Підприємців - знищити, хабарі - узаконити!

14 жовтня 2011, 11:39
Власник сторінки
політик, юрист
0
2649

Новий антирекорд встановила діюча влада України. Наша країна посіла передостаннє місце із 183 можливих за простотою процедур сплати податків за даними Світового банку. Українські підприємства та громадяни загалом змушені сплачувати 135 платежів та зборів.

Проте, це не єдиний недолік нинішньої податкової системи. Українські можновладці дозволяють собі голосні заяви, нібито нещодавнє реформування фіскальної системи збільшило кількість надходжень до бюджету. Однак, забувають про те, якою саме ціною цього було досягнуто. Так, Податковий кодекс “вбив” сотні тисяч підприємств, які були змушені припинити свою діяльність.

Тим часом чинна влада продовжує далі слідувати вже взятому курсу знищення приватних підприємців та все далі заганяє їх у глухий кут.

Зокрема, в одному з своїх листів від 8 вересня 2011 року N828/3/15-1212 голова Державної податкової адміністрації України пан Захарченко вказує на помилкове розуміння окремими підприємцями норм Податкового кодексу. Позиція податківців полягає в тому, що до складу витрат платник податків зможе віднести лише ті збитки, які він отримав у поточному році. Подібне трактування норм закону фактично забороняє підприємствам включати збитки минулих років у поточну податкову звітність для мінімізації зобов'язань з податку на прибуток. Проте така ініціатива не має жодного логічного обґрунтування. Адже ще минулого місяця самі ж податківці у консультаціях допускали можливість включення збитків минулих років до звітності. Лише за попередньою оцінкою подібна ініціатива примусить підприємців додатково заплатити до бюджету близько 7 мільярдів гривень.

До речі, самі податківці у неформальній розмові погоджуються, що така позиція не є виправданою. Вона порушує права платників податків, а тому значно збільшить кількість їх звернень до суду.

Несумісні із життям податкові «побори» - наслідок директив «згори». Так, із року в рік кожен керівник податкової отримує неофіційні настанови від вищого керівництва -  плани по збору штрафів. У разі їх невиконання службовця звільняють із займаної посади. З кого він «збиватиме» гроші, щоб на кінець року здати повну касу – його особисті проблеми. Відтак доволі логічно, що самі ж податківці зацікавлені у тому, щоб підприємці порушували норми чинного законодавства та притягалися до відповідальності. Адже саме від цього залежатиме розмір їхніх премій та просування по службі.

Безсумнівно, така ситуація потребує кардинальних змін. Чинна влада загралася із тими повноваженнями, які раптово отримала до рук. Свавілля можновладців, яке нині панує майже у всіх сферах життя простих українців – прямий тому доказ. Покращити ситуацію можливо лише за допомогою радикальних методів – відсторонити від управління демократичною державою людей із тоталітарними мізками.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.