Стабілізація економічного становища України існує лише в уяві її уряду

15 травня 2012, 07:34
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
1179

Стабілізація економічного становища України існує лише в уяві її уряду

За прогнозами аналітиків рейтингової агенції Standard & Poor's, поглиблення світової боргової кризи може викликати «класичний шторм» на кредитних ринках. Тобто, поява додаткових кризових чинників, які проявляться в одному часовому інтервалі. В такій ситуації, зважаючи на вже існуючі проблеми, урядам та центробанкам розвинутих країн може не вистачити потрібних ресурсів та гнучкості в їх перерозподілі. Майже одночасно з цим інша агенція – Fitch – знизила прогнозний ріст ВВП України в 2012 р. з 4% до 1,6%. Для порівняння: у 2011 р. ВВП зріс на 5,2%, а в 2010 р. – 4,2%. Зрозуміло, що таке сповільнення значно ускладнить банкам задачу посткризового відновлення. Втім, український уряд демонструє дивний оптимізм. Закладений у держбюджет показник росту ВВП на рівні 3,9% не переглянуто, попри те, що в першому кварталі 2012 р. цей показник знизився до 1,8% (в порівнянні з 5,4% за той же період 2011 року).

Натомість чиновники стверджують, що планові показники будуть врешті решт  досягнуті за рахунок майбутніх досягнень економіки. Цікаво, що ця упевненість базується на святій вірі в те, що Європа зможе уникнути глибокої рецесії, сповільнення економіки Росії припиниться, а в Україні будуть активно мобілізовані внутрішні ресурси, які зможуть компенсувати пригнічення зовнішнього попиту на вітчизняні товари. Наприклад, в НБУ тішаться фактом тимчасового зниження світових цін на нафту у квітні місяці (на 5-7% нижче пікових значень березня) та поступовим зростанням цін на метал – основну статтю українського експорту (з початку року на 5,4%).

Але виконання держбюджету стає, навпаки, все більш проблемним. Наприклад, в квітні в загальний фонд потрапило лише 20,8 млрд грн, що лише на 1,3% більше аналогічного минулорічного показника. При тому, що в попередні місяці ріст бюджетних доходів фіксувався на позначці 14-16%. Теж саме стосується і показників платіжного балансу. Якщо в першому кварталі минулого року спостерігався профіцит у розмірі $1,1 млрд, то за три місяці 2012 р. зовнішня торгівля показала відємне значення у $569 млн.

В першу чергу це пов’язано із зменшенням притоку іноземної валюти в першому кварталі 2012 р. (до $0,644 млрд порівняно із $2,424 млрд торік). Значною мірою «завдяки» тимчасовому припиненню співпраці з МВФ. Уряд намагається фінансувати цей дефіцит за рахунок продажу ОВДП, які вже влітку потрібно буде частково погашати.

Звісно, що до виборів влада буде намагатися будь що підтримувати стабільність курсу гривні та стримувати інфляцію шляхом вилучення грошової маси, що в свою чергу буде і надалі стримувати розвиток української економіки. Адміністративно зменшуючи банківську ліквідність та придушуючи грошовий попит, уряд провокує дефіцит кредитних ресурсів і, відповідно, високі ставки по кредитам. При цьому питання росту виробництва залишається під сумнівом. А штучне стримування цін лише відтерміновує майбутнє падіння національної валюти. Негативні тенденції у динаміці платіжного балансу при девальваційних очікуваннях населення створюють додатковий попит громадян на іноземну валюту для потреб заощаджень.

Україну класичний економічний шторм навряд чи омине. Але до нього треба готуватися, а не заплющувати очі на макроекономічні дисбаланси. Тому що заздалегідь прийняті міри не лише допоможуть легше його пережити, а й відкриють широкі перспективи для інвесторів з грошима після його закінчення. Наприклад, уряд міг би вже зараз почати впровадження відкритої фінансової моделі української економіки, відмовившись від численних адміністративних обмежень та максимально спростивши міжнародний рух капіталів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.