Реалії від ПР: з роботою та без зарплати або взагалі без роботи

26 лютого 2013, 14:05
Власник сторінки
політик, юрист
0
2075

Нещодавно Державна служба статистики оприлюднила нові дані щодо заборгованості по виплаті заробітної плати в Україні.

Так, станом на 1 лютого 2013 року загальна сума боргу складає 1,005 мільярда гривень. Зважаючи на те, що буквально у січні ця цифра становила 893 мільйони, виходить, що за місяць заборгованість по виплаті заробітної плати зросла на 12,5%, а це – досі не бачені темпи.

Зокрема, найгірша ситуація із невиплатою заробітних плат у Чернівецькій, Харківській та Тернопільській областях - там  борг перед працівниками за останній місяць в середньому зріс на третину.  

Якщо ж розібратися із ситуацією щодо заборгованості по зарплаті, виходячи із галузей, в яких вона виникла, то виходить, що чесно зароблені кошти не можуть отримати  працівники саме тих сфер, в яких вже понад рік чинна влада декларує постійний ріст. Так, найбільша заборгованість нині зафіксована у промисловості - 581,76 мільйон гривень, у будівництві   – 100,21 мільйонів гривень та на підприємствах транспорту й зв’язку  – 105,5 мільйонів гривень.

І це при тому, що кількома днями раніше Мінекономрозвитку та торгівлі встигло відзвітувати на урядовому порталі про те, що нібито промисловість України, орієнтована на внутрішній ринок, продемонструвала високі темпи зростання. Не пасе задніх і Кабмін, за інформацією якого «в Україні було встановлено рекорд житлового будівництва». Тільки от чомусь залишається незрозумілим, чому при такій «райдужній» ситуації значна частина працівників цих сфер замість заробітної плати у кишенях мають хіба що дірку.

Не покращилася ситуація і з працевлаштуванням. Кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні у лютому 2013 року зросла порівняно з груднем 2012 на 58 тисяч та нині становить 564 тисячі чоловік. Але, як стверджує Міжнародна організація праці, ці дані занадто далекі від реалій – за методологією МОП нині в Україні понад півтора мільйона безробітних, а це – близько 3,5% населення.

 Перспективи розв’язання цієї проблеми за нинішнього стану економіки – жодної: кількість робочих місць - мінімальна, непрацевлаштованих – у кілька разів більше. Так, за офіційними даними станом на сьогодні на 1 вакантне місце в Україні претендують 11 безробітних. При цьому найгірший стан справ у Черкаській та Хмельницькій областях – там на одну вакансію відповідно 75 та 52 безробітних.

Що далі? Виходячи з політики, якої дотримується чинна влада, далі – чергове погіршення.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.