Влада планує незаконну приватизацію газових підприємств

25 жовтня 2011, 12:22
Власник сторінки
політик, юрист
0
1975

Поки увага громадськості прикута до гучних політичних подій, нинішня влада намагається реалізувати чергову аферу – приватизувати газорозподільні та газопостачальні товариства.

Кабінет міністрів України своєю постановою від 10 жовтня №1053 зобов’язав Національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» передати в місячний строк Фонду державного майна пакети акцій 48 обл- та міськгазів для подальшої приватизації. У результаті таких дій підприємства теплокомуненерго можуть потрапити у повну залежність від приватних облгазів, які встановлюватимуть для них тарифи. Але найголовніша проблема - неминуче підвищення ціни на газ для населення.

Прозорість та законність майбутньої приватизації вже зараз можна поставити під сумнів, особливо враховуючи стиль роботи чинної влади. Уряд разом із Фондом державного майна штучно створять такі умови приватизації, які є найбільш сприятливими для нинішніх власників облгазів – бізнес-структур, наближених до влади. Таким чином, всі газові підприємства України зосередяться в одних руках, а ціни на газ для населення зростатимуть у геометричній прогресії.

Окрім того, немає жодних гарантій, що тарифи та умови оплати для всіх будуть однаковими. А це відкриває можливість для чергової протизаконної діяльності – так званого «енергетичного рекету». Приміром, комусь із нинішньої владної верхівки впаде в око якийсь завод чи підприємство. І вже завтра його власнику можуть повідомити, що газ для нього дорожчає на 50%. Відтак, буде створено ефективний механізм нарощення заборгованості та доведення підприємства до банкрутства.

24 жовтня лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк звернувся до прем’єр-міністра України з вимогою надати офіційну інформацію, на основі якої Державної програми здійснюється приватизація державного майна в Україні, з якою метою заплановано приватизацію газорозподільних та газопостачальних товариств, перелік яких визначено постановою Кабміну №1053, а також вказати терміни, коли заплановано провести їх приватизацію.

Нагадаю, статтею 4 закону про приватизацію державного майна передбачається, що Державна програма приватизації розробляється Фондом державного майна і затверджується парламентом законом України один раз на три роки. Однак Україна й досі живе за програмою, строк дії якої обмежувався 2002 роком. Неодноразово повідомлялося, що програма приватизації на наступні 3 роки продовжує лежати у чинного прем’єр-міністра на столі, а проект закону ще й досі не внесено урядом до парламенту. І це при тому, що такий закон має бути прийнятий не пізніше як за місяць до затвердження державного бюджету на 2012 рік.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.