Зарплатні борги зростають, влада знайшла «цапа-відбувайла»

27 грудня 2012, 20:36
Власник сторінки
політик, юрист
0
2591

Цього тижня Державне управління статистики України оприлюднило офіційну інформацію щодо стану виплати заробітної плати в країні.

Фактично ці цифри додатково засвідчили той стан речей, що нині існує, а саме – те, що в Україні шаленими темпами зростають зарплатні борги. І якщо досі подібні заяви можновладці могли б назвати порожніми словами, то вже після звіту Держстату стверджувати, що в країні «панує стабільність» буде відвертою брехнею. Адже офіційні цифри говорять самі за себе.

Так, у грудні місяці порівняно з листопадом 2012 року заборгованість зросла більше ніж на 50 мільйонів гривень і станом на 1 грудня склала близько 950 мільйонів гривень. Тобто виходить, що лише за місяць борги із заробітної плати зросли на 6 %.  А це - занадто стрімка динаміка. Зокрема, за останній місяць зарплатні борги у транспортній сфері збільшилися на 60%, у сфері охорони здоров’я – на 70%, усі ж антирекорди побила сфера освіти – тут борги перед працівниками зросли аж на 111%. 

Загалом заборгованість існує перед  132 тисячами працівниками. Із них в Донецькій області не отримали зарплату 18 тисяч чоловік, в Луганській – 10 тисяч та майже 30 тисяч в Харківській. І це не звичайні цифри, це - живі люди, які нині не мають коштів на життя, тих коштів, які вони заробили чесної працею.

На жаль, покращення в цьому питанні найближчим часом очікувати не варто, навпаки - все йде то того, що заборгованість лише зростатиме. Так, із загальної суми нинішньої заборгованості із зарплати близько 530 мільйонів гривень припадають на сферу промисловості.  А тут – жодних «рожевих» прогнозів. Адже промвиробництво у листопаді цього року скоротилося на 3,7% у порівнянні з листопадом 2011 року і ця від'ємна динаміка з місяця у місяць продовжує зростати.

А от найцікавішим є те, кому саме чинна влада доручила вирішувати цю проблему. Нею займатиметься новопризначений Міністр соціальної політики – Наталія Королевська. Більше того, вона вже отримала доручення від Прем'єр-міністр України контролювати питання виплати заробітної плати українцям. Інакше як відвертою іронією з боку влади це назвати не можна. Варто лише згадати нещодавню заяву лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, який публічно повідомив, що тепер у Королевської є можливість реалізувати свої передвиборчі обіцянки, зокрема, забезпечити українцям зарплати в 1000 євро. Цілком зрозуміло, що втілити нині їх у життя – нереально. А все, чого прагне добитися чинна влада призначенням Королевської міністром – це виставити її цапом-відбувайлом. І все би нічого, якби в цій політичній грі не були зав’язані інтереси всіх українців. А це задорога ціна.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.