Інвесторам у АРК нададуть пільги або Урядова п’ятирічка по відмиванню коштів

22 лютого 2012, 13:49
Власник сторінки
політик, юрист
0
3194

Напередодні Верховна Рада прийняла в першому читанні Проект Закону про основи розвитку Автономної Республіки Крим та особливості провадження інвестиційної діяльності на її території (р.н. 8763).

Основна ідея цього документу полягає в тому, щоб надати податкові та митні пільги інвесторам, які будуть вкладати кошти в реалізацію інвестиційних проектів на території АРК. У такий спосіб провладні можновладці сподіваються стимулювати приток коштів у інфраструктуру Криму. І це попри те, що з самого початку було відомо – законопроект № 8763 має потенційно високий ступінь корупційного ризику. Так зазначено навіть у пояснювальній записці. До того ж взагалі відхилити зазначений законопроект рекомендувало у своєму висновку Головне науково-експертне управління ВРУ. Та, як бачимо, автори-урядовці проекту закону «видят цель и не видят препятствий».

Окрім іншого, в законопроекті пропонують внести зміни до Закону України «Про Єдиний митний тариф». А саме - протягом п’яти років з моменту реєстрації інвестиційних проектів, що реалізуються на території АРК,  устаткування, обладнання та комплектувальні вироби для зазначених інвестпроектів, що ввозяться на митну територію України, звільнятимуться від сплати мита.

І тут велике АЛЕ: перелік товарів, які можуть звільнятися від сплати мита, законопроектом не передбачений.

Тобто, автори законопроекту про основи розвитку АРК з самого початку «зашили» в документ чергову тіньову схему для відмивання коштів.

Окрім того, тут варто наголосити, що кошти, отримані за сплату мита, - одне із джерел наповнення держбюджету. Тому, скільки втратить бюджет України у разі прийняття законопроекту № 8763 – передбачити важко, проте вже зараз можна стверджувати, що це будуть астрономічні цифри. Дана ситуація розвиватиметься за аналогією з колишніми лобістськими рішеннями про вільні економічні зони. Тобто замість покращення інфраструктури під прикриттям зазначеного законопроекту в Україну ввозитимуть «вкрай необхідний» для розвитку Криму імпорт з Китаю, або алкоголь та цигарки, на яких можна отримати надприбутки. Ще один варіант, яким можуть скористатися угодні чинній владі «інвестори»  – ввіз пального, таким чином фактично створивши узаконених клонів «Лівели». І не треба бути ворожкою, щоб передбачити подальший розвиток подій: після того, як «пільговий» час сплине – більшість так званих «інвестиційних проектів» на території АРК припинять своє існування.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.