Обмеження соціальних гарантій: хронологія владного безладу

26 липня 2011, 13:45
Власник сторінки
політик, юрист
0
4945

Нещодавно відбулася доволі знакова подія для суспільно-політичного життя України: перші 500 днів каденції президента …

За цей період відбулося багато чого – і неконституційна зміна Конституції, і Податковий кодекс, який фактично вбиває підприємництво, і Пенсійна реформа, який не вирішує жодних проблем пенсіонерів.
Кожен громадянин у праві сам вирішити, чим саме запам’яталися йому 500 днів цього президента. Але зрозуміло одне: покращення життя вже сьогодні, як він обіцяв на виборах, не відбулося … для соціально незахищених верств населення, зокрема, пенсіонерів. Воно відбулося для мільйонерів донецького походження, яких за цей час стало іще більше.

Президент на виборах обіцяв «почути кожного». Чи почув? Робіть висновки самі. Як відомо, 14 червня 2011 року було ухвалено закон про зміни до Держбюджету на 2011 рік, відповідно до якого у цьому році пенсійне забезпечення та інші соціальні гарантії «чорнобильців», дітей війни та деяких інших категорій громадян застосовується у порядку та розмірах, що встановлені Кабміном виходячи з наявних ресурсів Пенсійного фонду.

Відзначимо, що офіційний обсяг дефіциту Пенсійного фонду наразі складає близько 18 млрд. грн., а тому подальші кроки уряду були доволі прогнозованими. Зокрема, вже за кілька днів по тому Міністр фінансів надіслав прем'єр-міністру України доповідну записку з роз’ясненнями та пропозиціями щодо виконання вищевказаного закону. Усі рекомендації зводилися до однієї простої тези: “Позови про перерахунок пенсій не приймати та не задовольняти, а виплату пенсій згідно рішень суду призупинити”. Майже миттєво ці “поради” спустилися до кожного теруправління фонду та районного суду.

Ці дії влади отримали «належну» оцінки з боку громадських організацій – пікетування будинку адміністрації президента. Влада своєрідним чином вирішила “віддячити” за такі дії. У цей же день прийнята урядова постанова № 745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету». Зокрема, для чорнобильців розмір пенсій встановлено на рівні від 600 до 1200 грн., що на 240-480 грн. менше, ніж передбачено в чинному законодавстві. Крім того, державна соціальна допомога дітям війни встановлена у розмірі 49,8 грн., хоча в законі ця сума значно більша – 191 грн.

Складається враження, що уряд «реформаторів» втратив останню краплину совісті. В умовах, коли на реконструкцію державних резиденцій у Криму та будівництво двох вертолітних майданчиків виділено 152 млн. грн., урізання соціальних гарантій для незахищених верств населення виглядає, як мінімум, цинічно, як максимум - протизаконно.

Тому за ініціативи лідера партії «Фронт Змін» Арсенія Яценюка в парламенті зібрано 50 підписів народних депутатів та ініційовано конституційне подання до Конституційного суду України з метою недопущення звуження соціальних гарантій чорнобильцям та дітям війни.

Роз’яснення органів Пенсійного фонду з вказівками не виконувати постанови судів про встановлення розміру соціальних виплат є протизаконними, оскільки умисне невиконання судового рішення є кримінально караним діянням (стаття 382 Кримінального кодексу України). Доречно відзначити, що Арсеній Яценюк звернувся до Генерального прокурора України щодо перевірки фактів надання незаконних роз’яснень з боку органів Пенсійного фонду та вжиття відповідних заходів прокурорського реагування.

Ми рекомендуємо звертатися до органів прокуратури за умови невиконання відповідних рішень суду і вимагати від них відреагувати на незаконні дії.

«Фронт Змін» готовий також допомогти як консультацією, так і юридично оформити звернення. Наші контакти на офіційному сайті - http://frontzmin.org/ua/party/contacts.html (переключити на юридичний відділ).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.