Чинна влада панічно боїться навіть прізвищ Тимошенко та Луценка

30 серпня 2012, 15:04
Власник сторінки
політик, юрист
0
1851

Рішення ЦВК про виключення з виборчого бюлетеня прізвищ Юлії Тимошенко та Юрія Луценка – незаконне та має бути скасоване.

І це не гучні політичні заяви, а повністю обґрунтована юридична позиція.

Адже згідно закону лише з'їзд партії має право включити або виключити ті чи інші прізвища зі свого виборчого списку. ЦВК в даному випадку може вплинути на список виключно у 3 окремих випадках. Щодо Юлії Тимошенко та Юрія  Луценка ці випадки місця не мали. Тобто роль ЦВК у цій ситуації мала звестися до того, щоб внести до виборчого бюлетеню імена перших п’яти кандидатів у депутати, яких затвердила партія.

А тепер – мовою юриспруденції. Перш за все, Закон про вибори розмежовує поняття «кандидат у депутати, включений до списку партії» та «кандидат у депутати, зареєстрований у порядку, встановленому Законом».

 Ч.4 ст. 80 Закону про вибори встановлює чіткі вимоги до змісту та структури виборчого бюлетеня. Зокрема, у ньому серед іншого зазначаються ім’я та прізвище перших п’яти кандидатів у депутати, включених до списку партії.  І жодної згадки про їхню реєстрацію як кандидатів у народні депутати. А от формувати та затверджувати зазначений список (згідно з ч.1 ст. 53 Закону про вибори) має право виключно сама партія на з’їзді.

Тобто виходить, що згідно Закону у виборчому бюлетні мають бути зазначені імена саме тих перших п’яти кандидатів, яких затвердила відповідна партія, незалежно від факту їх реєстрації чи нереєстрації

Йдемо далі. Окрім іншого, у Законі міститься чітко визначений перелік підстав, за якими ЦВК має право виключити особу з виборчого списку партії. Їх всього три: якщо кандидат не подав заяву про згоду балотуватися у депутати від зазначеної партії; якщо кандидат відкликав таку заяву та якщо кандидат одночасно включений до виборчих списків кількох партій. Жодних подібних порушень ні з боку Юлії Тимошенко, ні з боку Юрія Луценка не було. Таким чином те, що ЦВК виключила їх з виборчого бюлетню, є незаконним.

Більше того, перелік та черговість кандидатів у виборчому списку, який затвердила партія, не можна змінювати після подання документів реєстрації ЦВК, яке офіційно закінчилось 17 серпня.    

То скільки ж статей Закону про вибори вже встигла грубо порушити ЦВК?! Вперше в історії Центральна виборча комісія керується не Законом, а вказівками Банкової. І це тільки початок брудної передвиборної гри чинної влади!

Об’єднана опозиція «Батьківщина» подасть відповідну позовну заяву з вимогою відновити у бюлетені прізвища Юлії Тимошенко та Юрія Луценка та зробить все можливе для того, щоб відстояти право громадян України на чесні та прозорі вибори.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.