Хроніки злочинних діянь МОЗ України

24 квітня 2013, 14:29
Власник сторінки
політик, юрист
0
1668

Нинішню ситуацію у сфері охорони здоров’я інакше, як вибухонебезпечною назвати не можна – проблем назбиралося сила силенна, а мова про їхнє розв’язання навіть не йде.

Особливе занепокоєння викликає епідеміологічна ситуація з захворюваністю на туберкульоз, який вже давно - за рамками визначення «хвороба бідних» та вийшов на вулиці.

Розпочну зі статистики. Згідно отриманих у відповідь на мій запит даних епідемії туберкульозу в Україні кінця краю досі не видно. Так, у 2012 році на сухоти захворіло на 1,3% чоловік, ніж у 2011 році, тобто загалом минулоріч захворюваність становила 31 тисячу чоловік.  Тим часом смертність від туберкульозу за даними Держстату вже другий рік поспіль – стала величина і можливість її зменшення цьогоріч фахівці навіть не розглядають.

І що за таких обставин робить МОЗ? Міністерство охорони здоров’я робить усе можливе для того, щоби … погіршити ситуацію.

По-перше, всупереч Конституції України скорочує існуючу мережу протитуберкульозних диспансерів. Так, відповідні заклади були закриті в Запорізькій, Миколаївській та Одеській областях. Таким чином свого законного права на отримання життєво необхідного лікування були позбавлені 335 хворих – саме таку кількість хворих на сухоти могли вмістити в своїх стінах на стаціонарному лікуванні вже неіснуючі заклади.

По-друге,  МОЗ у 2011-2012 роках не забезпечило ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на виконання програми з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз. Наслідок таких дій - кожен другий протитуберкульозний заклад не має достатньо коштів для забезпечення лікуванням всіх хворих на сухоти; 55% закладів первинної лікувально-профілактичної допомоги та 50% протитуберкульозних закладів не відповідають вимогам інфекційного контролю.

По-третє, МОЗ системно, з року в рік, м’яко кажучи, неефективно та часом не за цільовим призначенням використовує кошти як держбюджету, так і гуманітарної допомоги громадських організацій, призначених на виконання заходів з профілактики та лікування захворювання на туберкульоз. Так, у офіційному висновку Рахункової палати зазначено, що в 2012 році МОЗ закупило ліки за ціною у 9 разів вищою за ринкову. А регіональні лікарні минулоріч з вини МОЗ отримали вкрай необхідні препарати з недопустимою затримкою та ще й лише 60% від необхідної кількості ліків.

А тепер – найцікавіше: попри те, що факти неефективної діяльності МОЗу та злочинної розтрати бюджетних коштів – на лице, МОЗ такий стан справ офіційно заперечує – мовляв, у їхньому королівстві все відбувається за буквою закону.

І все б так і продовжувалося далі – люди бідкалися щодо вкрай жахливого стану медицини, а посадовці Мінохорони здоров’я розповідали цілком протилежні казки – якби група народних депутатів від опозиційних фракцій не звернулася до Генерального прокурора України, голів СБУ та МВС та віце-прем’єр-міністра, відповідального за сферу охорони здоров’я, з вимогою провести невідкладну перевірку чисельних фактів порушення посадовцями МОЗу вимог чинного законодавства.

Результат таких дій не забарився – минулого місяця Міністерство внутрішніх справ порушило кримінальні провадження за чисельними фактами порушення Міністерством охорони здоров’я чинного законодавства. Про це МВС повідомило у відповідь на депутатське звернення народних депутатів від опозиції.

Так, Солом’янське районне управління МВС України в місті Києві відкрило кримінальне провадження за фактами неефективного використання МОЗом коштів держбюджету, виділених у 2011-2012 роках на виконання заходів з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз, неналежного виконання МОЗом Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекцій та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Зокрема, МВС повідомило, що відомості щодо неправомірних дій службовців МОЗу були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а наприкінці березня цього року правоохоронці розпочали досудове розслідування в кримінальному провадженні фактів неправомірних дій службовців МОЗу щодо неефективного використання коштів держбюджету. Так, службовцям МОЗу інкримінують ст.364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем.

Чим закінчиться хід досудового розслідування усіх вище зазначених справ – обов’язково поінформую.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.