Корупційним держзакупівлям – війна!

22 лютого 2013, 16:41
Власник сторінки
політик, юрист
0
1398

Тема держзакупівель, як така, вже кілька років як перетворилася на скандальну.

Але найпарадоксальнішим є те, що попри небезпідставно підвищену увагу громадськості до цієї сфери, її корупційна складова не зменшується, а навпаки продовжує впевнено зростати. При цьому інтерес журналістів до зазначеного питання – навпаки -  потроху угасає. «На гора» підіймають лише ті випадки, в яких суми коштів держбюджету, витрачених на купівлю утридорога тих чи інших товарів, сягають десятків чи сотень мільйонів гривень. Решта прикладів корупції у держструктурах так і залишаються без уваги. І це при тому, що державні закупівлі нині є найбільш корумпованою бюджетною галуззю в Україні, де обертається близько 30 % ВВП.

Саме тому я розпочинаю серію тематичних матеріалів, в яких оприлюднюватиму інформацію про зловживання бюджетними коштами під час проведення держзакупівель. Окрім того, щодо зазначених порушень я направлятиму депутатські звернення до відповідних контролюючих органів з вимогою дослідити ситуацію, що виникла, та не допустити її повторення. Щодо всіх отриманих відповідей звітуватиму у блозі.   

Сьогодні хочу зупинитися на двох окремих випадках «сірих» держзакупівель.

Так, у січні цього року управління освіти та науки Одеської міськради уклала низку угод на постачання упродовж року продуктів харчування на загальну суму 44,36 мільйона гривень. При цьому більшу частину продуктів міськрада придбала у ТОВ «Проект Інвест ХХІ». Загалом на цих закупівлях фірма отримала 34,54 мільйона гривень, тобто 78% від загалом витраченої суми. До того ж тут варто зазначити, що згадана компанія-постачальник, окрім цих тендерів від Одеської міськради, за останні 5 років у системі державних закупівель жодного підряду не отримала.

А тепер – найцікавіше. Згідно укладених Одеською міськрадою угод ціни на деякі продукти значно перевищують середні ринкові ціни по Одеській області, зафіксовані в цей період моніторингом Мінекономрозвитку і торгівлі. Зокрема, картоплю було придбано по 2,85 грн/кг, хоча зараз вона коштує в середньому 2,11 грн/кг, а моркву – по 3,15 замість 2,47 грн/кг, ріпчасту цибулю – по 3,00 грн./кг при середньому показнику 1,58 грн/кг. Тобто у перших двох випадках майже на чверть, а в останньому – на половину дорожче ринкових цін. При закупівлі цих продуктів за ринковими цінами вони мали б обійтися на 705,54 тисяч гривень дешевше.

Інший випадок зловживання бюджетними коштами – у Луганську. Там управління пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Луганська на початку лютого 2013 року уклало угоду з компанією щодо оренди приміщення. Так, офіс загальною площею 1778,9 м2 пенсійний фонд винаймає у ТОВ «Луга-Ротор» за 726 тисяч гривень, тобто – за 60 500 гривень на місяць.  

Більше того, зазначений тендер провели за неконкурентною процедурою «закупівля у одного учасника», оскільки це саме приміщення управління винаймає ще з 2002 року і альтернативних варіантів у межах району немає.

Але головне тут не це. Враховуючи те, що УПФ винаймає зазначене приміщення вже 11-тий рік, виходить, що на витрачені на оренду кошти можна було б легко побудувати пенсійному фонду окремий офіс. І навіть не один. Адже, окрім оренди, значні суми коштів були витрачені на проведення капітального та поточного ремонту, встановлення протипожежної та охоронної сигналізацій, проведення кабельних мереж та телефонізацію. А це додатково – ще близько 300 тисяч гривень.

Тому, для того, щоб розібратися, в чому причина ситуацій, що склалися із необґрунтованою розтратою бюджетних коштів, та щоби надалі не допустити нецільове витрачання бюджету, я надіслав відповідні депутатські звернення на Генеральну прокуратуру України, Міністерство економрозвитку та торгівлі та Держказначейство. Всю отриману інформацію обов’язково оприлюдню. А читачів закликаю у коментарях до блогу надавати відому їм інформацію щодо корупційних держзакупівель у їхньому регіоні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.