Тарифи на ЖКГ ростимуть як на дріжджах, землі військових продадуть

29 грудня 2011, 08:37
Власник сторінки
політик, юрист
0
5556

Чинна влада будь-якою ціною намагається протягти проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги (р.н. 8641-д).

Нині все йде до того, що можновладці досягнуть своєї мети та вже з нового року процедура встановлення тарифів на ЖКГ буде схована за сімома замками. Так, у минулу п’ятницю провладні депутати прийняли відповідний проект закону у другому читанні та направили його на підпис Президенту.

Варто нагадати всю історію цього питання. Вона не лише розкриє антинародну логіку дій можновладців, а й захопить підступністю сюжетної лінії. Адже, останнім часом процес прийняття чинною владою вигідних їй рішень відбуваються у традиціях гостросюжетних детективів.

Змінити процедуру встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги нинішня влада вперше спробувала у квітні цього року. Тоді відповідний законопроект представив на розгляд уряд. Однак, дана ініціатива викликала шквал протестів як у звичайних людей, так і у громадських організацій та самих депутатів. Логічним завершенням цієї ситуації стало зняття проекту із розгляду. Далі – новий сюжетний виток - за кілька місяців уряд знову зареєстрував цей же законопроект, але вже за іншим номером – №8641. Наприкінці вересня законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на ЖКГ за № 8641 було прийнято в першому читанні та направлено на доопрацювання до профільного комітету. Апогеєм цієї історії стала реєстрація у парламенті цього самого законопроекту під новим номером - № 8641-д – депутатом від Партії регіонів Ігорем Лисовим. Наступного дня – 18 листопада – провладна більшість остаточно приймає проект у першому читанні.

Чи змінилося щось у законопроекті-перевертні протягом зазначених подій?  Єдине умовне «покращення» – відтепер громадян інформуватимуть про зміну тарифів за 15 днів до їх введення. Раніше пропонувалося взагалі попереджати людей лише за 10 днів. Але і 15 днів - це дуже короткий строк – вдвічі менший за нині існуючі стандарти (нині про зміни тарифів попереджають за 30 днів). Решта положень законопроекту № 8641-д – достеменна копія його урядового попередника, що містив суто «драконівські» положення. Зокрема, процедуру встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги виведуть зі сфери державної регуляторної політики. Тобто тарифи на ЖКГ самостійно зможе затверджувати кожен орган самоврядування. Після таких «позитивних» змін у сфері ЖКГ запанує повний хаос! Розрив у ціні в різних регіонах України, наприклад, за кубометр звичайної холодної води може сягнути кількох гривень.

Проте законопроектом щодо встановлення тарифів на ЖКГ владні «подарунки» під ялинку звичайним українцям не обмежаться. Під прикриттям новорічних свят провладна більшість тишком-нишком прийняла законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму використання земель оборони». А саме – дозволила Кабміну приймати рішення щодо відчуження земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого військового майна, та земельних ділянок, які вивільняються у процесі реформування Збройних Сил України. Широке поле для чергового збагачення владних олігархів. І це попри те, що даний законопроект суперечить Конституції України. Так, Конституція України (стаття 14) встановлює, що право власності на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Такий підхід відображений і в п. 7 ч. 1 статті 92 Основного Закону України, за змістом якого правовий режим власності (в тому числі на землю) визначається виключно законом. Але такі «умовності» досі не зупиняли чинну владу, відтоді нічого не змінилося.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.