночас, влада не повинна займати пасивну роль у цьому процесі, а пер

10 травня 2011 року набрав чинності Закон України «Про доступ до публічної інформації», який задекларував право кожного громадянина на доступ до інформації від суб’єкта владних повноважень, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Цей закон вже встиг себе скомпрометувати! Адже якщо раніше обмеженою у доступі була виключно конфіденційна та таємна інформація, то тепер до цього переліку також додалася і службова інформація. При цьому, закон взагалі не конкретизує переліку такої інформації, а отже фактично, будь-якій службовій кореспонденції, доповідним запискам, рекомендаціям може бути присвоєно гриф «для службового користування» та закрито для громадського доступу.

Крім того, статтею 15 закону передбачається, що проекти рішень органів влади повинні оприлюднюватися не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою громадського обговорення та внесення пропозицій.

Відтак, вже зараз можна пересвідчитися як “ефективно” працює цей закон, адже ще в квітні місяці в місцевих засобах масової інформації мали бути оприлюдненні проекти відповідних рішень, розгляд яких заплановано найближчим часом. Однак, по всій країні цього не відбулося!

Законом також передбачений особливий механізм доступу особи до публічної інформації у вигляді запиту на інформацію. Разом з тим, місцева влада систематично не інформує громаду про такі нововведення та не повідомляє реквізитів для направлення відповідних запитів.

Такі труднощі зумовлені, окрім іншого, тим, що регламенти місцевих рад не враховують нововведень закону.

Категорично не погоджуючись з таким станом речей, депутати місцевих рад, які обрані від Політичної Партії «Фронт Змін» ініціюватимуть на найближчих сесіях рад питання щодо приведення регламентів рад у відповідність з положеннями закону «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема, такі ініціативи передбачатимуть закріплення положення щодо завчасного оприлюднення проектів рішень на офіційному веб-порталі ради, а також у місцевих ЗМІ з метою громадського обговорення та внесення пропозицій.

Крім того, має бути встановлений належний механізм доступу до публічної інформації у вигляді направлення запиту на інформацію. Такий запит полягатиме в проханні особи до місцевої ради або її органів надати публічну інформацію, що знаходиться у їх володінні. А що найголовніше – закріплено строк для відповіді: не пізніше 5 робочих днів з дня його отримання. У тому ж разі, якщо запит стосуватиметься інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.

Такі нововведення дозволять створити підґрунтя для налагодження відкритого та ефективного діалогу між владою та місцевою громадою.

Справа тепер лише за депутатами, які повинні забути про свої політичні забарвлення та підтримати ініціативу «Фронту Змін».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.