Чи можливо в Україні легалізувати зарплату?

30 травня 2012, 12:12
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
7297

Чи можливо в Україні легалізувати зарплату?

Останнім часом влада приділяє багато уваги зміні трудового законодавства, що не залишилося поза увагою цілої низки громадських організацій. Зокрема, деякі профспілки заявили про готовність до проведення всеукраїнських акцій протесту проти прийняття нового  Трудового кодексу та оновленого закону про зайнятість населення.

Діями влади невдоволені і представники сторони роботодавців, особливо у сфері малого та середнього бізнесу. Наприклад, 15 травня відбувся Національний форум профспілкових, громадських організацій та підприємництва. Підприємці вимагають від уряду та президента України зменшити кількість перевірок малого бізнесу та знизити розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ).

З останньою вимогою якраз тісно пов’язана проблема легалізації зарплат в Україні. Всім добре відомо, що бізнес наймає робітників неофіційно лише заради власного виживання, а не тому, що йому це до вподоби. До речі, останнім часом в Україні намітилася вкрай небезпечна тенденція по переносу бізнесу в сусідні країни – Польщу, Грузію, Росію. Тому зниження відрахувань у соціальні фонди могло би дійсно допомогти в реалізації планів держави по збільшенню кількості нових робочих місць та легалізації платні.

Цим цілям відповідає законопроект №10430 від 04.05.12, який зараз знаходиться на розгляді в профільному комітеті ВР. Ним пропонується, щоб фізичні особи - підприємці (в тому числі «спрощенці»), які працевлаштовують фізичну особу на нове робоче місце, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на строк трудових відносин з такою особою. У разі звільнення працівника єдиний внесок сплачується на загальних підставах відповідно до закону. Тим самим планується стимулювати підприємців створювати нові робочі місця та втримувати їх якомога довше..

Справа в тому, що по даним Державної реєстраційної служби України станом на 1 квітня 2012 року в Україні здійснюють свою діяльність понад 3,5 млн. фізичних осіб-підприємців. В той же час, по даним Дерслужби зайнятості у таких підприємців працює 887,2 тис. найманих робітників. При цьому в країні по різним оцінкам нараховується 5-8 мільйонів не зайнятих осіб працездатного віку – явні

Мінімальний розмір внеску, який мають платити фізособи - підприємці складає 34,7% від мінімальної зарплати (з 1 квітня 2012 р. – 1094 грн.). Отже, мінімальна ставка єдиного внеску становить 379,62 грн. на місяць. Більшість фізичних осіб – підприємців готові платити єдиний внесок за своїх найманих працівників, але не готові і не в змозі платити цей внесок за себе, як додатковий фінансовий тягар. Сподіваюсь законотворці виявлять у цьому питанні мудрість. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.