Чинна влада за крок від Нобеля з економіки?

25 квітня 2012, 13:58
Власник сторінки
політик, юрист
0
1467

Цього тижня урядовці мають звітувати у парламенті про виконання Держбюджету за минулий рік.

Текст звіту вже доступний громадськості. Якщо беззаперечно вірити усій представленій у ньому інформації, то виходить, що Кабінет міністрів має не аби які досягнення на ниві розбудови вітчизняної економіки. І дійсно - більшість заявлених у звіті макропоказників мали б вже давно принести урядовцям щонайменше Нобелівську премію.

Але насправді реальність не така вже й рожева. Тож давайте спробуємо порівняти досягнення урядовців на папері з реальним станом речей.

Так, чинна влада хвалиться, що нібито завдяки підвищенню підприємницької активності збільшилось виробництво у більшості галузях промисловості. Цікаво, яким же чином могла підвищитись підприємницька активність, якщо унаслідок прийняття Податкового кодексу понад 130 тисячам підприємств минулоріч взагалі довелося припинити свою діяльність. А ще 400 тисяч приватних підприємців пішли у «тінь».

Далі у звіті стверджується, що за 9 місяців 2011 року будівництво навчальних закладів зросло у 2 рази, а будівництво дошкільних закладів – у 5 разів. Звернемося до статистики. За останні два роки чинна влада з тих чи інших необ’єктивних причин закрила більше як 600 загальноосвітніх закладів. Більше того, нещодавно Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що наявна кількість шкіл досі завелика для нинішньої кількості школярів та наголосив, що існуючі навчальні заклади влада планує «укрупнювати». А простіше кажучи – скорочувати та переводити учнів до інших шкіл. Виходить регіонали суперечать самі собі, спершу заявляючи про розбудову шкіл, а згодом - про їх скорочення. Чому з цього вірити? Звичайно, фактам! А факти свідчать виключно про різке зменшення кількості навчальних закладів «завдяки» діям чинної влади.      

Наступним досягненням за минулий рік, яке собі приписують урядовці, значиться збільшення середньої заробітної плати на 40%. От тільки вижити на таку «суттєво підвищену» заробітну плату все одно дуже важко, бо за цей самий час вартість життя в Україні зросла на 80%. Про це у звіті чомусь нічого не написано.

  Йдемо далі. На думку урядовців, суттєвим здобутком минулого року стало проведення пенсійної реформи, яка нібито дозволить  «пом’якшити негативний вплив старіння населення на бюджет Пенсійного фонду». За такої логіки наступним кроком для покращення показників Пенсійного фонду має стати збільшення пенсійного віку до 80 років. Тоді Пенсійний фонд взагалі не буде потрібен – до пенсії мало хто доживе. Оскільки, за останніми статистичними даними, кожен четвертий українець не доживає до 60 років, а кожен десятий – до 35 років. Окрім того, в окремих регіонах України темпи смертності нині майже такі ж, які були в роки голодомору. А от вкорочує віку українцям як раз соціальна політика чинної влади, а саме – критично мінімальне фінансування системи охорони здоров’я та низький рівень життя звичайних громадян.

Давайте протиставимо даному провладному звіту «у рожевих тонах» інший – більш реальний документ – нещодавно оприлюднений висновок Рахункової палати України щодо виконання Державного бюджету за 2011 рік.  На відміну від урядового звіту його дані жахають.

По-перше, минулого року Міністерство охорони здоров’я фактично залишило напризволяще соціально незахищені верстви населення, позбавивши їх передбачених у бюджеті лікарських засобів. Таким чином урядовці порушили вимоги чинного законодавства. Окрім того, упродовж 2010-2011 років міністерство охорони здоров’я взагалі не складало графіків поставок до лікарень виробів медичного призначення та ліків, тобто невідомо чи взагалі медичні заклади їх отримували. Натомість в умовах критичної ситуації із забезпеченням ліками Міністерство витрачало кошти держбюджету на безсистемну закупівлю лікарських засобів за завищеними у кілька разів цінами.    

По-друге, в 2010-2011 роках була провалена програма літнього оздоровлення та відпочинку дітей. Так, в 2010 році в 10 областях діти влітку взагалі не оздоровлювались.

По-третє, Рахункова палата України визнала незадовільною та неефективною програму забезпечення населення якісною питною водою. У висновку зазначено, що жодних якісних змін у даній сфері не відбулося, а як раз навпаки. Зокрема, втрати води під час її постачання населенню лише збільшились і нині сягають понад 40% всього обсягу споживання води. До того ж Міністерство фінансів лише на 30% профінансувало Загальнодержавну програму «Питна вода України», виділивши на її реалізацію замість передбачених у бюджеті 400 мільйонів гривень 154 мільйони.

Тож, якщо вірити даним, що оприлюднила Рахункова палата, урядовці працюють виключно задля того, щоб знищувати українців.

І на сам кінець наведу цифру, яка поставить крапку в характеристиці грабіжницької політики чинної влади – станом на сьогодні приріст боргових зобов’язань України перевищує темпи приросту реального ВВП у 1,8 рази. Простіше кажучи, борги України зростають майже вдвічі швидше, ніж її реальна платоспроможність. Проте нинішня влада цим не переймається і навпаки робить все можливе, щоби позичити ще більше й «роздерибанити» ці кошті між «своїми». Так, тільки за два останні роки державний борг України збільшився на 130 мільярдів гривень. Тільки на його обслуговування – тобто, на виплату відсотків за взятими кредитами - було витрачено більше 23 мільярдів гривень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.