Одеській міськраді закон не писаний?

29 березня 2013, 07:25
Власник сторінки
політик, юрист
0
866

Цього тижня сумнозвісне управління освіти та науки Одеської міської ради акцептувало чергові пропозиції від компанії ТОВ «Проект Інвест ХХІ» щодо закупівлі продуктів для місцевих шкіл.

Загалом на цих закупівлях зазначена компанія заробить майже 12 мільйонів гривень. І це попри те, що Прокуратура Одеської області нещодавно почала досудове розслідування раніше проведених Одеською міськрадою корупційних держзакупівель продуктів харчування у вже згаданої вище компанії.

У рамках «свіжих» держзакупівель – все у кращих традиціях жанру, які вже як кілька років запровадила чинна влада, – ціни необґрунтовано завищені у кілька разів. Так, наприклад, міськрада закупила 55 тисяч кілограм яловичини 1-го ґатунку по ціні 65 гривень за кілограм. Тоді як ринкова ціна м’яса такої якості за умови оптової закупівлі – удвічі менша – по 30 гривень. Тобто виходить, що лише на одній оборудці у рамках зазначених держзакупівель можна було зекономити понад 1,7 мільйона гривень бюджетних коштів.

Але найбільше обурення у даній ситуації викликає те, що Одеська міськрада попри вже виявлені порушення у проведених нею процедурах закупівель продовжує і далі відкрито на очах у громадськості вчиняти ті ж самі протизаконні дії. Чимось нагадує такий собі день бабака.

Щоб нарешті припинити це свавілля на Одещині я направив відповідні депутатські звернення до прокурора Одеської області, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Держфінінспекції та СБУ з вимогою розібратися у ситуації, що склалася, та покарати всіх винних у необґрунтованій розтраті державних коштів.

Нагадаю, у січні цього року управління освіти та науки Одеської міськради уклала низку угод на постачання упродовж року продуктів харчування на загальну суму 44,36 мільйона гривень. При цьому більшу частину продуктів міськрада придбала у ТОВ «Проект Інвест ХХІ». Загалом на цих закупівлях фірма отримала 34,54 мільйона гривень, тобто 78% від загалом витраченої суми. До того ж згадана компанія-постачальник, окрім цих тендерів від Одеської міськради, за останні 5 років у системі державних закупівель жодного підряду не отримала.

Згідно укладених Одеською міськрадою угод ціни на деякі продукти значно перевищували середні ринкові ціни по Одеській області, зафіксовані в цей період моніторингом Мінекономрозвитку і торгівлі. Зокрема, картоплю було придбано по 2,85 грн/кг, хоча тоді вона коштувала в середньому 2,11 грн/кг, а моркву – по 3,15 замість 2,47 грн/кг, ріпчасту цибулю – по 3,00 грн./кг при середньому показнику 1,58 грн/кг. Тобто у перших двох випадках майже на чверть, а в останньому – на половину дорожче ринкових цін. При закупівлі цих продуктів за ринковими цінами вони мали б обійтися на 705,54 тисяч гривень дешевше.

Тоді для того, щоб розібратися, в чому причина ситуацій, що склалися із необґрунтованою розтратою бюджетних коштів, та щоби надалі не допустити нецільове витрачання бюджету, я надіслав відповідні депутатські звернення на Генеральну прокуратуру України, Міністерство економрозвитку та торгівлі та Держказначейство.

У відповідь на них Прокуратура Одеської області повідомила, що почала досудове розслідування проведених Одеською міською радою корупційних держзакупівель харчових продуктів для місцевих шкіл. Так, прокуратура області провела спеціальну перевірку процедури закупівлі харчових продуктів для навчальних закладів Одеси, що була здійснена у січні цього року. У її ході правоохоронці виявили грубі порушення закону про здійснення державних закупівель: Одеська міськрада створила неконкурентні умови конкурсу та незаконно надала перевагу компанії ТОВ «Проект Інвест ХХІ».

Відомості про виявлені порушення було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією кримінального правопорушення. Досудове розслідування триває.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.