За крок до узурпації влади

06 жовтня 2011, 08:45
Власник сторінки
політик, юрист
0
2092

13 законопроектів від опозиції щодо змін до закону "Про вибори народних депутатів України" – за 2 години. Вчора Верховна Рада працювала у «швидкісному режимі». Інакше розглянути стільки ініціатив за такий короткий проміжок часу було б просто неможливо. Ре

Остаточний результат даного голосування провладній більшості був відомий заздалегідь. А сам процес дуже скидається на погано зрежисований спектакль. Адже розгляд відбувався за своєрідною процедурою, яку особисто запропонував Голова парламенту, - спочатку доповіді авторів, які постійно супроводжувалися репліками головуючого: “Завершуйте, будь ласка!”, - потім висновок профільного комітету і, нарешті, голосування.

Проте, справа не в штучній оперативності та виборі швидкості замість якості. Вчора всі ми стали свідками початку остаточної узурпації влади.

А сценарій буде таким. Усі 13 законопроектів не отримали підтримки більшості та були відхилені. Більш того, вони не були направлені на доопрацювання. Відтак, навіть якщо вони будуть повторно внесені до парламенту, їх доля досить сумна – роками припадати пилом на полицях комітетів.

Наступний крок – за Президентом. З дня на день на політичну сцену має вийти президентський законопроект про вибори народних депутатів. Він передбачає суттєві зміни виборчого законодавства – запровадження мажоритарно-пропорційної системи виборів.

Насправді ж, сьогоднішні спроби змінити закон про вибори не є нагальною потребою. Існуючий закон пройшов дві парламентські кампанії 2006 та 2007 років, які були визнані демократичними усіма світовими інституціями.

Першопричина галасу довкола виборів до Верховної Ради в 2012 році – швидке падіння рейтингу чинного  президента та провладної партії. З такими темпами до наступного року від довіри народу нинішній владі залишиться тільки дірка від бублика. Саме тому новий виборчий закон від президента покликаний закріпити механізм, який дозволить викривити результати парламентських виборів 2012 року. Схема стандартна: на мажоритарників можна легко «натиснути» і «вмовити» приєднатися до провладної партії або взагалі відмовитися від депутатських амбіцій. Кінцева мета - отримати 300 місць у Верховній Раді 7-го скликання. Адже 300 голосів у парламенті – це конституційна більшість, яка має право вносити зміни до основного закону країни.

У разі втілення цього виборчого сценарію у життя найближче «редагування» Конституції України буде здійснене у розділі про вибори президента. Тоді право обирати гаранта Конституції перейде до парламентарів. Тоді як український народ зможе проголосувати тільки за депутатів. Проте це лише де-юре. Де-факто уся влада зосередиться в одних руках. 

Вже сьогодні президентський законопроект про вибори народних депутатів вщент розкритикувала Венеціанська комісія. Її представники наголошують – така ініціатива не є консолідованим рішенням влади та опозиції, тому вона не має право на існування.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.