Судові рішення: під графою "надсекретно"

14 листопада 2011, 14:22
Власник сторінки
політик, юрист
0
1360

Минулого тижня Віктор Янукович підписав черговий антинародний закон, який офіційно засекретив діяльність судів.

Відтепер громадськість не матиме змоги ознайомитись з рішенням суду – новоприйнятий закон скасував автоматичне розміщення всіх судових рішень в Реєстрі.

Задекларована мета закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України» - виправлення помилок судової реформи і виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо повноважень ВСУ.

Проте жодного обґрунтування не знаходять окремі його положення. Так, на даний час згідно закону про доступ до судових рішень в Україні функціонує Єдиний державний реєстр судових рішень. Основна мета існування Реєстру - забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства. До нього включають усі рішення судів загальної юрисдикції. Проте, відтепер, «завдяки» новоприйнятому закону, і так не досить прозора судова система стала таємницею за сімома замками: перелік судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Реєстру, затверджуватиме … Рада суддів України за погодженням з Державною судовою адміністрацією України.

Спрогнозувати наслідки закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розгляду справ Верховним Судом України» не складно: Рада суддів та Державна судова адміністрація стануть узаконеною цензурою – фільтром між судовою системою та суспільством.

Таким чином, громадськість буде знати тільки те, що їй буде дозволено. Про існування окремих «цікавих» рішень українці навіть не здогадуватимуться, оскільки вони просто не будуть включені до загальнодержавного реєстру.

Нагадаю, 20 жовтня 2011 року парламент прийняв закон щодо розгляду справ Верховним Судом України. За відповідне рішення проголосувало 268 народних обранців – усі від провладної більшості. Особливий інтерес того дня викликала процедура підготовки закону до розгляду. Так, до другого читання було подано 129 поправок, проте, переважна більшість – 114 - були відхилені.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.