Як переграти податківців. Практична порада

08 грудня 2011, 07:15
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
5908

Як переграти податківців. Практична порада

Відсутність боржника за місцем реєстрації стала останнім часом основною причиною анулювання податківцями свідоцтв платника ПДВ, незалежно від того, є підприємство боржником бюджету, чи ні. Це право даровано митарям Податковим кодексом (пп. «ж» п. 184.1) – у зв’язку з наявністю запису в Єдиному держреєстрі (ЄДР) про відсутність особи за її місцезнаходженням або офіційним записом, про відсутність підтвердження відомостей про таку особу. Як тільки такий запис з’являвся, органи ДПС направляли держреєстраторам повідомлення за формою № 18-ОПП і анулювали свідоцтва платника ПДВ. Як правило, платник податків дізнається про це вже постфактум, втративши право на податковий кредит. Відповідно, фіскали донараховують ПДВ, а також штрафують «порушників» в розмірі 25% обсягу «недоплаченого» податку.

Однак, податківці несподівано виявилися заручниками ситуації, яку створили. Адже запис до ЄДР про відсутність особи за її місцезнаходженням – це також підстава для банкрутства підприємства за спрощеною процедурою (ст. 52 Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»), що найчастіше закінчується ліквідацією боржника. При цьому Господарський суд протягом двох тижнів після порушення справи про банкрутство виносить Постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора (за його згодою).

У такому випадку практично неможливо стягнути з нього податковий борг (ДПСУ буде кредитором третьої черги). Додатково до цього валиться друга улюблена схема податківців: визнання недійсними укладених підприємством договорів.  В результаті, не можна перевірити і «покарати карбованцем» контрагентів такої компанії.

Тому якщо підприємству доцільніше закритися, ніж задовольнити апетити податківців, цей шлях є найбільш простим і головне законним. Єдине, що може частково перешкодити цьому – наказ ДПСУ № 97 від 28 жовтня 2011 р. По суті, документ наказує органам ДПС на місцях затягувати процес банкрутства, щоб встигнути визнати договори банкрута недійсними. Втім, радує, що процес банкрутства з 21 листопада курує  не ДПСУ, а Мінюст, який і повинен стояти на сторожі законності.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.