«Ужасно интересно все то, что неизвестно»!

10 лютого 2012, 08:57
Власник сторінки
Адвокат, партнер Юридической фирмы FELIX, член Ассоциации юристов Украины
0
1745

База митної вартості імпортних товарів: європейська практика чи знаряддя боротьби з імпортом?

Керівник нашого уряду вкотре вирішив стати ближчим до народу. І вирішив «великий кормчий», що досить картопельку копати і ковбаску куштувати, треба навести лад на митниці і відкрити для народу «святую святих» – базу даних митної вартості імпортованих товарів. Тобто хто, що, коли і за якою ціною завозив до України.

У ЗМІ була така «замєтка про нашого мальчіка»:

«на засіданні Ради підприємців при уряді, пан Азаров заявив "Я не розумію, чому ми з цього робимо таємницю? Ну, він (суб'єкт господарювання) же знає, яка база. Так що ми повинні це питання вивчити. У будь-якому випадку ми виграємо. Вивчіть, будь ласка, спільно з Мінекономіки та Мінфіном це питання, і ми його спеціально розглянемо".

Джерело: http://www.epravda.com.ua/news/2012/01/31/314566/

Здається, прем’єр був щирим, бо вимагати відкрити базу може лише той, хто дійсно не розуміє. Або той, хто знає, як зробити рейтингову заяву, заробивши собі балів, а виконання «спустіть на тормозах» («у будь-якому випадку ми виграємо»). Тобто, якщо він був не щирим, тоді дуже хитрим.

"Вам ця база не потрібна, вона потрібна для митника. Ідеться про те, що ця база дає можливість визначити тих суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які намагаються ухилитися від сплати податків і зборів, і відповідно відреагувати митнику" – обурено відреагував Глава Держмитслужби.

Праведний гнів пана Калетника щодо ініціативи прем’єра зрозуміють всі, хто «в темі».

Але, як відомо, у нас слов’ян є один унікальний принцип менеджменту: «ти начальник, я дурак». І, навпаки, відповідно. Виходячи з цього основоположного принципу, Голова ДМСУ заявив у своєму інтерв’ю про відкриття з 6 лютого вільного доступу до Бази даних митної вартості товарів на сайті ДМСУ. І щоб не відставати від моди додав, що це європейська практика надання інформації Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

Заінтригована спільнота 6 лютого перевірила сайт митниці. У ролі бази даних ЄАІС ДМСУ виступив файл з багатообіцяючою назвою «Середньорозрахункова вартість імпорту товарів (ІМ40) в Україну (дол. США за тонну)». Сторінка митниці на Facebook на моє запитання чи це і є база даних, відповіла «на даному етапі так...це витяг з ЦБД».

Для того, щоб ви могли надати оцінку цьому чудовому файлу і самі зробити неупереджені висновки даю витяг з нього. Отже, середньорозрахункова вартість імпорту товарів (ІМ40) в Україну (дол.США за тонну):

Код та опис товарів

Назва за УКТЗЕД

Листопад

 Грудень

Січень

551512

Інші тканини із синтетичних штапельних волокон: з поліефірних штапельних волокон: змішані головним чином або винятково з синтетичними чи штучними нитками:

9 596

63 661

4 603

 Як хочете, так і розумійте, але щоб ви знали, що це європейська практика!

Від коментарів до цифр утримаюсь. Всім притомним людям зрозуміла як непридатність до вжитку цієї таблички, так і те, що ця табличка і цінова база ДМСУ – як кажуть, дві великі різниці.

Однак ми вже знаємо, що слова наших керівників слід слухати дуже уважно, бо «сказка ложь, а в ней намёк..».  «А я вважаю, що цю базу потрібно розкрити хоча б з тією метою, щоб попередити можливість заниження митної вартості товарів», - додав М. Азаров. Джерело:http://www.golosua.com/ua/main/article/ekonomika/20120131_azarov-hochet-raskryit-bazu-tamojennoy-stoimosti

Від імені вже потерпілих від цінової бази ДМСУ прошу керівництво митниці виступити з офіційним поясненням, яким чином та з якою метою буде використовуватися розміщена на сайті інформація, а також оприлюднити методику розрахунку цієї середньої температури по лікарні, тобто середньо-розрахункової вартості імпорту. Бо ви нас дуже настрашили – боїмося, як би цей римейк не став важкою артилерією боротьби з імпортом, крутіше за оригінал.

 

Ужасно интересно

Все то, что неизвестно!

Ужасно неизвестно,

Все то, что интересно!

Г. Остер

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.